שתף קטע נבחר

היועץ המשפטי לכנסת: הליך חקיקת מיסוי דירה שלישית - לא-תקין באופן חמור

ביקורת חריפה של היועץ המשפטי לכנסת איל ינון בעקבות האישור הלילי החפוז של חוק מיסוי דירה שלישית בוועדת הכספים. במכתב ששיגר ליו"ר הוועדה ח"כ משה גפני כתב: "הליך החקיקה עולה כדי אי-תקינות חמורה היורדת לשורשו של ההליך"

 

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני  (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (צילום: עמית שאבי)

 

היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון מותח ביקורת קשה נגד הליך אישור חוק מס על דירה שלישית בוועדת הכספים ביום שישי בבוקר לאחר לילה ארוך. במכתב ששיגר ליו"ר הוועדה ח"כ משה גפני, כתב: "עמדתנו היא כי הליך חקיקתו של פרק זה בוועדת הכספים עולה כדי אי-תקינות חמורה של הליך החקיקה היורדת לשורשו של ההליך".

 

לדבריו, החוק הכולל עשרות סעיפים נדון בוועדת הכספים לפני כחודש בדיון ראשוני וכללי על אודות ההסדר המוצע, ובמהלכו הביעו חברי כנסת רבים ביקורת על ההסדר. משרד האוצר ביקש שלא להעלות לפי שעה נושא זה לדיון, למרות פניות רבות מצד יושב ראש הוועדה והייעוץ המשפטי של הוועדה, שסברו שאין להותיר נושא מורכב שכזה לרגע האחרון.

 

"גם בשבוע האחרון", כתב עו"ד ינון, "המשיך משרד האוצר לעמוד בסירובו להביא בפני הוועדה נוסח מעודכן של הפרק האמור. ביום רביעי שוב לא התקיים דיון מתוכנן כי משרד האוצר לא העביר לוועדה את הנוסח הרלוונטי.

 

"אנו סבורים כי הצטברות הנסיבות כפי שפורטו לעיל, ובהן העברת הנוסח ברגע האחרון ובעת שהוועדה דנה בעניינים אחרים כך שלא התאפשר לחברי הכנסת ולייעוץ המשפטי של הוועדה ללמוד את הנוסח המעודכן, מורכבותו ואורכו של הפרק שכלל לצד סעיפי מיסוי רבים גם הוראות עונשיות וכן הוראות שזכרן לא בא בנוסח הצעת החוק בקריאה הראשונה, אי מתן הזדמנות לגורמי חוץ להשמיע את עמדתם באשר לנוסח המעודכן כמקובל, עמדתה המפורשת של היועצת המשפטית של הוועדה בזמן הדיון ולפניו כי ההתנהלות אינה תקינה - והכול כאשר מדובר בדיון שהתקיים כולו לאורך הלילה לאחר יום דיונים ארוך לאחר שהיום הקודם הסתיים אף הוא באמצע הלילה - כל אלה מובילים למסקנה כי ההתנהלות במקרה שבפנינו לא אפשרה עמידה בדרישות 'עקרון ההשתתפות', שהוא כאמור עיקרון יסוד בחקיקה.

 

"לאור כל האמור לעיל, אין לי אלא לקבוע כי בהליך החקיקה של פרק מס ריבוי דירות בהצעת חוק ההסדרים נפל פגם היורד לשורש ההליך", קבע היועץ המשפטי לכנסת, בעקבות האישור בוועדה שסלל את הדרך לאישור החוק בקריאה שנייה ושלישית.

 

לדברים הצטרף יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין, שכתב לח"כ גפני לשקול בחיוב כינוס נוסף של הוועדה, כיוון ש"הליך האישור לוקה באי תקינות", גם אם יימצא שהיה חוקי.

 

כאמור, גם היועצת המשפטית של הוועדה עו"ד שרית אפיק מתחה ביקורת בעת הדיון ביום שישי לפנות בוקר, וציינה כי מדובר ב"הליך בעייתי ולא תקין". היא ציינה כי יש בעיה לקיים דיון על חוק כזה כשאין אף נציג מהלשכות המקצועיות - לשכת רואי החשבון, לשכת עורכי הדין, התאחדות הקבלנים ועוד. "לא נוכל לקבל תשובות מהשטח בצורה כזו". עוד אמרה כי "הנוסח שהגיע לוועדה ברגע האחרון לפני הדיון שבסופו אמורה הוועדה כבר לאשר אותו, שונה לחלוטין מהנוסח שאושר בקריאה הראשונה, לאחר ששונה על-ידי הממשלה עצמה כמה פעמים".

 

האופוזיציה החרימה את הדיון "כדי לא להיות שותפים לפשע הזה", כדברי ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), ונטשה את חדר הוועדה אחרי פתיחה סוערת של מחאות על עריכת הדיון בשעה מאוחרת, אחרי יום עמוס ולפני לילה לבן ללא מנוחה. הוועדה קיבלה את הנוסח המתוקן והמורכב של הצעת החוק בשעת ערב מאוחרת, וחברי הכנסת התבקשו לאשרו תוך פחות מיום, בטרם הספיקו ללמוד אותו כראוי לחשיבותו הציבורית. הנוסח המעודכן היה מבוסס על מקבץ הסכמות שנעשו מאחורי הקלעים בין פקידי האוצר ליו"ר הוועדה וראשי הקואליציה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ח"כ משה גפני
צילום: עמית שאבי
מומלצים