שתף קטע נבחר

חוק הפנסיה לעצמאים: "התערבות שגויה"

חוק הפנסיה לעצמאים ממשיך לעורר מחלוקת. לעומת טענות על היותו "צעד דרמטי" לטובת המגזר שנתפס כחלש, טוענים רבים מהעצמאים כי מדובר בחוק ריק מתוכן: "ההתערבות במעמד העצמאים שגויה מהיסוד"

חוק הפנסיה לעצמאים שאושר לקריאה שניה ושלישית, ממשיך לעורר מחלוקת. לצד קולות האומרים כי מדובר ב"צעד דרמטי" לטובת המגזר שנתפס כחלש, אחרים אומרים כי מדובר בחוק ריק מתוכן וכזה המקשה עוד יותר על המעסיקים.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

OECD: "ישראל מובילה בטכנולוגיה, אבל 99.8% מהמעסיקים - עסקים קטנים"

58% מבעלי המוגבלויות סובלים מאפליה בשוק העבודה

"בגלל יוקר המחיה - נשים 'עובדות שקופות'"

 

הסדר חסכון הפנסיה לעצמאים, שאושר בשבוע שעבר בוועדת העבודה והרווחה במסגרת חוק ההסדרים ואמור להיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2017, מפחית את דמי הביטוח הלאומי לעצמאים המרוויחים פחות מ-20 אלף שקל לחודש, ובתמורה, מחייב אותם להפריש לחסכון פנסיוני בקופת גמל. את הכסף ניתן יהיה למשוך ב"מצבי אבטלה" (סגירת עסק או הגעה לגיל הפרישה).

 

"במקום לשלם לביטוח הלאומי תשלמו לעצמכם"

נשיא לה"ב (לשכת העצמאים בישראל), רועי כהן, מיוזמי החוק טוען: "לצד הפתרון של דמי אבטלה לעצמאים, הנושא היותר בוער הוא שעצמאים עובדים עד יום מותם והם שמים את גורלם בידי הלא נודע. אין להם שום חסכון פנסיוני ואין להם אפשרות להזדקן בכבוד. כיום, הפער בהפרשות לביטוח הלאומי בין שכיר לעצמאי שמרוויחים עד 5,600 שקל לחודש זועק לשמיים ומגיע לשלושה אחוזים (לרעת העצמאי - נ"י). 

 

"עכשיו, במקום לשלם לביטוח לאומי, אדם ישלם לעצמו חסכון פנסיוני, יהיה לו את האפשרות בעוד עשרים או שלושים שנה לצאת לפנסיה, הסכום יהווה זכות קיום מינימלית. בנוסף, יש לחנך עצמאים לשמור לעצמם סכום לטובת אובדן ביטוח כושר עבודה, אם קורה משהו דוגמת נכות או מחלה קשה".

 

זו השוואה בין העצמאים לשכירים, גם את העצמאים מחייבים עכשיו להפריש לפנסיה.

"במקום לשלם לביטוח לאומי תשלמו לעצמכם, מה לא טוב בזה? אנחנו יצרנו מנגנון שבמקום שמשלמים לביטוח, משלמים לטובת הפנסיה ומאפשרים לכם להזדקן בכבוד, יש שורה של בכיינים שאומרים 'אל תקבע לי מה לעשות עם הכסף שלי', אז תמשיך לשלם את זה לביטוח לאומי ולא תקבל כלום".

 

"אנחנו לא רוצים את אפיקי הפנסיה של המדינה"

יחד עם זאת, יו"ר התאגדות העצמאים, דקלה אבוטבול, מסבירה: "ההתערבות במעמד העצמאים שגויה מהיסוד. עד עכשיו, עצמאים שהרוויחו בדומה לשכר הממוצע במשק הפרישו לביטוח לאומי יותר משכירים וזו טעות של המדינה. היה צריך לסדר את העוולה בביטוח לאומי ולהניח לנו לנפשנו, ולאפשר לנו לבחור איזה אפיק פנסיה שאנחנו רוצים.

 

"אנחנו לא רוצים לבחור את האפיקים שהמדינה נותנת, אנחנו רוצים נדל"ן ואפיקים שבאמת נותנים יציבות, אבל הם מחליטים ומכריחים. אני אדישה להצעה הזו, היא לא מעניינת ולא רלוונטית. המדינה לא עוזרת, לשכירים יש מי שמפריש לפנסיה וזה העצמאים, אבל זה לא שהמדינה הכניסה את היד לכיס בשביל פנסיה לעצמאים, היא הכניסה את היד לכיס שלי, כל פעם שנותנים לנו הטבות זה בדמות הלוואה. בשנה האחרונה היו מעל 140 הצעות חוק כנגד מעסיקים, ארבע עברו, לי יש 200 עובדים והחוקים עלו לי 300 אלף שקל בשנה, אני לא נגד השכירים שלי, אבל אני אומרת למדינה 'אתם מגדילים לי עוד 300 אלף שקל ומה קורה מהצד השני?'".

 

נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, מוסיף: "העצמאים שמרוויחים בין 6,000 ל-12 אלף שקל נטו בחודש לא קונים דירה להשקעה. לראשונה בתולדות ההיסטוריה של העצמאים בישראל, אנחנו יכולים למשוך שליש מכספי הפנסיה בפטור ממס והחלנו את זה רטרואקטיבית. יש עצמאים שאומרים 'רגע, אבל הגדילו לי את דמי הביטוח הלאומי', הגדלנו את דמי הביטוח הלאומי ל-10% מהעצמאים, שמרוויחים מעל 20 אלף שקל לחודש, בנוסף, הם קיבלו את האופציה למשוך רטרואקטיבית את כל הכספים שהם הפקידו, שליש מהם פטור ממס, זה דרמטי".

    (צילום אילוסטרציה: Shutterstock) (צילום אילוסטרציה: Shutterstock)
(צילום אילוסטרציה: Shutterstock)
 

 

מי צריך להפקיד וכמה

סמנכ"ל ביטוח ופנסיה באפליקציה הפיננסית "רובין הוד", לירן זוהר, מסביר: "בשנת 2008 ניתן צו הרחבה המחייב כל שכיר במשק לבצע הפקדות לביטוח הפנסיוני, בהסדר זה לא נכללה אוכלוסיית העצמאים, המהווה כ-12.5% מציבור המועסקים והם למעשה נותרו ללא ביטחון פנסיוני וזאת למרות שהם סובלים מאותם תחלואים של ציבור השכירים, רמת חיסכון נמוכה וחוסר מודעות".

 

על מי תחול חובת ההפקדה וכמה צריך להפקיד?

"חובת ההפקדה לפנסיה תחול על עצמאים בין הגילאים 21 ל-55 ביום כניסת החוק לתוקף, ואשר מנהלים עסק עצמאי במשך יותר משנתיים. שיעור ההפקדה לחיסכון הפנסיוני יהיה בשיעור 4.45% על החלק שאינו עולה על מחצית השכר הממוצע במשק, ו-12.25% מהחלק שעולה על השכר הממוצע במשק".

 

מתי ניתן למשוך את הכסף?

"במועד הפקדת הכספים יסווגו הכספים ככספי תגמולים, אך שליש מהכספים יסווג לרכיב ייעודי למצבי אבטלה. חלוקת הכספים היא בדומה להבחנה הקיימת אצל השכיר בין הפקדות התגמולים להפקדות הפיצויים.

עצמאי אשר סגר את עסקו, יוכל למשוך את הסכום הצבור למצבי אבטלה בהתאם לכללים הבאים:

• תקרת הסכום אשר הופקד לרכיב ייעודי למצבי אבטלה.

• מספר שנות עבודתו כעצמאי כפול 12,230 שקל, ובלבד שבאותם שנים לא קיבל מענק פרישה.

• מספר שנות עבודתו כעצמאי כפול הכנסתו המובטחת באותן שנים. אין מגבלה על מספר הפעמים שבהם רשאי העצמאי למשוך מהקופה את רכיב האבטלה".

 

מה יקרה למי שלא ישלם?

"עצמאי שלא יפקיד לפנסיה במסגרת פנסיית החובה, עלול להיקנס ולאבד הוצאה מוכרת למס בגובה פעמיים מהסכום אותו נדרש להפקיד. לדוגמא, עצמאי שנדרש להפקיד 11,352 שקל במהלך השנה ולא עמד בדרישות החוק, עלול לאבד הוצאה מוכרת בגובה 22,704 שקל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים