שתף קטע נבחר

5 גורמים שישפרו לכם את הזיכרון והריכוז בגיל מבוגר

המחלה הנפוצה ביותר בקרב בני הגיל המבוגר פוגעת ביכולות המוח, בריכוז ובזיכרון. מומחה בתחום מסביר למה זה קורה ומציע חמישה צעדים שיש לעשות יחד עם תרגילים יומיים בכדי לשפר את תיפקודי המוח ולמנוע הזדקנות

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

המחלה המשמעותית והנפוצה ביותר לבני הגיל המבוגר היא התדרדרות יכולת הריכוז והזיכרון, אלצהיימר ומחלות ניוון אחרות הופכות את האדם למוגבל, תלותי ועול לעצמו ולסביבה. במצב כזה, האדם מאבד את הביטחון העצמי, חש מוגבל, פחות ממצה ונהנה מהחיים ונופל נטל על החברה והסביבה.

 

למה זה קורה במיוחד בגיל מבוגר? בבגרותנו, כל "החטאים" ואורח החיים הקלוקל שאספנו במשך חיינו, באים לידי ביטוי באופן הרסני במערכת העצבים, באברים ובדם. כל אלה משפיעים על המוח ותפקודו. ניוון הזיכרון, המחשבה והריכוז הם תוצאה של חוסר חדשנות והתלהבות.

 

בגיל מבוגר מה ששולט, פעמים רבות, הוא חוסר אונים, שעמום, פחד ממוות ומחלות, דאגה למוגבלות העצמית ודאגה לילדים ולנכדים. חוסר הדריכות והאחריות למקום עבודה, למשימות שצריך לבצע וכו'. מצב זהמביא להתפרקות ההורמונים והכימיה בגוף ובמוח ולהדרדרות יכולות המוח והגוף. תרגול והפעלה של המוח ושמירה על אורח חיים בריא יסייעו לפתח את הדמיון, היצירתיות, ימשיכו להפעיל את המוח וימנעו את תהליך הזקנה.

 

עוד במדור 60 פלוס:

אופנועים וצניחה חופשית: החיים באקסטרים בגיל 70

לא רק רע: 5 עובדות מפתיעות על מבוגרים בישראל

כך תמנעו כאב: ישיבה וקימה נכונים מכיסא בגיל מבוגר

 

המחלה הנפוצה ביותר בקרב המבוגרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המחלה הנפוצה ביותר בקרב המבוגרים(צילום: shutterstock)
 

הקשר בין המערכת הלימפטית ויכולות המוח

כאמור, במהלך החיים אנו אוספים מתח, לחץ, עצבים, דאגות וכעס. דרך כל המשברים הגופניים והנפשיים, המתח בגוף מצטבר, זרימת הדם מצטמצמת וכך גם המעבירים הבין עצביים (NEUROTRANSMITTERS). בשל אותם לחצים והנשימה השטחית, כלי הדם נסתמים הפעילות הגופנית יורדת והגוף דועך.

 

מחקר שהתפרסם לאחרונה מצהיר שמערכת הניקוז של הגוף (המערכת הלימפטית) עוברת גם דרך המוח והעטיפות הפנימיות של הגולגולת. הווה אומר, שמחלות הקשורות אל המוח, כמו אלצהיימר, ניוון, בעיות בריכוז וזיכרון וכו' מושפעות מזרימת הנוזל CSF שנמצא בתוך המוח.

 

המשמעות היא שאם נשפר את תנועת המים והדם במערכת הלימפטית במוח, נוכל לשפר את הניקוז וזרימת תאי הגזע אל המוח שיאפשרו תהליך של ריענון הרקמות והתאים שישפרו את הריכוז והזיכרון. לפניכם חמש דרכים פשוטות לשיפור הזיכרון והריכוז.

 

1. רצון פנימי לשינוי  

כל שינוי ושיפור מתחילים ברצון חיובי של האדם. רצון שלילי מייצר את מה שאנחנו לא רוצים, רצון חיובי מייצר את מה שאנחנו כן רוצים. המשמעות המעשית היא שאם אדם עושה תרגילים או פעולות שיסייעו לו להתמודד עם כאבים, הוא מזמין כאבים, אם הוא עושה את התרגילים הללו כדי לחדש את הגוף ולהיות בריא, הוא מזמין את הבריאות. הכאב הוא מערכת משוב פנימי.  כל תרגול של נשימה, מדיטציה ודמיון מודרך מעוררים את העצמות, את הכוח ופנימיות האדם להתחדש ולשמר את בריאותו.

 

2. נשימה מודעת  

הנשימה היא החלק החשוב ביותר בשיפור הבריאות וחדות הגוף והמוח. הנשימה מזרימה אוויר וחמצן פנימה לתוך הגוף ומוציאה את דו תחמוצת הפחמן החוצה. הנשימה מנקה את הגוף ואת מערכת האוורור מגזים וחומרים רעילים, כמו חיידקים ונגיפים.

 

נשימה נכונה בנויה מ-4 שלבים: שאיפה, עצירה, נשיפה, עצירה. את הנשימה ניתן לכוון לטבור, לחזה או לכל מקום שנרצה. הנשימה מייצרת תהליך של התפתחות גדילה בביצית המופרת בעובר שמתפתח ותהליך זה מרפא את גופנו לאורך כל החיים.

 

תרגול: עשו כל יום 21 נשימות מודעות, לא משנה מתי ואיפה, לא משנה אם בבת אחת או באופן מצטבר. בתרגול הנשימה שאפו 4 שניות, עצרו 4 שניות, נשפו 4 שניות ושוב עצרו ל-4 שניות. העצירות בנשימה יותר חשובות מהנשימה עצמה.

