שתף קטע נבחר

סין בחילופי מהלומות עם טראמפ: "בוּר כמו ילד"

עוד סיבוב בהתנגשות המדינית בין נשיא ארצות הברית הנבחר לבין סין. בראיון לרשת "פוקס ניוז" אמר טראמפ: "אינני יודע מדוע עלינו להיות מחויבים למדיניות 'סין אחת'". התגובה לא איחרה לבוא. בעיתונות הסינית אמרו ש"טראמפ מבין רק בעסקים וחושב שלכל דבר יש מחיר"

 

 

 

אחרי השיחה עם נשיאת טייוואן שחוללה סערה דיפלומטית, עולה נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ לסיבוב נוסף מול המעצמה העולה ממזרח - סין. בראיון לרשת "פוקס ניוז" קרא טראמפ תיגר על מדיניות "סין אחת", שבמסגרתה דוגלת סין ברעיון שטייוואן היא חלק מסין ודורשת ממדינות אחרות לנתק את קשריהן עם טייוואן: "אני מבין לגמרי את מדיניות 'סין אחת', אבל אני לא יודע מדוע עלינו להיות מחויבים למדיניות 'סין אחת', אלא אם אנחנו מגיעים לעסקה עם סין הכוללת נושאים אחרים, כולל מסחר".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

משנה את המדיניות כלפי הסינים. דונלד טראמפ  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משנה את המדיניות כלפי הסינים. דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

 

טראמפ סימן את כיוון מדיניות החוץ האמריקנית בממשלו שתנסה לאתגר את סין בכל הנוגע להסכמי הסחר ולקשריה של סין עם צפון קוריאה. "תראה, נפגענו קשות מהפיחות במטבע הסיני, מהמיסוי שמטילים עלינו בשעה שאנחנו לא מטילים מס עליהם, מהקמת הבסיס הענק שלהם בדרום ים סין, שהם לא צריכים להקים ומכך שהם לחלוטין אינם מסייעים לנו עם צפון קוריאה. לצפון קוריאה יש נשק גרעיני וסין הייתה יכולה לפתור את הבעיה, והיא לא מסייעת לנו".

 

השיחה שחוללה סערה

האמירות של טראמפ הובילו לתגובה קשה בתקשורת הממסדית בסין. בעיתון Global Times הגדיר מאמר המערכת את טראמפ "בוּר כמו ילד" שאינו מבין במדיניות חוץ: "מדיניות 'סין אחת' אינה נתונה למקח וממכר.

נראה כי טראמפ מבין רק בעסקים ומאמין שלכל דבר יש מחיר ושאם הוא יהיה חזק מספיק הוא יוכל לקנות ולמכור בכוח". במאמר הזהיר העורך כי "בגלל היעדר ניסיון עלול טראמפ להיות מושפע ומנווט בידי יועציו הנִצים". עוד הזהיר שאם טראמפ ינטוש את מדיניות ארצות הברית ביחס ל"סין אחת", הוא יחולל "משבר אמיתי".

 

דובר משרד החוץ של סין, גנג שואנג, מסר היום שארצו "מודאגת מאוד" מהצהרותיו של טראמפ והוסיף שאם וושינגטון מתכוונת לחזור בה מהמחויבות שלה למדיניות "סין אחת", "לא יהיה עוד עניין של צמיחה בריאה וקבועה ביחסי סין-ארה"ב".

 

לפני כעשרה ימים, בצעד שלא נראה כמותו קרוב ל-40 שנה, שוחח הנשיא הנבחר עם נשיאת טייוואן טסאי אינג-וון - המדינה שסין אינה מכירה בה. נשיאת טייוואן טסאי אינג-ון התקשרה לברך את טראמפ על ניצחונו. מאוחר יותר אישר משרד הנשיאות הטייוואני את קיום השיחה, וציין כי היא סוכמה מראש וכי שני המנהיגים דנו ביחסים בין שתי המדינות ובחיזוק שיתוף הפעולה ביניהן. בכיר בנציגות הטייוואנית בוושינגטון ציין כי השיחה היא אירוע "היסטורי". טראמפ עצמו התייחס לשיחה וצייץ בחשבון הטוויטר שלו: "נשיאת טייוואן התקשרה אליי ובירכה אותי על זכייתי במרוץ לנשיאות. תודה לך!"

 

נשיאת טייוואן טסאי אינג-וון (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיאת טייוואן טסאי אינג-וון(צילום: AP)

שיחת הטלפון, שנמשכה כעשר דקות, היא הראשונה שנערכת בין ההנהגה האמריקנית לזו הטייוואנית באופן רשמי זה כמעט 40 שנה, לאחר שהנשיא לשעבר ג'ימי קרטר שינה ב-1979 את ההכרה הדיפלומטית בטייוואן, והכריז כי האי הוא חלק מ"סין האחת" – עיקרון שבמסגרתו מכירה ארה"ב ברפובליקה העממית של סין כשליטת טייוואן הלגיטימית. עם זאת, ארצות הברית וטייוואן שמרו מאז על קשרים לא רשמיים ענפים.

 

סין הגישה מחאה רשמית בעקבות השיחה. משרד החוץ הסיני מסר כי הוא שיגר "מסר נוקשה" ל"צד האמריקני הרלוונטי", וקרא לטיפול זהיר בנושא טייוואן כדי להימנע מ"הפרעות מיותרות" ליחסים בין שתי המדינות. "עקרון 'סין האחת' עומד בלב מערכת היחסים הפוליטית שבין בסין לארה"ב", נמסר. שר החוץ של סין, וואנג יי, אמר כי הוא מקווה שהיחסים בין סין לארצות הברית לא "ייפגעו או ישתנו" לאור שיחת הטלפון בין המנהיגים. "מדובר בתכסיס ובפעולה קטנונית של טייוואן", ציין שר החוץ הסיני, והוסיף שהוא מאמין שהשיחה לא תשפיע על המדיניות האמריקנית הנוכחית כלפי סין.

 

טראמפ עצמו התייחס בראיון לרשת "פוקס ניוז" לשיחה הזו: "אני לא רוצה שסין תכתיב לי מה לעשות והשיחה הזו הועברה אליי. אני לא יזמתי אותה. זו הייתה שיחה קצרה. היא אמרה 'אני מברכת אותך על הניצחון'. זו הייתה שיחה נחמדה. קצרה. מדוע שמדינה אחרת תאמר לי שאסור לי לקבל את השיחה? אני חושב שזה היה מאוד לא מכובד לא לקבל את השיחה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים