שתף קטע נבחר

ח"כ מול נשיאת העליון: העימות נחשף בפרוטוקול החסוי

עימות חסר תקדים בוועדה לבחירת שופטים בין ח"כ רוברט אילטוב מישראל ביתנו לבין נשיאת העליון מרים נאור נחשף ב"ידיעות אחרונות". הסיבה לעימות: דרישת הפוליטיקאים לפגוש את המועמדים. השופטים מתנגדים בטענה שהדבר יגרום לפוליטיזציה של הבחירה

האם יש לאפשר לחברי הכנסת החברים בוועדה לבחירת שופטים להיפגש עם המועמדים לשפיטה? פרוטוקול חסוי חושף את העימות החריף שעוררה השאלה בוועדה, כשברקע הקרב הנמשך על עיצוב דמותו של בית־המשפט וניסיונם של הפוליטיקאים להגדיל את השפעתם על מינוי השופטים.

נאור ואילטוב. עימות חזיתי בוועדה (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
נאור ואילטוב. עימות חזיתי בוועדה(צילום: אלכס קולומויסקי)

בוועדה לבחירת שופטים יש תשעה חברים: שני נציגים לכנסת, שני נציגים לממשלה, שלושה נציגים לבית־המשפט העליון ושני נציגים ללשכת עורכי־הדין. בעוד שהמועמדים לשפיטה בבית־המשפט העליון מוזמנים להליך של שימוע בפני הוועדה, המועמדים לערכאות האחרות אינם מופיעים בפניה והם נבחרים על סמך קורות החיים שלהם ונתונים אחרים אודותיהם.

 

בדיון שנערך בוועדה לפני כחודשיים מחה אחד מנציגי הכנסת, ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), על כך שנשיאת בית־המשפט העליון, מרים נאור, אסרה על הפוליטיקאים בוועדה להיפגש עם המועמדים לשפיטה. וכך התנהל הוויכוח:

 

אילטוב: "אני רוצה להכיר ולא להיות חותמת גומי. אני לא משפטן או עו"ד ולכן עבורי אין תחליף למפגש. אם השופטים לא רוצים להיפגש אין בעיה, אבל אם הם רוצים - למה יש מניעה? אין כאן בעיה משפטית".

 

נאור: "אתה טועה. השופטים כפופים לכללי אתיקה ולמערכת הירארכית. הם זקוקים לרשות לפגישות עם גורמי חוץ".

 

אילטוב: "אני לא רק ח"כ, אני גם חבר ועדה. השופטים וחברי לשכת עורכי־הדין נפגשים עם השופטים באופן קבוע".

 

נאור: "הלשכה נפגשת עם השופטים באולמות המשפט".

 

איילת שקד, שרת המשפטים: "בואו נאמר את האמת - הלשכה נפגשת עם השופטים גם מחוץ לאולם בית־המשפט".

שקד לנאור: "השקפת עולם זה לא בהכרח צד פוליטי" (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
שקד לנאור: "השקפת עולם זה לא בהכרח צד פוליטי"(צילום: גיל יוחנן )

נאור: "אני חייבת להגן על השופטים מפני פוליטיזציה. אינני יודעת כמה מכם ראו את הראיון של חברת הוועדה, ח"כ נורית קורן, בערוץ 7. גולת הכותרת של דבריה הייתה שעד היום "הם" – אני לא יודעת מי זה "הם" – מינו אנשים מהשקפת העולם שלהם. אני מוניתי לבית־המשפט העליון בתקופת הנשיא אהרן ברק. את ברק אני מכירה 50 שנה. הוא אף פעם לא שאל אותי על השקפת העולם שלי, ואני כמובן לא שאלתי אותו. חברת הכנסת קורן הוסיפה ש'עכשיו נמנה אנשים עם השקפת העולם שלנו'".

 

שקד: "השקפת עולם זה לא בהכרח צד פוליטי".

 

נאור: "הדברים נאמרו בהקשר של פסק דין 'דרך האבות' (החלטת בג"ץ מספטמבר להרוס 17 מבנים במאחז 'דרך האבות' שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית) וכוונו להשקפת עולם פוליטית. אני אגן על השופטים מפני תשאול על השקפות העולם שלהם".

 

שקד: "הם לא רוצים לפגוש את השופטים כדי לברר על השקפת עולמם".

 

נאור: "את מי השופטים פוגשים זו החלטה של כללי האתיקה, ואני אומרת על דעת חברי שופטי בית־המשפט העליון - זהו קו אדום. חה"כ אילטוב רוצה להכיר? מקובל עלי לגמרי שחבר ועדה צריך להכיר, אבל באיזה אופן? תנו יותר זמן לוועדת המשנה, תראיינו ותשאלו אותם - אבל לא בפגישה אחד על אחד.

 

"אני לא נאיבית, אני יודעת מה קורה בשטח. שופטים מודאגים וחוששים, 'מה יהיה אם לא נפגוש את...' בתוך ועדת המשנה שבראשה שופט יש גבולות. ניתן לפגוש אותם במסגרת פורמלית של ועדה, אני בעד למצוא לזה פתרון פרגמטי, אם אתם רוצים עמדה משפטית של שופט - קראו פסקי דין".

 

שקד: "ההשקפה אינה רק פוליטית. שופטים יוצקים לפסקי־הדין שלהם את השקפתם הדתית, הכלכלית - וזה בסדר. שופטים הם בני־אדם. אני לא נפגשת עם שופטים מתוך בחירה, ובעצה אחת עם הנשיאה נאור, אלא אם מדובר בעניין ספציפי ביידוע הנשיאה. אבל חברי הוועדה שווים, ולא משנה לאיזו אוכלוסייה הם משתייכים. עורכי הדין פוגשים את השופטים וזה לא הוגן שחברי הכנסת לא יפגשו. יש ניגוד עניינים גדול בכך שהלשכה נפגשת עם שופטים".

 

עו"ד חאלד זועבי (נציג לשכת עורכי הדין): "שופט שיושב עם פוליטיקאים זה לא ראוי. כל שופט שוועדה זו לא פגשה יוזמן לוועדת המשנה".

 

אילטוב: "ישנו איזה אי־שוויון. שופט שנפגש איתנו זה לא בניגוד לרצונו, הוא רוצה להיבחר".

 

נאור: "זה בניגוד לרצון מערכת בתי־המשפט".

 

אילטוב: "זה יוסדר בחקיקה שניתן יהיה להיפגש. זה מאוד כוחני".

 

נאור: "לא מקובל עליך, אבל זה הדין נכון להיום. כל כמה שנים עולה בדרך זו או אחרת נושא השימוע לשופטים. לא אתן לכך יד".

 

אילטוב: "אני בהצבעות מרגיש נחות מכל חבר ועדה אחר כי אין לי את הכלים. במסגרת ועדת המשנה השופט לא תמיד אומר את מה שהוא רוצה בגלל הפוליטיקה הפנימית שיש במערכת".

 

נאור: "דבריך רק גורמים לי לחדד בפני השופטים את נהלי המערכת. אם הם לא יכולים לומר את הדברים מול השופטים ג'ובראן ורובינשטיין (חברי הוועדה) - אז שלא יגידו".

 

אילטוב: "לגבי הפרדת רשויות, הוועדה נבנתה על מנת לשמור על איזונים של כל הרשויות. אם שופט רוצה להיפגש, אני לא חושב שעל פי הזכות החוקתית שלי ניתן למנוע זאת ממני".

 

ח"כ נורית קורן: "בוועדת המשנה אנחנו מקבלים תיק עם מידע על כמה תיקים יש לשופט וקורות חיים שמפורסמים באינטרנט, בלי שום מידע משמעותי על השופט. זו בעיה. אני לא חותמת גומי".

 

עו"ד אילנה סקר (נציגת לשכת עורכי הדין): "אין שום סיבה שלא נעשה ועדות משנה ארוכות יותר, נקיים שיחות ארוכות ונשאל שאלות נוקבות. אני מאוד מעריכה את עבודתך ואישיותך, רוברט, אבל האם היית רוצה לראות שופט שלום יוצא מדלת חדרו של ח"כ זה או אחר? מקובל עליי שרוצים לראות מועמדים, אבל אתה יודע מה יקרה אם נראה כל יום תמונה בעיתון של שופט נכנס לח"כ או לראש המפלגה שלך?"

 

נאור: "כל הידע של עורכי־הדין החברים בוועדה נלקח מתוך האולמות ומתוך חבריהם עורכי־הדין. למה אתה רוצה לפגוש את פלוני אצלך בכנסת ולא את השופט רובינשטיין או השופט ג'ובראן?".

 

אילטוב: "כי בכל ארגון יש פוליטיקה פנימית ואינטרסים לקדם את א' או את ב'. לא אמרתי לפתוח את נושא המפגשים לכל הפוליטיקאים. אם החוק קבע שיש איזון בוועדה, אני לא יכול להרגיש נחות. אני רוצה לפגוש בהם. אין לי זמן וכוח אדם לקרוא פסקי דין ולבחון את הרמה המקצועית של המועמדים. אני לא פוגש אותם כי אני רוצה להיפגש, השופט הוא שרוצה לפגוש בנו".

 

סקר: "אתה רק רוצה לבדוק פוליטית?"

 

אילטוב: "הם רוצים לפגוש אותי, לא אני אותם".

 

נאור: "לזה אשים קץ".

 

אילטוב: "זה כוחני. אני לא אויב המדינה".

 

נאור: "זה לא כוחני. אני מכבדת אותך ומחבבת אותך, אך שופט צריך לנהוג על פי כללי האתיקה. איני מדברת על מועמדים חיצוניים. רוברט מעלה מפגש מחוץ לוועדה, ומזה אני מסתייגת".

 

השופט אליקים רובינשטיין: "גם אני מסתייג מזה. תחשוב מבחינת היגיינה ציבורית: תפקידך כפוליטיקאי, ואני אומר זאת בכבוד, לא טוב לעשות מיש-מש כזה, אלא להיפגש בתוך מערך ממוסד".

 

בהמשך לפרסום הבוקר, שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון כתב בחשבון הטוויטר שלו: "עוד שיא בהפקרות ובהשחתה: נציג של מפלגה, שכמה מבכיריה בעבר המאוד לא רחוק חשודים בשחיתות ציבורית קשה, דורש לעשות אודישן למועמדים לשיפוט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נשיאת העליון מרים נאור
צילום: גיל יוחנן
מומלצים