 

עשו פעילות גופנית - עדיף בטבע  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עשו פעילות גופנית - עדיף בטבע (צילום: shutterstock)
 

3. פעילות גופנית  

בגיל השלישי יש זמן פנוי יחסית ולכן כדאי לנצל אותו לפעילות גופנית יעילה. המינימום הוא להקדיש 20 דקות ביום לפעילות גופנית, הליכות, תרגילים, מתיחות, יוגה, פילאטיס וכו'. המלצה נוספת היא לצאת החוצה, לטבע, לים, לגינה או לכל מקום אחר, העיקר לעשות פעילות, ואם היא גם מרחיבה את הלב והנשמה – מה טוב.

 

תרגול: לפניכם שני תרגילים, שימו לב לא לבצע אותם אם חשים כאב:

 קיפול ונשימה על הגב - שכבו על הגב, התחילו עם נשימות קצרות והעמיקו אותן. בצעו 10 נשימות עמוקות והרימו חלקים שונים של הגוף בזמן הנשיפה. נשפו והרימו את הרגל הימנית, כופפו את הברך אל החזה ולסירוגין עם רגל שמאל. כופפו את שני הברכיים אל הבטן, הרימו את הישבן ואז גם את הראש. אם בשלב זה הגוף לא כואב, הרימו את הידיים והרגליים וישרו אותם במשך 10 שניות.

 שכבו על הבטן, ישרו את רגל ימין, הרימו אותה באוויר ונשפו. המשיכו לרגל שמאל ונשפו. הרימו את שתיהן ואז את הידיים והראש. במידה ואתם חשים כאב באחד מן השלבים, בצעו רק מה שלא גורם לכם כאב.

 

4. תזונה נכונה

כדי לשמור על תזונה בריאה שתסייע לשיפור הריכוז והזיכרון צריך ראשית להקפיד על שתיית מים מרובה. מים הם המפתח לתפקוד בריא של המוח ויכולת ריכוז גבוהה.

 

תפקוד לקוי של המוח והגוף יכול להיווצר מכיוון שהמוח צורך פי 2 יותר אנרגיה ולכן חשוב להזין אותו בהרבה מים, שכן מים הם המקור לאנרגיית המוח. מומלץ להתחיל את היום בשתיית מים מרובה, לפחות 4-6 כוסות, עדיף עם חצי לימון כדי לנטרל את החומציות שבגוף.

 

במהלך היום שתו עוד 4-6 כוסות מים או תה צמחים. זכרו שמים לא שותים רק כצמאים, אלא הם חיוניים לניקוי הגוף והדם, וניקוז הגוף הכרחי לזרימת הדם ותאי הגזע בכל הגוף והמוח.

 

למעט המים, חשוב לשמור גם על הרגלי אכילה בריאים. אכלו באמצע השבוע בריא ובסוף השבוע הרשו לעצמכם קצת להשתחרר יותר.

השתדלו להימנע מקמח לבן, סוכר לבן, מלח, קפה, משקאות תוססים וכמובן מעישון.

השתדלו לאכול כמה שיותר טבעי ואורגני, כמה שפחות מתועש ומעובד מקופסאות, לא מומלץ לשתות בזמן ארוחה, אלא שעה לפני ושעה אחרי.

השתדלו לא לאכול לפני השינה כי אז זה מקלקל את איכות השינה.

הקפידו לאכול ארוחת בוקר, לא משנה כמה היא קטנה, אפילו תפוח יכול להועיל.

  

5. פעילות שכלית  

ריכוז, זיכרון ומחשבה הם פעולות יום-יומיות שאנו עושים ללא כוונה וללא מודעות. עם הגיל, אנו עושים זאת פחות ופחות. לילדים אין הרבה מטענים וזיכרונות ולכן הם פנויים לספוג וללמוד, למבוגרים לעומת זאת יש המון חומר למחשבה וכך הם מוצאים את עצמם שוקעים במחשבות וזיכרונות ואינם פנויים לספיגה והפנמה של רעיונות חדשים.

 

זו הסיבה העיקרית לניוון המוח ולשינוי בחומרים הכימיים במעבירים הבין עצביים. המעבירים הבין עצביים במוח, כמו דופמין, סרטונין ונוראדרנלין, מעורבים בפעולות הבסיסיות של המוח, הם עשויים לשבש את הפעילות הסדירה של המוח ולייצר מחלות כמו דיכאון, אלצהיימר, בעיות בריכוז וכו'.

 

צריך לזכור שהמוח הוא איבר וכמו כל שריר גם אותו צריך לפתח ולחזק. אם לא נפתח את יכולת המוח לזכור ולהתמקד, הוא ילך לאיבוד.

 

תרגול: קראו ספרים שמפתחים את הדמיון שלכם, רשמו מספרים ולימדו אותו בעל פה. קחו ספרי רוחניות והשראה כמו פרקי אבות, שיר השירים וכו', ספרים שיש בהם הרבה חכמת חיים ומפתחים את הדמיון והמחשבה.

 

ככלל, קראו ספרי השראה ונסו ללמוד בעל פה את מה שאתם קוראים- זה ישמר את המוח חד וחריף לכל החיים. השתדלו להפעיל כל פן יצירתי שיש לכם- תלמדו לרקוד, לצייר, לפסל, לנגן, שפות חדשות וכל דבר אחר שיגרום לכם ליצור ולהתרגש.

 

הכותב הינו כירופרקט מומחה, מפתח שיטת "חילוץ עצמות" והמנהל הקליני של 'מרכז רפאל' לרפואה משלימה 

 

צפו: כך מתפתח אלצהיימר במוח

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
מתקשים לזכור? אתם לא לבד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים