שתף קטע נבחר

היועמ"ש אישר שינוי היסטורי: שוויון לזוגות גאים בקבלת אזרחות

בשורה לגאים בעקבות עתירה לבג"ץ: היועמ"ש הודיע כי נוהל התאזרחות הומואים ולסביות זרים יהיה זהה לזה של סטרייטים, והם לא יצטרכו לחכות שבע שנים עד לקבלת אזרחות. עו"ד איריס שינפלד: "בשורה של ממש לקהילה הגאה"

עתירה לבג"ץ הובילה לשינוי היסטורי: היועץ המשפטי לממשלה הודיע לבג"ץ כי החליט להשוות את נוהל ההתאזרחות של בני זוג גאים זרים לאלו של בני זוג סטרייטים. בארגון אבות גאים שהגישו את העתירה אמרו בעקבות זאת כי מדובר ב"ניצחון גדול שמסיים אפליה מקוממת נגד זוגות בני אותו המין".

 

בעתירה, שהוגשה באמצעות עורכת הדין איריס שינפלד, נטען כי יש להשוות את הנוהל בין ישראלים גאים שמתחתנים עם בני זוג זרים בחו"ל ובין ישראלים סטרייטים שמתחתנים עם בני זוג זרים בחו"ל. כיום המצב הוא שהנוהל תקף אך ורק על "בעל ואישה". הנוהל להשגת אזרחות עבור בן הזוג הזר קצר יותר לזוג סטרייטים, ואילו כאשר בני הזוג גאים - הזר צריך להמתין זמן רב יותר. וגם אז בסיום ההליך נאלץ בן הזוג הזר לוותר על אזרחות זרה.

 

על פי הנוהל לסטרייטים, נדרשות ארבע שנים עד קבלת אזרחות לזר. הנוהל המקביל, לידועים בציבור ובהם גאים, נמשך שבע שנים. בסיום נוהל זה האזרח הזר מקבל מעמד של תושב קבע, ולא של אזרח. כמו כן, אם במקרים חריגים כן ניתנת אזרחות לזר בנוהל זה, הוא נאלץ כאמור לוותר על אזרחותו הזרה.

 

השבוע הגיבה המדינה לבג"ץ בנושא ואמרה כי היא תסיר את הדרישה לוויתור על אזרחות זרה. כמו כן הודיעה המדינה לראשונה כי תתקן את הנוהל שמיועד לבני זוג מאותו המין וכן לבני זוג ידועים בציבור, כך שהם יקבלו את התנאים השקולים לאלה המיועדים לסטרייטים. כלומר, מעתה והלאה הליך של זוגות גאים יימשך ארבע שנים ויסתיים באזרחות ולא בתושבות קבע.

 

המדינה עדכנה כי לאחר שהנושא הובא לידיעת היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אביחי מנדלבליט, הוא קבע באופן אישי והנחה את גורמי המקצוע כי הנוהל יושווה לנוהל הסטנדרטי עבור בני זוג סטרייטים. למרות זאת, המדינה טרחה והדגישה כי אין זה אומר שהיא מכירה בנישואים חד-מיניים אלא אך ורק בהליך ההתאזרחות בעקבות נישואים שכאלו.

 

השורה התחתונה היא ששני הנהלים הפכו להיות זהים לחלוטין. "יש פה ניצחון אדיר", הגיב ל-ynet יו"ר עמותת "אבות גאים", אודי לדרגור. "זהו ניצחון גדול שמסיים אפליה מקוממת נגד בני זוג חד-מיניים. הנוהל הקודם פגע פגיעה אנושה באפשרות של הזוגות המעורבים להפוך להורים ולהעניק לילדיהם את המעמד המגיע להם. אנחנו החלטנו לתקוף את כל גורמי האפליה המרכזיים שעוד נותרו בחוק ואחד מהם הוא אזרוח בני זוג זרים. המאבק לא הסתיים, ובחודש הבא יש דיון בעתירת בג"ץ הפונדקאות ובפברואר דיון על בג"ץ האימוץ. חוק-חוק אנחנו נגיע לשוויון מלא שאנחנו כל כך ראויים לו".

 

עו"ד איריס שינפלד: "מדובר בבשורה של ממש לקהילה הגאה. אני מברכת על הצעדים המשמעותיים שנעשו היום להשוואת זכויותיהם של בני זוג מאותו מין לאלו של זוגות סטרייטים והשוואה, הלכה למעשה, של התנאים בהליך קבלת האזרחות לבן זוג זר ללא קשר לנטייתו המינית ובכך לשים סוף לאפליה בנושא זה. אין שום סיבה שזוגות בני אותו מין יעברו מסכת קשה וארוכה בבואם לקבל אזרחות עבור בן הזוג הזר, בזמן שההליך שעוברים זוגות הטרוסקסואליים קל וקצר הרבה יותר. בישראל של שנת 2017 אין מקום לפרשנות מפלה על רקע נטייה מינית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: אורן שלו
עו"ד איריס שינפלד
צילום: אורן שלו
מומלצים