שתף קטע נבחר

 

הבלוף של תרופת הפלא לסוכרת

חוקר אלג'יראי טען שפיתח תרופה לסוכרת וגייס לטובתו את התקשורת ואת שר הבריאות. מאות חולים השתכנעו, הפסיקו להזריק אינסולין והחמירו את מצבם. אבל הלחץ הציבורי עשה את שלו. "יא אללה" - פינתו השבועית של רועי קייס

 

 

 

זה התחיל בתקווה גדולה עבור חולי הסוכרת באלג'יריה, אבל הסתיים תוך זמן קצר במפח נפש. חוקר אלג'יראי הודיע שיש לו מוצר שיכול לרפא את החולים, מאות חולי סוכרת הפסיקו להזריק אינסולין וקנו את המוצר, אבל ביקורת ציבורית גרמה להורדת המוצר מהמדפים לאחר שנמצא כי מדובר לכל היותר בתוסף מזון.

 

ראשיתו של הסיפור לפני כמה חודשים כאשר אדם בשם תופיק זועייבט, שהציג את עצמו כחוקר בתחום הרפואה כבר משנת 2001, הודיע לכלי התקשורת במדינה הצפון אפריקנית שהוא מצא תרופה לטיפול במחלה. גם השם של התרופה כנראה עשה את שלו: "חסד אלוהי" ("רחמת רבי" בערבית), כמו גם המחיר הנמוך (עשרות שקלים), שפיתה את הסובלים מהמחלה.

 

זועייבט, שעד היום לא ברור אם הוא באמת רופא או לא, הביא את נציגי כלי התקשורת למעבדה במזרח המדינה וטען כי התרופה החדשה שהוא המציא תעשה פלאים לחולי הסוכרת ותרפא אותם. כלי התקשורת באלג'יריה שיתפו פעולה עם זועייבט ואף קיבלו רוח גבית משר הבריאות, עבד אל-מאלכ בודיאף, שאימץ את הפרויקט המבטיח שעל פי זועייבט נוסה על חולי סוכרת ואף נבדק במעבדות באירופה.

 

 (צילום: אופיר גונן) (צילום: אופיר גונן)
(צילום: אופיר גונן)

ה"חסד האלוהי" התגלה כבלוף (צילום: אופיר גונן) (צילום: אופיר גונן)
ה"חסד האלוהי" התגלה כבלוף(צילום: אופיר גונן)
בחודש נובמבר האחרון, סמוך ליום הסוכרת הבינלאומי, החלו לשווק את ה"תרופה" בבתי מרקחת באלג'יריה. זועייבט שהתראיין ב-11 בנובמבר לעיתון "א-שרוק", טען כי התרופה תציל את חולי הסוכרת מתופעות לוואי כמו פגיעה בעיניים, בכליות, בלב, בעורקים וקטיעת רגליים. הוא הבהיר כי היא לא תרפא לגמרי מהסוכרת, אלא תטפל בתופעות הלוואי שנלוות למחלה.

 

לחולי הסוכרת זה הספיק, ועל פי הפרסומים באלג'יריה הם הגיעו במספרים לא מבוטלים כדי לקנות את המוצר החדש. רק מאוחר יותר חלק מהם כנראה גילו שלא באמת מדובר בתרופת פלא, כפי שהובטח. במדינה אף פורסמו דיווחים על כך שאנשים הפסיקו לקחת את הכדורים הרגילים שלהם ולהזריק אינסולין, וכתוצאה מכך הורע מצבם הבריאותי. במקביל, רופאים ואגודות למען חולי הסוכרת טענו שמדובר בהולכת שולל. שר הבריאות, שקידם בעבר את המוצר, נאלץ להבהיר כי מדובר בסך הכל בתוסף מזון.

 

בהמשך, משרד המסחר עלה מדרגה במאבק והחליט להוריד את המוצר מהמדפים לנוכח סימני השאלה והביקורת על האפקטיביות שלו. "היו בקשות מצד החברה האזרחית, רוקחים ואגודות לזכויות הרופאים, אחרי שנוצר בלבול לגבי ההגדרה של אותו חומר", אמר לכלי התקשורת בלקסאם סלים, גורם בכיר במשרד הבריאות במדינה. לדבריו, העניין נופח וגרם לחלק מחולי הסוכרת להאמין שבאמצעות אותו מוצר הם יירפאו סופית מהסוכרת ולא יהיו זקוקים לתרופות אחרות.


 (צילום: אופיר גונן) (צילום: אופיר גונן)
(צילום: אופיר גונן)

משרד הבריאות המליץ, משרד המסחר הוריד מהמדפים (צילום: אופיר גונן) (צילום: אופיר גונן)
משרד הבריאות המליץ, משרד המסחר הוריד מהמדפים(צילום: אופיר גונן)
 

"מאות חולי סוכרת נפלו קורבן למוצר הזה ונמצאים במצב קשה מאוד, אחרי שהם נטלו את תוסף המזון והפסיקו להזריק אינסולין ולצרוך את הכדורים למחלה", אמר ראש התאחדות אגודות חולי הסוכרת באלג'יריה, נור א-דין בוסתה.

 

זועייבט התעמת באחד מהאולפני הטלוויזיה באלג'יריה עם יו"ר אגודת הרופאים, מוחמד בקאט, והמשיך בקו שלו לפיו הוא לא הבטיח שהמוצר ירפא את האנשים מסוכרת באופן סופי. בקאט הפציר בזועייבט להפסיק להונות את האנשים ולהגיד להם שזו לא באמת תרופה פלאית. העימות הסוער בין השניים נגמר בעזיבתו של בקאט את האולפן בשידור חי.

 

"תרופה" מצרית נגד איידס

זו לא הפעם הראשונה במדינות ערב שבה מנסים למכור מוצר כתרופת פלא. בשנת 2014 נקלע צבא מצרים למבוכה גדולה אחרי שאדם בשם איבראהים עבד אל-עאטי, לכאורה ראש ועדת המחקרים במחלקת ההנדסה של הצבא,

קיים מסיבת עיתונאים דרמטית שבה הכריז כי מצא מרפא וטיפול להבראת אנשים החולים באיידס והפטיטיס c. שיטת הריפוי שהוא הציג הייתה באמצעות מכשיר שמזהה את האיידס מרחוק, שאיבת דם מהמטופל והחזרת דם מטוהר לגופו.

 

יועצו של נשיא מצרים הזמני, עיסאם חג'י, התבטא בחריפות נגד אל-עאטי וצוות המחקר שלו: "ההמצאה הלא משכנעת נטולת כל בסיסי מדעי ברור ופוגעת בתדמית של המדענים המצרים ובמצרים כולה". ואכן, "המצאתו" של עבד אל-עאטי שזכתה לגיבוי מהצבא, שבאותו זמן נשיא המצרים הנוכחי, עבד אל-פתאח א-סיסי, היה מפקדו, עוררה גל גיחוך אדיר ברשתות החברתיות. בהמשך הצבא התנער מהנושא. בזמנו נטען כי גם א-סיסי עצמו השתתף בטקס "חשיפת הפלא" שזכה לגיבוי, על פי הפרסומים, גם ממשרד הבריאות המצרי

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופיר גונן
המוצר שהורד מהמדפים
צילום: אופיר גונן
מומלצים