שתף קטע נבחר

"גלגל רפאים": האתר המסתורי ברמת הגולן

הוא בנוי בצורה עגולה, יש בו שתי כניסות מונומנטאליות והמשקל הכולל של האבנים הוא בערך 40 אלף טון. הצצה נדירה למקום שבו על-פי החוקרים נקבר מנהיג מתקופת הברונזה הקדומה וכיום מבוצעים בו לעתים טקסים פגאניים מוזרים

 

 

האתר הארכיאולוגי הקסום "רֻגְ'ם אל הִרי" או בשמו העברי "גלגל רפאים" מסתתר בסמוך לאחד משטחי האש ברמת הגולן. האתר הקדום והנדיר התגלה ממש במקרה, לאחר מלחמת ששת הימים, על-ידי טייס בחיל האוויר הישראלי, שזיהה ממעוף הציפור - מבנה ארכיטקטוני יוצא דופן בצורת מעגלים ענקיים.

 

אנחנו נוסעים ברכב 4 על 4 בדרך משובשת וקופצנית המובילה אל האתר המסתורי. במהלך ההליכה בתוך קירות האבן המרכיבים את האתר, ניתן להתרשם מעוצמת הבנייה ומהבולדרים הענקיים שמשתלבים בקירות. הארכיאולוג הבכיר מרשות העתיקות, ד"ר יצחק פז, שחקר את המקום טוען כי "האתר הוקם בתקופת הברונזה הקדומה", כלומר אלף שנה לפני תקופת התנ"ך.

 

 (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
(צילום: אלי סגל)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 

"זהו אתר מגאליתי ייחודי, שאנחנו לא מכירים כמוהו במרחב כולו. רק מהאוויר אפשר להתרשם מהעוצמה שלו. המונומנט בנוי בצורה עגולה. יש בו שתי כניסות מונומנטאליות בצדו הצפון מזרחי ובצידו הדרום מזרחי", הוא אומר. "בין המעגלים הקונצנטריים יש קירות רוחב. המשקל הכולל של האבנים הוא בערך 40 אלף טון בזלת. מדובר במאות אלפי שעות עבודה".

 

חוקרים רבים מערכים כי האתר נבנה למטרות פולחן וקיימות תיאוריות רבות הקושרות את צורתו ההנדסית לטכס דתי קדום שהתקיים בחודש יוני - ביום הארוך ביותר בשנה.

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 

בנייה מגאליתית

ד"ר פז קושר את האתר המסקרן לאתרים מגאליתים נוספים ומפורסמים ברחבי העולם. "בתקופה שבנו את האתר הזה, רואים בנייה מגאליתית דומה גם הפירמידות במצרים וגם באירופה: אתרים כמו סטונהנג באנגליה, קראנק בצרפת והמקדשים באי מלטה", הוא אומר.

 

ולמה אותם בני-אדם בנו את המקומות? ד"ר פז: "שאלה טובה. אנחנו יכולים להגיד למה אנשים מגיעים לבניה מגאליתית. אנחנו לא יכולים להסביר למה זה קורה בכל העולם - באותו הזמן - בשעה שאין קשר פיזי בין האנשים באזורים כל כך מרוחקים".

ד"ר יצחק פז (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
ד"ר יצחק פז(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 

מני צוברי, מנהל בית ספר שדה גולן וחרמונים, מוביל אל האתר הפולחני תיירים רבים מכל העולם, חלקם אף מבצע בו טקסים פגאניים מוזרים ורבי משתתפים.

 

"למקום הזה יש הרבה סימני שאלה והוא מרכז סביבו הרבה מיסטיקה. אנשים מכל העולם רואים במקום הזה - מרכז אנרגיה ולכן הם שואפים להגיע לכאן", הוא אומר. "לפעמים אני מוצא כאן עצמות בעלי חיים וחפצים מוזרים מנוצות שמבקרים השאירו במקום. תיירים רבים מבצעים כאן מדיטציה וטכסים הקשורים בעונות השנה. יש פה משהו מאד מיוחד".

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 

תא הקבורה והמכ"ם 

תא הקבורה המרשים, שבמרכז התל המלאכותי, התגלה באמצעות מכ"ם חודר קרקע. בחפירות הארכיאולוגיות שנערכו בתוכה מצאו החוקרים ראשי חיצים, תכשיטים וחרוזים. ד"ר פז משער כי נקברה כאן דמות מרכזית, אולי מנהיג. אנחנו זוחלים פנימה דרך הפתח הצר אל המערה, חלל פנימי נסתר, שתקרתו עשויה מגושי אבן ענקיים.

 

בניגוד לתחושה המפחידה והקריפיות שתא קבורה פרהיסטורי אמור לייצר, השהות בחלל החשוך והמוזר דווקא נעימה.

 

ד"ר פז מספר על תהליך הבנייה של התא. "אבני הכיסוי לתא הקבורה שוקלות עשרות טונות", הוא אומר. "כדי להציב אותן מעל תא הקבורה נדרש מאמץ אנושי עצום. אחת השאלות שנשאלת היא - איך הדבר הזה התבצע?"

 

ד"ר יצחק פז, מני צוברי, מנהל בית ספר שדה גולן וחרמונים ואסף קמר (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
ד"ר יצחק פז, מני צוברי, מנהל בית ספר שדה גולן וחרמונים ואסף קמר(צילום: אסף קמר)

 

בעבר ובהווה חקרו את המקום עוד כמה חוקרים. הארכיאולוגים הבכירים שחפרו באתר הם פרופסור משה כוכבי שעמד בראש פרויקט ארץ גשור של אוניברסיטת תל-אביב בשנים 1987-1997, דוקטור יוני מזרחי, וכן דוקטור מיכאל פרייקמן מהאוניברסיטה העברית שחופר באתר בחמש השנים האחרונות ומתארך את הקמתו לתקופה הכלקוליתית.

 

צילומי הרחפן באדיבות בנדא מגנטיק, www.benda.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי סגל
האתר המסתורי ברמת הגולן
צילום: אלי סגל
מומלצים