שתף קטע נבחר

תוניסיה בהודעה רשמית: "זרים מעורבים בחיסול"

מבלי להזכיר את ישראל: בתגובה ראשונה, האשימה תוניסיה "זרים" בחיסול המהנדס של חמאס, והבטיחה: "נרדוף את הפושעים, גם מחוץ לאדמת המולדת". דיווחים: חוליית החיסול מנתה 8 איש, הם שהו באי סמוך. חברו: "הוא חשש שעוקבים אחריו"

 

 

 

שלושה ימים אחרי ההתנקשות במהנדס של חמאס על אדמת תוניסיה, מפרסמת המדינה האפריקנית תגובה רשמית ראשונה - ומאשימה "גורמים זרים" במעורבות בחיסול. בהודעת הממשלה התוניסאית נאמר כי "המדינה מחויבת לרדוף אחר הפושעים שמעורבים בהתנקשות של מוחמד א-זווארי, בין אם זה על אדמת המולדת או מחוץ לאדמת המולדת בכל האמצעים המשפטיים ובהתאם לאמנות הבינלאומיות".

 

בהודעה, שפורסמה לאחר שממשלת תוניסיה התכנסה היום (א') ודנה בין היתר בפרשת החיסול שמביכה את השלטונות, נאמר עוד כי "הממשלה עוקבת אחר התקדמות החקירות בעניין ההתנקשות. מהחקירות עולה כי ישנה מעורבת של גורמים זרים". המילה ישראל לא הוזכרה בהודעה, שבה הדגישה הממשלה את מחויבותה להגן על האזרחים והבטיחה כי משרד הפנים יעדכן את הציבור בפרטי החקירה תוך שמירה על חשאיותה ועל מנת לסייע להצלחתה

דורכים על דגל ישראל בהפגנה בתוניס ()
דורכים על דגל ישראל בהפגנה בתוניס

היום הפגינו בתוניס, בירת תוניסיה, מול התיאטרון העירוני במחאה על חיסול א-זווארי, שמיוחס למוסד. המוחים דרכו על דגל ישראל שהוצב במקום. במהלך ההפגנה נשמעו הקריאות "רוצים נקמה, גדודי אל-קסאם", וכן "מהדרום ועד לצפון - פלסטין היא בלב שלנו".

 

מפלגת הבנייה הלאומית האופוזיצינית במדינה קראה לקיים הלוויה לאומית סמלית למהנדס בעירו ספאקס בשבת הקרובה. מפלגה אחרת קראה לממשלה לפנות לארגונים הבינלאומים ומועצת הביטחון. חברת פרלמנט מהאופוזיציה אמרה: "ההתנקשות בא-זווארי היא התנקשות באדמה שלנו". במקביל, ברצועת עזה חברי הזרוע הצבאית של חמאס ערכו עצרת זיכרון והחזיקו את תמונתו של המחוסל.

 

כרים עבד א-סלאם, חברו של מוחמד א-זווארי, אמר לסוכנות הידיעות "שיהאב" של חמאס, כי א-זווארי עדכן אותו שהוא חושש שגורמים עוקבים אחריו זה שנה וחצי, אך לא ציין מי אלה אותם גורמים. הוא הוסיף בראיון כי לפני שישה חודשים התקשרו לא-זווארי ממרכז מחקר אוסטרי כביכול, והציעו לו לחתום על חוזה לשיתוף פעולה בתחום הטכני - ולאחר מכן נעלמו כל פרטי המרכז ומספרי הטלפון שלו. לדבריו, דבר זה עורר חשד בקרב א-זווארי.

מוחמד א-זווארי, והרכב שבו חוסל ()
מוחמד א-זווארי, והרכב שבו חוסל
 

אנשי הזרוע הצבאית של חמאס בעזה, עם תמונת א-זווארי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אנשי הזרוע הצבאית של חמאס בעזה, עם תמונת א-זווארי(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הוא הוסיף כי א-זווארי הצטרף לגדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, לפני עשר שנים בסוריה, וכי אף ביקר ברצועת עזה שלוש פעמים לפני שהודח נשיא מצרים מוחמד מורסי. עבד א-סלאם אמר שהמהנדס המחוסל הקדיש את כל חייו והידע שלו לטובת "ההתנגדות הפלסטינית" ואף סייע לסודן בתקופה שהתגורר בה בעת גלותו מתוניסיה. 

 

באתר "אל-חליג' אונליין", אתר חדשות לונדוני שמתפרסם במדינות המפרץ, נטען הבוקר כי בעלי אזרחות ערבית וזרה היו חלק מחוליית ההתנקשות במהנדס של חמאס, שמנתה לטענתם שמונה בני אדם. הם התבססו על גורמים המקורבים למשפחתו שסיפרו על שיחת טלפון שקיבל בביתו שגרמה לו לצאת מהבית, ככל הנראה לשם עריכת ראיון טלוויזיוני על אגודת התעופה שהקים בדרום המדינה עם טייסים תוניסאים לשעבר.

 

כאשר הגיע א-זווארי לנקודת המפגש חלק מהאנשים באותה קבוצה עזבו. בכתבה נטען כי אותה קבוצת אנשים שהתה באי תיירותי שנמצא סמוך לעיר ספאקס בדרום תוניסיה וכי הם התניידו בין שני האזורים במשך תקופה. הם גם הזכירו את הפרסומים על אישה הונגרייה ובעלי אזרחות רוסית שקשורים לחוליית החיסול, אך הדגישו כי אין אישור לכך לפי שעה.


אחיו של א-זווארי המשיך בראיון לביטאון חמאס "א-ריסאלה" להאשים את ישראל בחיסולו: "למוסד הישראלי היה את האינטרס הראשון להתנקש בו. לאחרונה הוא קיבל איומים על חייו". לדבריו, אשתו הסורית ואמו היה עדות לחיסולו: "הוא עבד בשקט ולא היה שום סימן שהוא מעורב בפעילות של התנגדות הפלסטינית".

 

בהמשך ציין האח כי משפחתו הופתעה מההודעה של הזרוע הצבאית של חמאס, לפיה היה חלק מפרויקט המזל"טים של הארגון העזתי. "ההודעה חשפה סוד שלא היינו מודעים אליו", אמר האח, שבעצמו גילה כי המחוסל עבד על פרויקט פיתוח צוללות הנשלטות מרחוק. בראיון נזכר האח בימי מבצע צוק איתן ואמר כי "במהלך התוקפנות האחרונה נגד עזה הוא היה מחויך ושמח ואמר לנו שאין ספק שההתנגדות תנצח את הכיבוש הישראלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עצרת בעזה, אחרי חיסול א-זווארי
צילום: AFP
מומלצים