שתף קטע נבחר

מצבם של העובדים האתיופים - החמור ביותר

מדד הגיוון בתעסוקה קובע כי ערבים וילידי אתיופיה סובלים מאפליה תעסוקתית: מועסקים פי שבעה מחלקם באוכלוסייה בתחזוקה וגינון, אך מהווים כ-2% מהעובדים בייצור מחשבים ומחקר מדעי. נשים נהנות מייצוג טוב יותר, אך סובלות מפערי שכר דומים. עובדים ממוצא אתיופי מרוויחים 40% מהשכר של מקביליהם בתחום בשאר האוכלוסיה

ייצוג שווה בשכר נמוך. מדד "גיוון", הבודק את ייצוגן של חמש קבוצות דמוגרפיות שונות: נשים, ערבים, ילידי אתיופיה, חרדים ועובדים בני 45 ומעלה בענפים שונים במשק, מציג תמונת מצב עגומה של אי שוויון בשכר. המדד פורסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הרווחה והחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

לא הכול ורוד ברילוקיישן: 17% חוזרים באמצע

"בגלל יוקר המחיה - נשים 'עובדות שקופות'"

27% מהעובדים מוכשרים מדי לעבודתם - ולא מתוגמלים בהתאם

 

מדו"ח המדד עולה כי במקצועות "צווארון כחול", בהם המשכורת הינה מתחת לממוצע במשק, קיים הייצוג הגבוה ביותר לערבים, ילידי אתיופיה ועובדים מעל גיל 45. המדד מעניק ציונים הנעים בטווח של 1-0, כאשר דירוג 0 מייצג היעדר ייצוג מוחלט ו-1 מייצג ייצוג שוויוני באוכלוסיה.  

 

על פי הנתונים, מקצועות "צווארון כחול", בהם השכר הוא הנמוך ביותר, מובילים את הרשימה. ענפי יצור הטקסטיל ומוצרי ההלבשה קיבלו את הציון 0.934. אחריהם ברשימה מופיעים ענפי יצור מוצרי מזון, משקאות ומוצרי טבק עם ציון של 0.902. לעומת זאת, בתחתית הרשימה נמצאים ענפי "צווארון לבן", דוגמת הפקה ושידור תוכניות טלויזיה ורדיו, יצור מחשבים וציוד אופטי ומחקר מדעי, כולם עם ציון הנמוך מ-0.5.

 

גם בשוויון בשכר קיימת עדיפות למקצועות "צווארון כחול", כלומר הקבוצות שנבדקו מצליחות להשתלב הן מבחינת תעסוקה והן בקבלת שכר שווה, בעיקר בענפים בהם השכר נמוך מהממוצע במשק.

 

ייצוג גבוה לנשים, אך הן סובלות מפערי שכר

עוד עולה מהמחקר כי נשים הן בעלות הייצוג הגבוה ביותר מבין כלל הקבוצות שנבחנו, אך פערי השכר שלהן דומים לערבים וילידי אתיופיה. שיעור הייצוג הנשי הגבוה ביותר (1.309) נמצא בענף הביטוח, אך הוא גם הענף בו רמת השוויון בשכר היא הנמוכה ביותר (0.535). בנוסף, ישנו ייצוג נמוך ופערי שכר גבוהים בין גברים לנשים בענפים בהם קיימת רמת השתכרות גבוהה, דוגמת מחקר מדעי (0.714) ותכנות מחשבים (0.637). החוקרים שאמונים על המדד מסבירים כי הסיבה לכך היא שנשים מועסקות בענפים אלו בעיקר במשרות זוטרות ובדרג ביניים, דוגמת פקידות ובמחלקת מכירות.

 (מתוך מדד הגיוון 2016 ) (מתוך מדד הגיוון 2016 )
(מתוך מדד הגיוון 2016 )
 

 

רק 2% מכלל המועסקים בענפי ההיי-טק הם ערבים

ממוצע השכר בחמשת המקצועות בהם קיים הייצוג הגבוה ביותר לערבים הינו 3,520 עד 10,131 שקל לחודש. כמו כן, בחמשת המקצועות בהם הייצוג הכי נמוך, השכר נאמד ב-13,318 עד 22,586 שקל לחודש. בנוסף, בענפי תכנות וייצור מחשבים, בהם ייצוג הערבים הוא הנמוך ביותר (0.080), שכר הערבים מהווה 55%-60% בלבד משכרם של יהודים. 

 

גם במקצועות דוגמת אדריכלות והנדסה, הנמצאים במקום גבוה באופן הייצוג של המגזר הערבי מבין מקצועות "הצווארון הלבן", הייצוג מרוכז בארגונים קטנים ובינוניים (10%-11% לגברים ממגזר הערבי ו3%-4% לנשים מהמגזר הערבי) , ונמוך עד כדי היעדרות בארגונים גדולים (3% לגברים מהמגזר ו-0% לנשים מהמגזר).

    (מתוך מדד הגיוון 2016 ) (מתוך מדד הגיוון 2016 )
(מתוך מדד הגיוון 2016 )
 

 

ילידי אתיופיה מרוויחים 39% משכר עמיתיהם

על פי ציוני המדד, ילידי אתיופיה חווים בידול תעסוקתי החמור אף מזה של המגזר הערבי. בענף שירותי תחזוקה לבניינים ועבודת גינון, הם מיוצגים פי שבע מחלקם באוכלוסייה, אך ענפי הביטוח והתכנות מקבלים ציונים הנעים סביב 0.2 בכל הנוגע לייצוג ילידי אתיופיה. בענף ההפקה, ושידור התקשרות והטלוויזיה, ציון הייצוג הינו 0.

 

גם אלו שעובדים במקצועות הנחשבים לבעלי שכר גבוה יותר, מרוויחים פחות: שכירים ילידי אתיופיה מרוויחים 39% משכר שאר היהודים בענף מחקר ופיתוח, ו-48% משכר שאר היהודים בענף ייצור מחשבים.  

 

זאת ועוד, חרדים נמצאים בייצוג חסר בענפים בהם רמת ההשתכרות גבוהה מאוד כמו מחקר מדעי ופיתוח (0.298) וייצור מחשבים (0.223), אך גם בענפים בהם השכר נמוך מאוד כמו גינון ותחזוקה (0.432). מבחינת השוויוניות בשכר, מצבם של החרדים מעט טוב יותר ממצבם של ערבים וילידי אתיופיה. במקצועות בהם השכר גבוה ישנם פערים נמוכים בין חרדים ללא חרדים. יחד עם זאת, בענפים בהם השכר גבוה במיוחד, פערי השכר בין החרדים המועסקים בענפים אלו לבין האוכלוסייה הלא-חרדית מגיעים ל-50%.  

 

 (מתוך מדד הגיוון 2016 ) (מתוך מדד הגיוון 2016 )
(מתוך מדד הגיוון 2016 )

הקבוצה המגוונת ביותר: בני 29 ומטה

עוד עולה מנתוני המדד, כי שכירים בני 45 ומעלה סובלים מייצוג נמוך בענפים בעלי בולטות ציבורית, דוגמת פרסום (0.350) ושירותי תקשורת, לעומת ייצוג גבוה בענפי "צווארון כחול", דוגמת תעשיות מתכת (1.210) וייצור טקסטיל (1.106).

 

למרות זאת, כמעט בכל הענפים שכרם הממוצע של שכירים בני 45 גבוה ביחס לבני 44 ומטה. חשוב לציין כי הייצוג הנמוך של בני 45 קיים בקבוצות של מיעוטים ונשים, ואילו השכר הגבוה מאפיין בעיקר גברים יהודים שאינם חרדים ואינם ילידי אתיופיה.

 

בנוסף, קבוצת בני ה-29 ומטה היא המגוונת ביותר והחוקרים מסבירים כי מה שתורם לדפוס זו העלייה ברמת ההשכלה בקרב הצעירים וירידה בתעסוקה של נשים הרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים