שתף קטע נבחר

עקב תלונות: שופט ערך ביקור פתע בבית אבות

במסגרת מאבק אפוטרופסות טען קשיש שהוא הושם בבית אבות המרגיש כמו כלא. השופט אלון גביזון בדק את הנושא בעצמו, וחזר עם המלצה לחבריו

מאבק משפטי סביב אפוטרופסות על קשיש הוביל לאחרונה את סגן נשיא בית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע לעשות צעד חריג: השופט אלון גביזון ביקש לבדוק בעצמו את טענותיו של הקשיש על התנאים בבית האבות, והגיע למוסד מבלי להודיע על כך לאיש. בדיון שערך לאחר מכן הוא ציין שאין פיקוח ראוי על חסויים ועל תפקודם של אפוטרופוסים, וקרא לחבריו השופטים: תגיעו גם אתם לביקורי פתע.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הקשיש החסוי שוהה במחלקה סגורה לתשושי נפש בבית אבות ובינו לבין אשתו מתנהלים הליכים משפטיים בנוגע לזכויות בדירה הרשומה על שמו. ביולי האחרון מונו בנם ובתם המשותפים כאפוטרופוסים על גופו ורכושו.

 

לפני כשלושה שבועות הגישו אשתו ובתו בקשה למתן צו הגנה נגד אחותו ונגד ל' - בתו מנישואים קודמים - בטענה שהשתיים מנסות להוציא אותו מבית האבות. בבקשה, שהוגשה באמצעות עו"ד חיים גלעדי, התבקש בית המשפט לאסור על שתיהן להתקרב יותר מ-500 מטר מהמקום. צו ההגנה הוצא עוד באותו היום ונקבע דיון משותף מספר ימים לאחר מכן.

 

באותה עת הגיש החסוי, באמצעות באת כוחו עו"ד קלריס דביר, בקשה בהולה לביטול הצו ופיטורי האפוטרופוסים. בבקשה הועלו טענות חמורות: נטען שאשתו ושני ילדיו כפו עליו את השהות בבית האבות, שמבחינתו הוא ממש "בית סוהר". לטענתו, לא מאפשרים לו אפילו לצאת לחצר ולנשום אוויר צח. עוד נטען כי החסוי מעוניין שבתו ל' תתמנה כאפוטרופוס ומבקש לעבור להתגורר בביתה.

 

בעקבות הבקשה ערך השופט אלון גביזון ביקור פתע בבית האבות מבלי לתאם זאת עם איש מהצדדים. בדיון שנערך למחרת הוא מינה מומחה רפואי שיבדוק אם הקשיש יכול להביע את דעתו וכן את טיב הטיפול שהוא מקבל בבית האבות. בסיכום ביניים ראשוני המומחה הודיע שלא זיהה תסמינים של שיטיון ועל כן, להערכתו, החסוי אינו זקוק למוסד לתשושי נפש אלא למקום המתאים למגבלותיו הפיזיות.

 

השופט גביזון הבהיר שיש להמתין לחוות הדעת הסופית של המומחה על מנת להכריע בבקשה לביטול האפוטרופסות, אבל ביניים פירט שורה של הוראות לצוות בית האבות ולאפוטרופוסים, שם חייב אותם לדאוג שהחסוי ייצא לנשום אוויר צח פעמיים בשבוע, וכן יקבל טלפון נייד.

 

בהחלטתו כתב השופט דברים בעלי חשיבות כללית, הרבה מעבר למקרה הספציפי. לעמדתו, מנגנון הפיקוח על אפוטרופוס לגוף לוקה בחסר, למשל בכך שאין בחוק מנגנון פיקוח או הוראות כלשהן למעקב אחר התנהלותו.

 

הוא נתן כדוגמאות תרחיש שבו מצב החסוי משתפר או כשהאפוטרופוס מנצל את מעמדו כדי לשלול את חירותו של החסוי, והציע כמה דרכים להגברת הפיקוח.

 

אחת הדרכים שעליה הרחיב את הדיבור היא ביקורי פתע (כפי שעשה בעצמו) של שופטי המשפחה במוסדות, ביקורים המהווים בעיניו "אמצעי שמירה" חשוב ויגרמו לכל הגורמים הרלוונטיים ל"דריכות חיובית". הוא קרא לחבריו השופטים לערוך ביקורים שכאלה למען ההגנה על החסויים ולמרות העומס המוטל עליהם.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המבקשים: עו"ד חיים גלעדי
  • ב"כ המשיבות: עו"ד שמשון דוידי, עו"ד נטלי דוידי
  • ב"כ החסוי: עו"ד קלריס דביר, מטעם הסיוע המשפטי
  • ב"כ היועמ"ש: עו"ד גל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים