שתף קטע נבחר

בעקבות פוסטר נתניהו וחבל התלייה: נחקר חשד להסתה

היועמ"ש מנדלבליט קיבל את המלצת פרקליט המדינה שי ניצן לפתוח בחקירת משטרה בעקבות פוסטרים שנתלו באקדמיה לאמנות ולעיצוב "בצלאל" ובו מוצג ראש הממשלה עם חבל תלייה

 

הפוסטר שהוביל לחקירה ()
הפוסטר שהוביל לחקירה
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט קיבל הבוקר (ג') את המלצת פרקליט המדינה שי ניצן לפתוח בחקירת משטרה בחשד להסתה בעקבות הפוסטרים שנתלו אתמול באקדמיה לאמנות ולעיצוב "בצלאל" בירושלים ובהם מוצג ראש הממשלה בנימין נתניהו ולפניו חבל תלייה.

 

הפוסטר הוכן על רקע הכרזה המפורסמת מקמפיין הבחירות של נשיא אצות הברית ברק אובמה שבה הוצגה תמונת אובמה והמילה HOPE. בפוסטר הזה הוצגה תמונתו של נתניהו עם חבל תלייה והמילה ROPE.

 

באגודת הסטודנטים של בצלאל אמרו כי אינם יודעים מי אחראי להצבתו בחדר המדרגות שבין הכיתות במוסד האקדמי. כעבור כמה שעות הוסר הפוסטר מעורר המחלוקת מהקיר.

 

נדב הייפרט, יו"ר אגודת הסטודנטים בבצלאל, ציין: "אנחנו לא יודעים מי עומד מאחורי זה, בבצלאל תלויות על הקירות הרבה יצירות מוזרות שחלקן מקושרות פוליטית וחלקן לא".

לאחר הסערה הפוסטרים הוסרו ()
לאחר הסערה הפוסטרים הוסרו

מאגודת הסטודנטים בבצלאל נמסר בנוסף כי "מדובר בעבודה פרטית של סטודנט שבחר להביע עצמו בצינורותיו האישיים. אנו כמובן לא מחזקים מסרים הקוראים לאלימות ולהסתה מכל סוג שהוא ואף מתנגדים לכך. עם זאת, כמוסד לעיצוב אנו מאמינים בחופש הביטוי והאומנות, ובעד מתן ביטוי לכל קשת הדעות, בגבולות החוק".

 

מבצלאל נמסר בתגובה: "האקדמיה לאמנות ולעיצוב היא מרחב מוגן לחופש הביטוי בישראל, ומאפשרת לסטודנטים שיח חופשי, ביקורתי ויצירתי במגוון הנושאים המעסיקים אותם. עדיין לא ברור, ואנו מבררים, אם מדובר בתרגיל במסגרת קורס או בהתבטאות אישית של סטודנט, אולם בכל מקרה מדובר בביטוי פנימי במסגרתה של האקדמיה, כחלק משיח מתמשך בנושאי עיצוב, אמנות ותרבות, לרבות בשאלות של גבולות, שעתוק של דימויים, וזיכרון. התרגיל, מוצלח יותר או פחות, הוא חלק משיח מקצועי, תלוי על קיר פנימי במדרגות האקדמיה, ואינו מוצג באופן ציבורי או פומבי, אין בו משום הסתה פוליטית וכך הוא צריך להישפט".

 

ההערכה היא שסטודנטית שלומדת במחלקה לתקשורת חזותית בבית הספר עומדת מאחורי הכרזות. במוסד לא ציפו לתגובות החריפות לעבודה, שהוגשה במסגרת קורס אקדמי. המאייר מישל קישקה, המלמד במחלקה, הגדיר את הפרשה "סערה בכוס מים" והביע דאגה מהגבלת החופש האקדמי של הסטודנטים.

 

"אני חושב שצריך להירגע, לקחת צעד אחורה. מדובר בעבודה של סטודנטית, שמנסה לעשות פרובוקציה בין קירות האקדמיה. העבודה לא נועדה להתפרסם, זו לא תערוכה בגלריה שהזמינו אליה קהל. תרגילים בכיתה צריכים לעורר שיח וויכוח".

 

קישקה מביא כדוגמה נוספת את הסערה בשנקר בעקבות ציור העירום של איילת שקד, ומזהיר מצנזורה. "בעיניי אקדמיה לאמנות היא חממה שגדלים בה בתנאים אופטימיליים כישרונות נדירים. תפקידי בין כותלי הכיתה הוא לאפשר לכל סטודנט להביא את עצמו לידי ביטוי, לבדוק את הגבולות, למתוח ואף לעבור אותם ולהגדיר אותם מחדש. מוטלות עליי החובה והזכות לכוון, לייעץ, לבקר ולהכין את הסטודנט לחיים האמיתיים שמתחילים עם הצגת פרויקט הגמר שלו. אני לא הצנזור שלו, לא הלקוח ולא העורך. אני מורה ומחנך במובן המלא והקלאסי של המילה. בין כותלי הכיתה קיים חופש אקדמי מוחלט".

 

טום גן אור, סטודנט במחלקה, פרסם בפייסבוק כרזות שהוא יצר במסגרת אותו הקורס בשנה שעברה כדי להמחיש שמדובר בתכנים אמנותיים ופוליטיים, ותהה על העונש הקולקטיבי בדמות שלילת תקציבים. סטודנטית אחרת במחלקה כתבה בפייסבוק: "שלא תהיה אי-הבנה. אני לא בעד מיצגים כאלה, אבל אני גם חושבת שכל העניין יצא מפרופורציה לחלוטין, אני גם ממש לא חושבת שבגלל שתלמידה בבצלאל תלתה פוסטר שנוי במחלוקת רוצים לבטל את המימון של המוסד. האם אני צריכה עכשיו לחשוב פעמיים אם להציג עבודות במוסד לימודי, שאגב, אחת המטרות העיקריות של בצלאל היא להיות מעבדה שבוחנת בדיוק את התגובות מחוץ למוסד כדי להכין אותנו לעולם האמיתי?".

 

מבצלאל נמסר כי "בצלאל, האקדמיה לאמנות ועיצוב, ירושלים, היא מוסד שומר חוק. בצלאל תשתף פעולה עם כל חקירה ותפעל לפי תוצאותיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים