שתף קטע נבחר

מפסיד למחשב הנייד: קרב המאסף של הטאבלט

הטאבלט, שאיים לחסל את המחשב הנייד, סובל מצלילה במכירות: החידושים מעטים והפאבלטים הפכו למתחרים. אבל היצרניות לא מוותרות ומשיקות דגמים דקיקים, היברידיים ובעלי מסך משופר

בתחילת 2010 התחוללה מהפכה בשוק המחשוב: אפל חשפה את הדור הראשון של האייפד, ועולם הטכנולוגיה געש. רבים צפו, שהז'אנר החדש, הטאבלט, "יחסל" את המחשב הנייד. אבל המציאות טפחה על פני כל בעלי החזון: זה לקח שנים בודדות - והצמיחה של הטאבלטים נבלמה, והמכירות שלהם אף נמצאות בירידה מתמשכת.

 

 

Matebook של וואווי ()
Matebook של וואווי

 

ברבעון השלישי של 2016 נרשמה ירידה עולמית של 14.7% ב"משלוחי" טאבלטים (הכוונה לכל המכשירים שהגיעו לחנויות, גם כאלה שטרם נמכרו) לעומת השנה הקודמת - כ־43 מיליון יחידות - כך עולה מנתוני חברת IDC. אפל עדיין מובילה את שוק הטאבלטים, למרות הירידה השנתית. סמסונג במקום השני כמובן, ואמזון (שלא מוכרת את מוצריה בישראל) במקום השלישי, לנובו רביעית, וחברת וואווי סוגרת את החמישייה הראשונה.

 

 

Yoga Tab3 של לנובו ()
Yoga Tab3 של לנובו

 

גם בישראל מכירות הטאבלטים נמצאות בירידה כבר תקופה ארוכה. לפי נתוני IDC ישראל, ברבעון השני של 2016 ירדו משלוחי הטאבלטים לחנויות ב־17.8%, ל־118 אלף יחידות. אפל מובילה גם אצלנו, ואחריה וואווי, סמסונג, לנובו ואלקטל. "באג מוכרת כמה אלפי טאבלטים בחודש: 70% מתוכם מבוססים על מערכת ההפעלה אנדרואיד וכ-30% מבוססי iOS", אומר ניסים חזן, מנהל רכש המחשבים ברשת באג. "בשנה החולפת חלה ירידה משמעותית בביקוש. הטאבלטים המקצועיים, כמו האייפד פרו ודומיו, יקרים מאוד, ולכן נמכרים הכי פחות - מה גם שבמחירים אלו ניתן לרכוש מחשב נייד עם יכולות של טאבלט".

 

אייפד פרו של אפל ()
אייפד פרו של אפל

 

מותגי מדבקה

אנשי מקצוע מתחום המכירות מעריכים, כי הבעיה הגדולה של שוק הטאבלטים היא ההצפה שלו ב"מותגי מדבקה" - כלומר מוצרים נחותים הפוגעים בחוויית המשתמש: מסך באיכות נמוכה, יכולות עיבוד חלשות ומערכת אנדרואיד מיושנת. מדובר בדרך-כלל בטאבלטים שניתנים במתנה במבצעים שונים או בכאלו הנמכרים במחיר זול במיוחד. הבעיה השנייה: אין ממש צורך לשדרג את הטאבלטים: בדומה ללפטופים (ובניגוד לסמארטפונים), מי שבידיו מכשיר תקין ועובד לא ממהר לשדרג אותו. היצרניות עדיין לא הצליחו להמציא שדרוג דרמטי שיגרום לחובבי הטאבלטים לרוץ להחליף את הדגם שיש להם בבית. ועוד מכשול: התחרות מצד הפאבלטים - סמארטפונים עם מסך גדול של כ-5.7 אינץ' ומעלה. מוצרים מהסוג הזה (כמו V20 של LG וכמו Mate 8 של וואווי ו־Note 5 של סמסונג) מציעים חלופה מסוימת לטאבלט, בגלל הקרבה בגודל לטאבלטים הקטנים (7 ו-8 אינץ').

