שתף קטע נבחר

ד"ש בן אלפיים: מטבע מימי המרד הגדול נמצא בירושלים

נחשף מטבע משנת 67 לספירה, שנמצא בחפירות "רחוב עולי הרגל" - ה"ממילא" של ירושלים הקדומה, לקראת חגיגות היובל לשחרור ירושלים. על המטבע הוטבע מצדו האחד, עלה גפן והכתובת העברית "חרות ציון", ומצדו השני - הכתובת "שנת שתיים למרד הגדול". "1900 שנים מאוחר יותר, בשנת 1967 - נכנסו הצנחנים לעיר העתיקה, וחידשו את החרות שלה ושלנו"

 (צילום: עיר דוד) (צילום: עיר דוד)
(צילום: עיר דוד)

 

מטבע משנת 67 לספירה, לפני 1,950 שנה, נמצא לפני כחודש בחפירות "רחוב עולי הרגל" – ה"ממילא" של ירושלים הקדומה – שעורכת "עיר דוד". על המטבע הוטבע מצדו האחד, עלה גפן והכתובת העברית "חרות ציון", ומצדו השני – גביע והכתובת "שנת שתיים למרד הגדול".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

המטבע שנמצא שייך לסדרת המטבעות שהוטבעו בתקופת מלחמת היהודים ברומאים, הידועה כ"מרד הגדול", במהלך הכשרת "דרך עולי הרגל" לקראת חגיגות היובל לשחרור ירושלים שיצוינו השנה. בהכשרת הדרך נוטל חלק גם משרד התרבות והספורט, שאחד מעובדיו מצא את המטבע במהל העבודות במקום.

 

קראו עוד בערוץ היהדות  

  • מחווה: המוזיקה שמאחורי השבט החדש ב"בני עקיבא "

     

    "דרך עולי הרגל" היא הרחוב המרכזי ששימש את עולי הרגל והוא מתפרש מבריכת השילוח ועד להר הבית. בחנוכה הקרוב, אלפיים שנה לאחר שהלכו בהם יהודים, עתידים להיחשף רחובותיה של ירושלים הקדומה באירוע שיקיימו משרד התרבות ורשות העתיקות, ויהווה את אות הפתיחה לחגיגות היובל לשחרור ירושלים.

     

    עוד הוכחה לקשר ההיסטורי של עם ישראל וירושלים

    את המטבע חשפה היום (א') שרת התרבות והספורט, מירי רגב, בפתיחת ישיבת הממשלה שבה הוצגה החלטת ועדת השרים לענייני סמלים וטקסים, לקיום חגיגות היובל לשחרור ואיחוד ירושלים. היא מסרה את המטבע העתיק לראש הממשלה, וציינה כי "בדיוק 1900 שנים מאוחר יותר, בשנת 1967 - נכנסו הצנחנים לעיר העתיקה, וחידשו את החרות שלה ושלנו - השיבו את הריבונות היהודית לירושלים".

     

    "השלכנו לפח ההיסטוריה את המטבעות שטבע טיטוס אחרי נצחונו על המורדים: 'ג'ודאה קפטה' (יהודה השבויה), ושבנו ליהודה המשוחררת, לירושלים החופשית והמאוחדת שכך תישאר לעד".

     

    היא הוסיפה כי המטבע הוא הוכחה נוספת לקשר ההיסטורי של העם היהודי לירושלים, בעקבות החלטת אונסק"ו. "לא יעזור להם", אמרה. "ב-1967 חזרנו לבית אל, חברון, שילה ואלון מורה. אלה מקומות טעונים בהיסטוריה יהודית ובזהות יהודית - המקומות בהם הלכו האבות והאמהות, יהושע והשופטים, ובהם ניבאו הנביאים - והשיא, הפסגה, היא כמובן חזרתנו לירושלים המאוחדת".
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: עיר דוד
    המטבע העתיק
    צילום: עיר דוד
    צילום: יונתן זינדל/פלאש90
    לקראת חגיגות היובל לירושלים. רגב בישיבה
    צילום: יונתן זינדל/פלאש90
    מומלצים