שתף קטע נבחר

11 אסונות היין הגדולים בהיסטוריה

אם חשבתם שכתם יין על השטיח זה אסון, סימן שאתם לא חושבים מספיק בגדול: משריפה שכילתה מיליוני בקבוקים ועד העובד שטבע במיכל בזמן הבציר - אסונות היין הגדולים בעולם וגם בארץ

מה אומר לכם צמד המילים "אסון יין"? נשפך קצת יין אדום על השטיח? הפקק נשבר תוך כדי חליצתו? השיניים שלכם הפכו לאדומות כשחייכתם? כן, הדברים האלו יכולים ממש לבאס, אבל לא כמו אסונות היין המוזכרים כאן: ממיליוני דולרים של יין שנשפך, מתקפת טפילים בכרם, שריפה ענקית שכילתה 6 מיליון בקבוקים, רעידת אדמה שלא הותירה זכר לבקבוקי היין שהיו בחדר ועוד - מבחר מאסונות היין הגדולים בתרבות האנושית.

אסון יין? יש דברים גרועים מזה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אסון יין? יש דברים גרועים מזה(צילום: shutterstock)
 

התמוטטות מדף היין בחנות המשקאות "סופריור"

בדיוק לפני חמש שנים, בחנות המשקאות "סופריור" שבעיירה שֶׁבּויְיגֵן וויומינג בארצות הברית, נפל אחד ממדפי היין. עכשיו ניחא, בוודאי רוב הגולשים כבר צפו בכמה סרטוני וידאו בהם נופל מדף יין, אך לא כזה: פה מדובר במדף באורך 26 מטרים ועליו למעלה מ-6,810 בקבוקים שפגשו את הרצפה, כאשר הנזק היה למעלה מחצי מיליון דולר.

 

במזל רב, אף אחד לא נפגע והחנות כבר הצהירה שהביטוח כיסה הכל, וכבר עתה המדף הותקן מחדש ומלאי הבקבוקים מגוון כתמיד. נכון להיום, הוידיאו המראה את ההתמוטטות זכה ליותר ממיליון צפיות.

 

זכה ביותר ממליון צפיות - הוידאו המציג את התמוטטות המדף בחנות המשקאות:

 

שריפת המחסן בקליפורניה

בשנת 2005 פירסם המגזין האמריקני הנחשב "ווין ספקטטור" כי שריפה פרצה במחסן בעיירה ואלחו שבקליפורניה, ובמהלכה עלו באש 6 מיליון בקבוקי יין בשווי של 250 מיליון דולר. היינות, כאמור, אוחסנו במחסן קולקטיבי השייך ל-92 יקבים מקליפורניה ועוד 43 אספנים מרחבי המדינה.

 

חוקרי הדליקה הצליחו לגלות כי הדליקה הייתה בעצם הצתה מכוונת, ובשנת 2007 נעצר חשוד בשם מארק אנדרסון. החשוד טען שהדליק את המקום כדי לזכות בכספי הביטוח. בפסק הדין נכתב כי אנדרסון "פעל ברשלנות בהצתה, ואף העלים מסים הקשורים במכירות יין". החל מאותה שנה החשוד כלוא בארצות הברית, וכנראה שלא יטעם יין ב-27 הבצירים הקרובים. היקבים והאספנים, אגב, מעולם לא זכו לקבל את כספם חזרה.

 

צפו בשריפה שהשתוללה במחסן היינות בקליפורניה:

 

המלגזה שהשמידה בקבוקי שיראז בשווי של יותר ממיליון דולר

אתר BBC פירסם לאחרונה, כי היין "מוֹלִידוּקֵר ולווט גלוב" 2010 נמכר במחיר של 185 דולר אוסטרלי (199 דולר אמריקני).

כאב לב וריח נהדר. בקבוקי יין מנופצים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאב לב וריח נהדר. בקבוקי יין מנופצים(צילום: shutterstock)
  

היינן, ספרקי מרקיז (Sparky Marquis), אמר לכתבים כי ליבו "נפל לתחתונים" כשהתקשרו אליו ובישרו לו ש-462 ארגזים מן היין התנפצו בזמן העלתם לאוניית הייצוא לארצות הברית. "כשפתחו את המכולה, זה נראה היה כמו זירת רצח", הוא סיפר, "אבל הריח נהדר". האסון השמיד כשליש מתוצר היקב היושב בעמק מקלארן. עם זאת, במקרה הזה – היין היה מבוטח.

 

שלולית היין היקר בעולם

סוחר היין ממנהטן, וויליאם סוקולין (William Sokolin), לא יישכח את היום ההוא בשנת 1989. באירוע פרטי שנערך במסעדת "ארבע עונות" בניו-יורק, הוא הצליח לשבור בקבוק של שטאו מרגו 1787 – בקבוק שהוערך (אז) בסכום של 519,750 דולר. הבקבוק נשא את החותמת Th.J, ונתגלה במרתף בפאריז בשנת 1985. 

 

סוקולין, שרכש בזמנו את הבקבוק מן המו"ל מלקולם פורבס, מספר: "הבאתי את היין לאירוע, ומכיוון שהגעתי באיחור, נכנסתי בזריזות לאולם. תוך כדי נהירה לשולחן, הבקבוק נשמט מידי ונפל ארצה. הבקבוק לא נשבר כלל, אך נעשו בו שני חורים" - שלולית היין היקר הציפה את האולם.

 

לפני מותו בשנת 2015, סיפר סוקולין: "כל כך מיהרתי להגיע לאירוע שזכרתי לקחת את היין, אבל שכחתי לקחת את אשתי". קוריוז מעניין נוסף בסיפור הוא שג'וליאן ניקוליני (Julian Niccolini), מנהל המסעדה באירוע, טבל את אצבעו בשלולית היין וטען כי הוא זוכר את היין כ"מחומצן ולא טעים".

 

מתקפת הפילוקסרה

פילוקסרה הוא טפיל המיירט גפנים בכמעט כל מקום בעולם, ומוכר בעולם כבר משנת 1800 לערך. על-פי המקורות, מקורה בחוף המזרחי של צפון אמריקה והיא הגיעה על אוניות אנגליות לחופי הממלכה הויקטוריאנית בשנת 1850. מכיוון שלפילוקסרה אזרחות אמריקנית, הגפנים באזור אמריקה הצפונית עמידים כמעט לחלוטין בפניה.

הביטוח לא כיסה את ההוצאות. יקב בבורדו שבצרפת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הביטוח לא כיסה את ההוצאות. יקב בבורדו שבצרפת(צילום: shutterstock)
 

עם זאת, הגפנים באנגליה של אותה תקופה ניזוקו מיידית, וב-1863 החלה הפילוקסרה לתקוף את אזור עמק הרון שבצרפת. תוך זמן קצר ביותר הפילוקסרה מצצה את החומרים המזינים והמים מן הגפנים הצרפתיות, והתפשטה לכמעט כל הגפנים ביבשת אירופה. אחד מן האומדנים שפורסמו לאחרונה, טוען כי שני שליש עד תשע עשיריות מכלל גפני היין של אירופה הושמדו. במקרה זה, הביטוח לא כיסה את ההוצאות.

 

שערוריית הדיאתיל גליקול של 1985

הפרשה כוללת מספר יקבים באוסטריה שתיבלו את יינותיהם בחומר מונע הקפאה המוכר גם בשם "דיאתיל גליקול", הגורם ליין להפוך מתוק יותר ולקבל גוף סמיך וצמיגי בדומה ליינות בציר מאוחר. חלק מן היינות המתובלים ברעל יוצאו לגרמניה, וחלק אף מומסכו לתוך יינות גרמניים (בזמנו החוק התיר זאת).

 

השערוריה נחשפה כשכמה מעבדות בגרמניה בדקו את היינות, וההרעלה תפסה כותרות ראשיות בכל העולם. מספר אנשים נשלחו לכלא וקנסות כבדים חולקו בנדיבות, אך במזל לאף אדם לא נגרם נזק מהותי.

 

והתוצאות? בטווח הקצר כל ייצוא היין האוסטרי קרס לחלוטין וכלל יצרני המדינה איבדו את המוניטין שצברו במהלך השנים, עם השפעה קלה גם על יינות גרמניה. בטווח הארוך, אוסטריה החלה לייצר יינות לבנים איכותיים במקום יינות מתוקים, ולהתמקד בפלח שוק גבוה יותר. עם זאת, לקח לשוק האוסטרי למעלה מעשור לפני שחזר לייצא יינות. בעקבות הפרשה, קיימים כיום באוסטריה חוקי פיקוח היין הנוקשים ביותר בעולם.

    

רעידת אדמה משמידה את כרמי צ'ילה

רעש בעוצמה של 8.8 פגע בצ'ילה בשנת 2010, וגרם לנזק של 250 מיליון דולר לתעשיית היין המקומית. רעידת האדמה "הורידה" כרמים שלמים, 800 איש נהרגו, חצי מיליון בתים נהרסו ונוצר נזק כללי למדינה שמוערך ב-30 מיליארד דולר.

תושבים מפונים מבתיהם שבצ'ילה אחרי רעידת האדמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תושבים מפונים מבתיהם שבצ'ילה אחרי רעידת האדמה(צילום: EPA)
 

בעוד יקבים כמו מיגל טורס וסנטה קרולינה איבדו כ-200,000 ליטר יין, יקב סנטה ריטה איבד 8 מיליון ליטר ויקב מונטס איבד 40% מסדרת אלפא (סדרת העלית). לא רק שהרעידה פגעה רגע לפני עונת הבציר, אלא גם שחלק גדול מעובדי היקבים והבוצרים איבדו את בתיהם, כך שהבציר נדחה בחלקו – מה שבהחלט לא תרם לאיכות הענבים באותה השנה.

 

יינות מורעלים הורגים 9 אנשים בסין

בשנת 2004 תשעה אנשים מתו לאחר ששתו יין מהול בחומר בלתי ידוע במחוז גואנדונג שבדרום סין. עוד 33 איש אושפזו, כולל ארבעה במצב אנוש. מבדיקות הדם שנערכו לחולים, התגלה חומר רעיל במיוחד שלא זוהה עד היום, אך גילו כי יוצר נזק מיידי לכבד ולכליות ועלול להוביל לעיוורון ולשאר מחלות.

 

המשטרה עצרה מספר גדול של אנשים הקשורים לתעשיית היין המקומית, וגם כמה שמכרו את התוצרת לשווקים מקומיים. במחסן פרטי של אחד החשודים, נמצאו יינות "מורעלים" המיועדים לייצוא, שנשאו תוויות מזויפות של יקבים ידועים מבורדו, בורגון וריוחה. וכפי שקורה לרוב בסין, לעולם לא נדע מה קרה לחשודים שנעצרו.

 

העובד שטבע בבציר כרמל 1955

אסון שהתרחש בשנת 1955 ב"יקב כרמל" כשעוד ישב בראשון לציון, השפיע על פרדי שטילר ז"ל, יינן היקב באותה התקופה.

"יקב כרמל" בראשון לציון (צילום רפרודוקציה: אלעד גרשגורן) (צילום רפרודוקציה: אלעד גרשגורן)
"יקב כרמל" בראשון לציון(צילום רפרודוקציה: אלעד גרשגורן)

לפני מותו, הספיק שטילר לספר ש"בשנת 1955 היו ביקב בריכות בטון, ואחרי תסיסה היה צריך להוציא מהן את הקליפות. הקבלנים עבדו בקבוצות של 2-3 אנשים בתחתית המיכל, כשאחד מעליהם דוחף את הקליפות. יום אחד בזמן הפסקת צהריים אחד העובדים נכנס למיכל והתחיל לעבוד. כנראה שהוא קיבל מכת פחמן דו-חמצני. החברים שלו לא שמו לב, וכשהוציאו יותר מאוחר את הקליפות – פתאום ראו את הרגל שלו. האיש נפטר. בעקבות האסון הכנסתי מסיכות חמצן ליקב – שתמיד יהיו מוכנות".

 

בציר הקטיושות של 2006

עונת 2006 הייתה מהעונות הפחות מוצלחות שראתה חקלאות ישראל בכרמים, אך יחד עם זאת הבציר סיפק עניין, סקרנות ובעיקר אתגר לעוסקים בענף זה. עונות השנה לוו בברד, קרה, שרב, גשם בקיץ, ולבסוף גם מלחמת לבנון השנייה.

 

"יקבי ברקן" סבלו לא מעט, כאשר חלק לא מבוטל מכרמי האיכות של היקב הפכו להיות בסיס צבאי סגור, והגישה אליהם הייתה בעייתית ולוותה באישור של דרגים עליונים בצבא. לא רק שגפנים רבות נרמסו מטנקים, אחרות נשרפו מקטיושות שהגיעו מהצד הלבנוני. גם "יקב דלתון" סבל, כאשר טיל פגע במגדל מים הניצב סמוך לאחד הכרמים והציף חלק מן הגפנים. בסופו של יום, רוב היקבים שנפגעו באותה השנה כתבו על התווית האחורית של אותו בציר: "יין מעניין".

 

המחדל הגדול: וירוס כרמי הענבים

במהלך השנים האחרונות וירוס הגורם להתקפלות העלים התפשט כאש בשדה קוצים בכרמי ישראל, בעיקר בגליל, בגולן ובאזור יהודה. השפעתו פוגעת קשה בכמות ובאיכות ענבי היין, וכתוצאה מכך פוגעת קשות באיכות היין. המפיץ העיקרי של וירוס זה הוא האדם, באמצעות פעולות הגיינה לא תקינות (אם כי הוירוס אינו מזיק לבני אדם).

 

בשנת 2007 התפוצץ הווירוס בכל גדולתו בפני הכורמים והיקבים בארץ, ואלו הבינו כי העסק יצא משליטה ועלול לחסל את ענף היין במדינת ישראל תוך שנים מעטות. הפתרון היחיד: לעקור את הכרמים.

הצליח להציל את הגפנים. יקב רמת הגולן (צילום: יחסי ציבור ) (צילום: יחסי ציבור )
הצליח להציל את הגפנים. יקב רמת הגולן(צילום: יחסי ציבור )

הראשונים להבין את הנושא הם יקב רמת הגולן שידע להפסיק להשתמש בגפנים נגועות, וכבר בשנת 2009 נטע לראשונה את כרם בראון, שהחל בסופו של התהליך להניב יין נקי ואיכותי. השנה היקב כה גאה בתוצרת שלו, שהשיק לראשונה יין יחידני (סינגל ויניארד) מכרם זה – ויש אף המכנים את מעלותיו כדור "4.0" של יינות ישראל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אסונות היין הגדולים בהיסטוריה
צילום: shutterstock
מומלצים