 

מייקרוסופט לא לבד

ענף הטאבלטים פועל על שלוש מערכות הפעלה: אנדרואיד של גוגל, iOS של אפל וחלונות 10 של מייקרוסופט. לכל מערכת יתרונות אחרים, כאשר אנדרואיד ו־iOS מציעות את עושר האפליקציות הרב ביותר, וחלונות מנסה להעניק חוויה של מחשב גם בטאבלט (עם מגוון אפליקציות מצומצם). אם בעבר מייקרוסופט הקפידה לספק את ערכת התוכנות המשרדיות אופיס (מעבד תמלילים, טבלאות ומצגות) רק במוצריה, היום אופיס קיים - אפילו בגרסה חינמית בסיסית - גם בטאבלטי אנדרואיד וגם באייפד (עם עברית מלאה). מי שרוצה לעבוד עם הטאבלט שלו, לא יתקשה לחבר מקלדת ניידת עבור הקלדה ארוכה.

 

בניגוד לסמארטפונים, בשוק הטאבלטים יש רק מעט חידושים. סמסונג השיקה, למשל, בספטמבר 2015 את טאבלט הדגל שלה – Tab S2, אחד הדקיקים בשוק, בעובי של 5.6 מ"מ, אך מאז לא יצא לו יורש. השמועות על Tab S3 מתרוצצות ברשת כבר חודשים ארוכים. הדגם החדש יגיע בשתי גרסאות של מסכים, בגדלים של 8 ו-9.7 אינץ' בטכנולוגיית AMOLED. הרזולוציה תשודרג מ־QHD ל-4K, דבר שבוודאי ישמח משתמשי אפליקציית וידיאו כמו נטפליקס. ולא יפתיע אם סמסונג תחליט לשלב את טכנולוגיית המסכים הקמורים שלה Edge גם בדגם הזה, מה יהפוך את עיצובו ליוצא־דופן.

 

גלקסי Tab Pro S של סמסונג ()
גלקסי Tab Pro S של סמסונג

 

עוד תכונות שנוכל לראות בדגם העתידי הן חיבור טעינה מסוג C־USB החדש, שאליו עוברות רוב יצרניות הסמארטפונים והלפטופים בשוק. בנוסף, תהיה לו עמידות נגד מים (בדומה לפאבלט Note 7 של סמסונג, שנגנז). מועד הכרזה ל־Tab S3 עדיין לא פורסם, וייתכן שסמסונג תחשוף אותו בתערוכת האלקטרוניקה הבידורית CES בחודש הבא בלאס־וגאס או בתערוכת הסלולר MWC בברצלונה בפברואר.

 

ההיברידי של סמסונג

עד שסמסונג תשיק את ה־Tab S3, היא מציעה כבר מעבר לים גרסה חדשה של ה־Tab Pro S. מדובר במכשיר שהוצג ב־CES בינואר האחרון וזכה לריענון קל באוקטובר. עכשיו הוא כולל זיכרון עבודה של 8 ג'יגה ונפח אחסון של 256 ג'יגה ומגיע בצבע זהב. ה־Tab Pro S שייך לקטגוריה שבה פועלות אפל, וואווי ומייקרוסופט: טאבלטים היברידיים הכוללים מסך גדול, מקלדת נשלפת, וברוב המקרים גם עט מגע. אלה טאבלטים שיודעים להפוך גם ללפטופ, אבל בניגוד ללפטופים ההיברידיים שנוצרו בראש ובראשונה כמחשבים ניידים - כאן המסך הנשלף קל ודקיק. בלפטופים היברידיים מדובר במסך מגע שניתן לניתוק אבל כבד, או מסך שבו המקלדת מתקפלת לגב המכשיר. לא באמת נוח להחזיק את המכשיר ולהשתמש בו לקריאה ארוכה במיטה.

 

סמסונג מציעה את ה־Tab Pro S, שכולל מסך בגודל 12 אינץ', מעבד Core M של אינטל, עובי של 6.3 מ"מ ומשקל של 693 גרם. ערכת המכשיר כבר כוללת את המקלדת המשמשת ככיסוי של הטאבלט. עט מגע לאיורים ולשרטוטים ניתן לרכוש בנפרד. מערכת ההפעלה היא חלונות 10, שיודעת להתאים את עצמה גם למסכי מגע. עלות המוצר מעבר לים היא 3,800 שקל (1,000 דולר), כולל מקלדת.

 

גם לחברת וואווי יש מוצר דומה, שהוכרז בפברואר האחרון ב־MWC, אבל לא הגיע לארץ ביבוא רשמי. ה־MateBook עובד על אותו עיקרון כמו ה־Tab Pro S, יש לו מסך בגודל 12 אינץ', מעבד Core M, מנגנון טביעת אצבע המשולב בצד המסך, כיסוי הכולל מקלדת עם תאורה אחורית ועט מגע המשמש כמצביע לייזר.

 

טאבלטים בדרך כלל לא כוללים מחברים רבים, אבל כאן וואווי מציעה מפצל נפרד, הכולל חיבור אינטרנט קווי וחיבורי USB ו־HDM-. הטאבלט שוקל רק 640 גרם ועוביו 6.9 מ"מ. גם כאן מערכת ההפעלה היא חלונות 10. המחיר: 1,900 שקל (500 דולר), ללא מקלדת, עט ומפצל המחברים.

 

לחצות את המסך

 

Surface 4 של מייקרוסופט ()
Surface 4 של מייקרוסופט

 

מייקרוסופט היא שחקנית נוספת בשוק הטאבלטים ההיברידיים, וגם היא, כמו וואווי וסמסונג, לא מציעה את המוצר שלה בישראל. ה־Surface Pro 4 כולל עיצוב הדומה למתחרים: מסך בגודל 12.3 אינץ', עט מגע ומקלדת המשמשת גם ככיסוי. כאן אפשר לבחור בין מעבדים: Core M או מעבדים חזקים יותר i5 ו־i7. עובי הטאבלט 8.45 מ"מ, משקלו כ־766 גרם (במעבדים החזקים המשקל מעט כבד יותר). והמחיר: 3,425 שקל (900 דולר), ללא מקלדת.

 

מול טאבלטי החלונות, אפל השיקה במארס האחרון את האייפד פרו 9.7 עם מסך קטן מזה של האייפד פרו הרגיל, ועם מחיר נמוך יותר. האייפד פרו מגיע עם מסך 12.9 אינץ', ומחירו 3,800 שקל. הפרו עם מסך 9.7 אינץ' נמכר ב־3,000 שקל. אפל מציעה עם טאבלטי הפרו שלה עט מגע וגם כיסוי המשמש כמקלדת (בתשלום נוסף). מערכת ההפעלה מאפשרת לחלק את המסך לשניים ולעבוד עם שתי אפליקציות במקביל.

 

ZenPad 3S של אסוס ()
ZenPad 3S של אסוס

 

מלבד הטאבלטים המקצועיים והיקרים, ניתן להשיג היום מכשירים במחירים נוחים יותר, שיקרצו, למשל, לכל מי שרוצה לצפות בנטפליקס במהלך טיסה (באמצעות שירות הורדת התוכן למכשיר שלה). אסוס תתחיל למכור בקרוב בארץ את ה־ZenPad 3S. מדובר בטאבלט אנדרואיד עם מסך ברזולוציית QHD בגודל 9.7 אינץ', מעבד MediaTek עם 4 ג'יגה זיכרון עבודה ועם נפח אחסון של 64 ג'יגה. הטאבלט כולל טכנולוגיית טעינה מהירה. המחיר: 1,600 שקל.

 

LG מציעה את טאבלט האנדרואיד G Pad, שכולל מסך בגודל 8.3 אינץ' ברזולוציית Full HD, מעבד סנפדראגון 600 עם 2 ג'יגה זיכרון עבודה ונפח אחסון של 16 ג'יגה. המחיר: 1,400 שקל. ולנובו מוכרת בארץ את היוגה־טאבלט 3. מדובר בטאבלט אנדרואיד עם מסך בגודל 8 אינץ' ברזולוציית HD. תמורת המחיר הנוח (700 שקל) הוא מציע מפרט בסיסי: רגלית פנימית, שמאפשרת להעמיד אותו על השולחן לצפייה בסרט או להניחו בזווית המאפשרת הקלדה על המסך; מעבד חלש יחסית, סנפדראגון 212, זיכרון עבודה בנפח 2 ג'יגה ונפח אחסון של 16 ג'יגה.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים