שתף קטע נבחר

בלשים, פאשיסטים ושועלה נשית במיוחד: הספרים המסקרנים של 2017

פול אוסטר חידתי, הבלש של דרור משעני פותר תעלומה רביעית, ג'יי קיי רולינג בעוד בלהיט קופתי וגם החלק השלישי ברומנים הנפוליטניים של אלנה פרנטה. אם אתם מחכים ש-2016 תסתיים כבר, בואו להתעודד מהספרים הכי מסקרנים שמחכים ב-2017

נראה שכולם מחכים לסיומה של 2016, שתיזכר כאחת השנים הפחות זוהרות בתחום התרבות העולמית. רגע לפני שהיא מפנה את מקומה, כדאי להסתכל קדימה ל-2017 ולספרים שיראו אור במהלכה. אם חדשים של ניקול קראוס, איאן מקיואן, ג'ונתן פראנזן ולאה איני פותחים לכם את התיאבון - אתם מוזמנים להציץ במיטב הספרים המסקרנים שמחכים לנו.

 

"חיות הפלא והיכן למצוא אותן". בקרוב הספר ()
"חיות הפלא והיכן למצוא אותן". בקרוב הספר

מקור:

ספר רביעי בסדרת הבלש אברהם אברהם / דרור משעני (אחוזת בית)

אחרי הספר הקודם בסדרת הבלש המהורהר של דרור משעני, כבר היה ברור שאברהם אברהם כאן כדי להישאר ושיש לנו בלש לגמרי משלנו. הפעם חוקר המשטרה ינסה לפענח שני סיפורים המשתרגים זה בזה: תייר שנעלם מחדר בית מלון, עוד לפני שנכנס בכלל לישראל, ותינוקת בת יומה שנמצאת ליד בית החולים וולפסון. בת זוגו הבלגית מריאנקה, תעזור לו להגיע לפתרון.

 

"תשאלי" / לאה איני (כנרת זמורה ביתן)

איני מספרת את קורותיה של משפחה ישראלית הסובלת מתסמונת הכל-יהיה-בסדר של תרבות החפיף הישראלית. הגיבורה היא אשת מדע המתעדת את מסלול הייסורים שעוברים המתברגנים הישראלים. הסיפור עובר תפנית דרמטית כשהכותבת מחליטה לשכור דירה בעיירה ציורית וישנונית בריביירה הצרפתית. ישנונית למראית עין, כמובן. רומן שהוא דין וחשבון נוקב עם החברה הישראלית שהמחברת היא חלק ממנה.

 

לאה איני (צילום: איריס נשר) (צילום: איריס נשר)
לאה איני(צילום: איריס נשר)

"שמונה-עשרה מלקות" / אסף גברון (ספרי עליית הגג)

רומן בלשי מאת מחבר "הגבעה" ו"הידרומניה", במרכזו נהג מונית המכונה "תנין", שנסחף לתעלומת רצח חוצת יבשות. העלילה והדמויות שבספר נעים בין מימי המנדט לזמננו.

 

"דברים שהשתיקה יפה להם" / יונתן שגיב (כתר)

"החופרת" חוזרת, למי שהתגעגע. שגיב מחזיר לחיינו את עודד חפר, המכונה "החופרת" - הבלש ההומו הראשון מ״אין סודות בחברה", ספר הביכורים שלו. שנה אחרי הסיום המוצלח של החקירה הראשונה, חפר מוצא עצמו ללא התהילה והלקוחות. לפתחו משימה מעליבה: למצוא חתול שאבד לסבתו. אך הדברים, כמובן מסתבכים והוא מוצא גופה במקום חתולה. בהמשך יש גם רומן עם שוטר בארון. איך לא.

 

"האשדודים" / יותם ראובני (אפיק)

הסופר והמשורר יליד אשדוד, שחזר לתודעה בשנה החולפת עם "האוטוביוגרפיה של ז'אן ריבן", מביא את סיפורם של שני חברים שגדלו, התבגרו, נסקו והתרסקו באשדוד של שנות השבעים. ברקע עומדת ההגירה לעיר וסיפור של מדינה לוחמנית שצועדת אל התהום. 

 

"קרבת דם" / מתן חרמוני (כתר)

חרמוני ("ארבע ארצות", "היברו פבלישינג קומפני") בחר לזנוח הפעם את יהדות היידיש ולהתמקד בבאר שבע של שנות השבעים. המספר חוזר לעיר מגוריו, בה היה חלק מחבורת נערים שבעשור של מלחמת יום כיפור ו"צלילי המוזיקה" חוותה ביחד את הנעורים. החזרה מסומנת לא כניצחון או הפסד כי הוא, לעומת האחרים, לפחות נשאר בחיים.

 

חרמוני. באר שבע במקום גליציה (צילום: אלון סיגוי) (צילום: אלון סיגוי)
חרמוני. באר שבע במקום גליציה(צילום: אלון סיגוי)

"הצפון הישן" / ירמי פינקוס (מודן)

ירמי פינקוס, חוזר בספר ראשון מאז "בזעיר אנפין" שראה אור ב-2010. קובץ הנובלות החדש שלו יתמקד פינקוס גם הפעם בעולמן של האילטות הישנות והלבנות. כמו בספרו הקודם, פינקוס מצייר בחיוך את הבורגנות המקומית, זו שמתגעגעת לאירופה, אך מסובכת עד צוואר עם הישראליות.

 

"שב עלי והתחמם" / מנחם פרי (הספריה החדשה)

פרופ' מנחם פרי שב לכתביהם הישנים של האבות המייסדים ברנר וגנסין, ומוצא בסיפור קרבתם של השניים דרמה הומו-אירוטית סוערת שנמשכה כעשר שנים. דרך תיעוד מקורי הולך פרי בעקבותיהם של הכותבים ומנסה לפרש את ההשפעה ההדדית של מי שהשפיעו רבות על הספרות העברית החדשה. לספר יצורפו נספחים מוּעָרים, ביניהם אגרות ששלח גנסין אל ברנר, ורשימת הזיכרון של ברנר, "אורי-ניסן: מלים אחדות".

 

 

תרגום:

"טוהר" / ג'ונתן פראנזן (עם עובד)

רומן חדש של פראנזן הוא תמיד אירוע מסקרן ונראה שב"טוהר" הוא ממשיך לעשות את מה שעבד לו עד כה. פיפ טיילר, גיבורת הספר, מתמודדת עם חוב עצום שיצרו ההלוואות שלקחה למימון לימודיה. יש לה גם עבודה משמימה וחסרת עתיד ואמא תלותית שמסרבת לגלות לה מי אביה. כל זה מתנקז למפגש אקראי לכאורה, ששולח אותה למסע המחבר בין יערות הגשם של בוליביה לגרמניה המזרחית, ובין שלטון השטאזי לעריצות הרשתות החברתיות.

 

דאבל ג'יי קיי רולינג: "חיות הפלא והיכן למצוא אותן" ו"קריירה של רשע" מאת רוברט גלבריית, שם העט של רולינג (ספרי עליית הגג)

"חיות הפלא" של רולינג, שהפך לא מזמן לסרט קולנוע מצליח והביא עלילת משנה ליקום שהצמיח את הארי פוטר, יהפוך לספר-תסריט - בדיוק כמו "הילד המקולל" שראה אור השנה. הסיפור מתרחש בניו יורק של 1926. ניוּט סלמנדרה תיכנן רק עצירה קצרה בעיר, אבל מזוודת הקסמים שלו נלקחת ממנו בטעות וכמה מחיות הפלא שלו נמלטות אל העיר. הצרות מגיעות מהר מאוד, כפי שאפשר לנחש.

 

גם "קריירה של רשע", רומן המתח השלישי בסידרת הבלש קורמורן סטרייק (קדמו לו "קריאת הקוקיה" ו"תולעת משי") שכתבה רולינג תחת השם "רוברט גלבריית" יראה אור השנה. רובין אלקוט מקבלת חבילה ומופתעת לגלות בה רגל כרותה. אבל הבוס שלה, הבלש סטרייק, פחות מופתע. ומנסה לחזור לעברה של אלקוט כדי לפתור את התעלומה.

 

רולינג. ממשיכה להתגלגל גם ב-2017 (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
רולינג. ממשיכה להתגלגל גם ב-2017(צילום: GettyImages)

"הסיפור של הבורחים ושל הנשארים" - כרך שלישי של הרומנים הנפוליטניים / אלנה פרנטה (הספריה החדשה)

החלק השלישי והמצופה מרביעיית הספרים המוערכת של פרנטה יגיע השנה, אחרי ההצלחה שנחל "הסיפור של שם המשפחה החדש" בקרב הקוראים הישראלים. כעת אלנה ולילה פונות כל אחת לדרכה - אלנה לקריירה של סופרת מצליחה ואם לשתי בנותיה ואילו לילה מגלה את כוחו של המאבק הפוליטי ואת הקשיים הכרוכים בו. גם נינו סארטורה מופיע בספר הזה וכדרכו טורף את הקלפים ומשנה את חייהן של הדמויות הנשיות.

   

"המרגלת" / פאולו קואלו (ידיעות ספרים)

מחבר "האלכימאי", "ורוניקה מחליטה למות" וספרים רבים נוספים שהתחבבו על הישראלים, מתרכז הפעם בדמות היסטורית יוצאת דופן - מאטה הארי. הרומן מספר את הפרשה המסתורית של הארי - הרקדנית שהגיעה מחוסרת כל לפריז של ימי מלחמת העולם הראשונה, נהייתה לשיחת העיר כשנאסרה בחשד לריגול וסיימה את חייה באופן טראגי.

 

"מסעות בחדר הכתיבה" / פול אוסטר (עם עובד)

אוסטר אהוב הישראלים חוזר עם רומן חידתי בלשי ומסקרן על איש זקן המתעורר בחדר לא מוכר. אין לו שום זיכרון מעברו ויכולותיו הגופניות מוגבלות. על שולחן הכתיבה הוא מוצא כתב יד חידתי וערימת תצלומים. כאשר אישה ושמה אנה נכנסת לטפל בו - מתברר שנפגשו בעבר. מכאן ממריא אוסטר למשל רווי אירוניה עצמית על הכתיבה, על הספרות ועל החיים.

  

 

אוסטר. חוזר לספרות הבלשית (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
אוסטר. חוזר לספרות הבלשית(צילום: Getty Images)

"מכתב אחרון ופרידה" / ג'וג'ו מויס (ידיעות ספרים)

מויס, שעשתה שמות ברשימות רבי המכר עם רומנים כמו "הנערה שהשארת מאחור", "ללכת בדרכך" ו"החיים אחריך", ממשיכה בקו המאפיין. ב-1960 ג'ניפר סטרלינג חיה חיי מותרות עם בעל עשיר אך למעשה מאוהבת עד מעל הראש בגבר אחר שמבקש ממנה לסכן הכול. סיפורה יתגלה לעיתונאית ב-2003 שמגלה עניין בסיפור. חייהן של השתיים, כצפוי, מצטלבים.

 

"מי את חושבת שאת?" / אליס מונרו (מחברות לספרות)

הישראלים כבר לא זקוקים להקדמה על מונרו, אשפית הסיפור הקצר וזוכת פרס נובל, בימים שעוד הוענק לסופרים. "מי את חושבת שאת?" הוא דווקא קפיצה כרונולוגית לאחור במפעל התרגום של "מחברות לספרות", שהנגישו בשנים האחרונות לא מעט מיצירתה לקורא המקומי. באוסף הסיפורים הקצרים שראה אור ב-1978 כתבה מונרו סיפורים שעומדים כל אחד בפני עצמו, אך סובבים סביב גיבורה מרכזית אחת - רוז - וחוויות ההתבגרות והצמיחה הלא פשוטות שלה.   

 

חזרה לסיפורים המוקדמים. אליס מונרו (צילום: דרק שפטון) (צילום: דרק שפטון)
חזרה לסיפורים המוקדמים. אליס מונרו(צילום: דרק שפטון)

"קליפת אגוז" / איאן מקיואן (עם עובד)

מקיואן סיקרן השנה לא מעט חובבי ספרות כאשר נודעה עלילתו של "קליפת אגוז", שהולך למחוזות מעט שונים ממה שהתרגלנו לקבל מהסופר. טרודי בגדה בבעלה ג'ון, וכעת היא חיה בלונדון עם אחיו קלוד. לשניים יש תוכנית זדונית, אך הם אינם יודעים שלמזימתם יש עֵד: העובּר שברחמה של טרודי, דרכו מסופר הסיפור יוצא הדופן. מקיואן יצר גיבור טרגי, עובר מודע שמתחבט בשאלות של חיים ומוות - עוד טרם לידתו.

 

"מאשה לשועלה" / דיוויד גארנט (תשע נשמות) 

הנובלה שהייתה אהובה ביותר על חורחה לואיס בורחס היא אגדה על אישה אנגליה ובורגנית, שהופכת בהדרגה לשועלה. בן זוגה נשאר לצדה וצופה בשינוי המתרחש באשתו, מבלי לאבד את תקוותיו לכך שהתהליך הוא הפיך. למרות ה"שועליות", מערכת היחסים בין השניים מסרבת לחדול מלהתקיים. גארנט היה גם חברה הטוב של וירג'יניה וולף ושותף מרכזי ב"קבוצת בלומסברי" האינטלקטואלית.

 

"שמונה חודשים ועשרים ושמונה לילות" / סלמן רושדי (כנרת זמורה ביתן)

שלל סיפורים ודמויות מסופרים על ידי רושדי בסגנון "סיפורי 1,000 לילה ולילה", כאשר סיפור צומח מתוך סיפור ודמות יוצרת דמות. רושדי בוחר לבקר את החברה של המאה ה-21 דרך סיפורים סטייל פרס העתיקה, שממשיכה להעסיק את העולם המערבי כאיראן של ימינו. ומי שיחפש ביקורת גם בספר הנוכחי של מחבר "פסוקי השטן", לא צפוי להתאכזב.

 

רושדי. חוזר לבקר את האיסלאם (צילום: אנדרה סראנו) (צילום: אנדרה סראנו)
רושדי. חוזר לבקר את האיסלאם(צילום: אנדרה סראנו)

"הקונפורמיסט" / אלברטו מורביה (פן)

עלילת ספרו של מורביה, מראשוני המבקרים שיצאו נגד הפאשיזם, מתרחשת באיטליה של מוסוליני. מרצ'לו קלריצ'י, גיבור הספר, מתנדב לבצע שליחות מטעם השלטון ולהרוג את חברו ומורו לשעבר. מורביה מבקר בספר את הרצון האנושי להתקבל על ידי החברה, אל מול הנאמנות לאמת פנימית. הספר, שכבר ראה אור בישראל ב-1953 תחת השם "הפאשיסט" והיה גם לסרט בבימויו של ברנרדו ברטולוצ'י, זכה לתרגום מחודש של עתליה זילבר.

 

"הבאולינג הזה על הטיבר" / מיכלאנג'לו אנטוניוני (לוקוס)

אוסף של שלושים ושלושה סיפורים קצרים שהוגדרו בידי הבמאי הנודע כ"גרעינים של סרטים" - החזיונות הגולמיים בראשו של הבמאי, לפני שהוא מממש אותם על המרקע. רובם של הרעיונות שכתב אנטוניוני ושמופיעים בספר לא בוימו מעולם. מדובר בדרך מסקרנת להתוודע אל החשיבה של הבמאי, הפעם דרך המילה הכתובה.

 

"מועדון המכוניות של מצרים" / עלאא אל אסוואני (כנרת זמורה ביתן)

אחרי שהמהדורה העברית של "בית יעקוביאן" שלו היה לאחר האירועים הספרותיים המדוברים של השנה החולפת במקומותינו, החליטו בהוצאת "טובי" להרים את הכפפה ולתרגם ספר נוסף של הסופר המצרי. "מועדון המכוניות של מצרים" שראה אור ב-2013 חוזר לשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה, עד למהפכת הקצינים ב-1952, ומבקר את החברה המצרית, הפעם דרך מועדון המכוניות. מקום זה, כמו בית יעקוביאן, היה קיים באמת באחת משכונותיה הפחות טובות של קהיר והיווה מפלט עבור זרים עשירים, כמו גם מקלט לעת מצוא עבור המלך - בן דמותו של פארוק הראשון.      

 

"גלגול" (שם זמני) – ניקול קראוס (כנרת זמורה ביתן)

מחברת "תולדות האהבה" המצליח, חוזרת ברומן המתרחש בישראל ומשרטט דיוקן של חיפוש עצמי. יהודי אמריקני נעלם בארץ באורח מסתורי, וגיבורה הנוברת בארכיונים בחיפוש אחרי פרנץ קפקא מגלה גרסה חדשה על חייו של הסופר, וכנראה גם על מותו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: GettyImages
ג'יי קיי רולינג
צילום: GettyImages
לאתר ההטבות
מומלצים