שתף קטע נבחר

עצמאי? נותרו שבועיים לניצול הטבות המס

שווי הטבות המס לעצמאי בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים בשנה וחבל לפספס את ההזדמנות. עצמאים? אלו הזכויות שלכם

שנת 2016 מתקרבת לסיומה וזה הזמן עבור כל עצמאי לבדוק האם ניצל את הטבות המס המשמעותיות שהמדינה מעניקה לו. כדאי לדעת שסך שווי הטבות המס לעצמאי על ההפקדות בקופת הגמל וקרן ההשתלמות השנה יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים.

 

באפשרות כל עצמאי שלא ביצע עד כה הפקדות לקופת גמל, או קרן השתלמות, באופן מלא לעשות זאת כעת וליהנות מהטבות המס.

 

מהן הטבות המס שהמדינה מעניקה? מדינת ישראל מעניקה שתי הטבות מס ייחודיות לעצמאי המפקיד כספים בקופת גמל וקרן השתלמות:

 

1. זיכוי – זיכוי הינו הטבת מס שמשמעותה הפחתת המס לתשלום. כלומר, המדינה מחזירה תשלום מס בשיעור של 35% מהסכום שהופקד לקופת הגמל או בשפה פשוטה: בגין כל שקל שהופקד לקופת הגמל יקבל העצמאי החזר מס של 35 אגורות.

 

2. ניכוי – ניכוי הינו הקטנת ההכנסה החייבת במס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות. הסכום שיוקטן מההכנסה החייבת כאמור הינו סכום ההפקדות שביצע העמית לקופת הגמל/קרן ההשתלמות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בהקשר זה יצוין כי עצמאי שאינו משלם מס הכנסה, לא יהיה זכאי ליהנות מהטבות המס כאמור.

 

כמה כדאי להפקיד בקופת גמל?

"עצמאי רשאי להפקיד כספים לקופת גמל עד 16% מהכנסתו השנתית החייבת במס ועד הכנסה של 208,800 שקל. כלומר 33,408 שקל", אומר אייל סיאני, ממונה ציות ואכיפה ומנהל מקצועי בהלמן-אלדובי קופות גמל ופנסיה.

 

סיאני מסביר כי הטבות המס יינתנו לפי הפירוט הבא:

 

עד 5% לצורך זיכוי (10,440 שקל). ועד 11% לצורך ניכוי (= 22,968 שקל).

 

כך לדוגמא, עצמאי בעל הכנסה שנתית של 200 אלף שקל אשר יפקיד 32,000 שקל בקופת הגמל, יקבל "מתנה" מהמדינה בשווי של כ- 13,890 שקל (כ- 43.5% מסך ההפקדה).

 

סיאני מדגיש כי עמית שרוצה להפקיד יותר כסף בקופת הגמל על מנת לחסוך לעת פרישה, יוכל לבצע זאת ללא כל מגבלה. "הקצבה שיקבל בגין כספים אלו תיחשב כ"קצבה מוכרת" אשר תהיה פטורה כולה ממס הכנסה וממס רווח הון".

 

 

כמה כדאי להפקיד בקרן השתלמות?

עצמאי רשאי להפקיד עד 7% מהכנסה שנתית מעסק או משלח יד של עד 261,000 שקל. על ה-2.5% הראשונים לא יקבל העמית הטבות מס ועל ה-4.5% הנותרים יקבל הטבת מס בדמות ניכוי.

 

כך לדוגמא, עצמאי בעל הכנסה שנתית של 200 אלף שקל אשר יפקיד 14,000 שקל בקרן ההשתלמות, יקבל "מתנה" מהמדינה בשווי של כ- 4,250 שקל (כ- 30% מסך ההפקדה).

 

סיאני מציין כי כספים המופקדים בקרן השתלמות זוכים לפטור מתשלום מס בשיעור 25% בגין רווחים ריאליים (הפטור מוגבל לסכום הפקדה של עד 18,240 שקל נכון לשנה זו). פטור זה הינו ייחודי ושוויו עבור עמית המפקיד כספים לקרן השתלמות יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים ברבות השנים. יודגש כי עצמאי יכול ליהנות מפטור משמעותי זה ללא קשר לגובה ההכנסה השנתית החייבת שלו.

 

גם כאן, עצמאי שירצה להפקיד יותר כסף בקרן השתלמות על מנת לחסוך לעת צורך, יוכל לבצע זאת ללא מגבלה.

 

פנסיה חובה לעצמאים – יותר הטבות מס

לאחרונה אישרה ועדת העבודה והרווחה של הכנסת את ההסדרה לפנסיה חובה עבור עצמאים.

במסגרת זו, הטבות המס שתוארו לעיל צפויים לגדול החל מה-1.1.17. באופן הבא:

 

1. הפקדות לקופת גמל – הטבת המס לזיכוי תגדל מ-5% ל-5.5%.

 

2. הפקדות לקרן השתלמות – עצמאי שיפקיד 4.5% מהכנסתו יקבל את מלוא הטבות המס (כיום רק מה שמעבר ל-2.5% הראשונים יקבל הטבות מס).

 

קופת גמל להשקעה – הזדמנות אחרונה לנצל את שנת המס

עוד אפשרות ליהנות מהטבת מס היא הפקדה בקופת גמל להשקעה. לפני כחודש הושק בישראל מוצר חיסכון חדש – קופת גמל להשקעה. במוצר קיימת הטבת מס ייחודית בגיל 60, יתרונות רבים אל מול מוצרי חיסכון אחרים והכספים יהיו נזילים בכל עת. מומלץ לנצל את השבועיים שנותרו ולהספיק להפקיד כספים למוצר זה (עד 70 אלף שקל בשנה).

 

לצורך בחינת מיצוי ההטבות בגמל ובהשתלמות באופן מלא, מומלץ לבחון את הנושא עם איש מקצוע כגון בעל רישיון פנסיוני, רואה חשבון או יועץ מס .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים