שתף קטע נבחר

מסתורין בים: כריש רפאים תועד לראשונה

הוא מכונה גם דג-עכברוש ודג-ארנב, נראה כבובת סמרטוטים ויש לו איבר מין זכרי על הראש: היצור הנדיר צולם לראשונה, בעומק 2,000 מטר. צפו בו

 

 

מדענים אמריקנים שסקרו את מעמקי האוקיינוס מול חופי קליפורניה והוואי צילמו מבלי משים את כריש הרפאים המסתורי, שתועד ככל הנראה בפעם הראשונה.

 

צוות המדענים, ממרכז המחקר מונטריי ביי, שלחו כלי תת-ימי שמופעל בשלט רחוק 2,000 מטר מתחת למים, ואז הופיע לראשונה במסכים היצור הנדיר.

 

הדג, שמשתייך לסדרת דגי הכימראים, הוא למעשה דג סחוס החי בעומק הים, ונחשב לאחד הדגים הפרימיטיביים ביותר החיים היום. הוא מכונה כריש רפאים, אף שאינו קרוב לכרישים אלא לתת-מחלקה אחרת. וזה לא הכינוי היחיד שלהם - הם מכונים גם דג-עכברוש ודג-ארנב.

 


 

בניגוד לכרישים, לכרישי רפאים יש מעין פלטה בשיניים במקום שיניים, ומעין תעלות פתוחות בראשיהם, מה שמעניק להם מראה של משהו שחובר יחדיו, כמו בובת סמרטוטים. ואולי הדבר המיוחד ביותר הוא שמופיע על קדמת ראשם - איבר מין זכרי שאותו הם יכולים לכווץ ולהעלים.

 

החוקר דייב אברט אמר לנשיונל ג'אוגרפיק כי איתור היצור הימי היה "מזל של שוטים". הצילום נעשה כבר ב-2009, אבל לקח לצוות מספר שנים לאשר כי אותה תמונה שייכת לכריש רפאים מסוג כימרות חרטום מחודד כחול.

 

אבל צוות המחקר, בראשות לונני לונדסטן, לא יכול היה לקבוע ב-100 אחוז שאותו דג שנראה בסרטון הוא כריש הרפאים המסתורי ולא דג הדומה לו מאוד. לכן הם כינו אותו במאמר Hydrolagus cf. trolli ולא בשמו המדעי - Hydrolagus trolli.

 

כדי להיות משוכנעים בהערכתם, החוקרים היו צריכים ללכוד את כריש הרפאים ולהעלות אותו אל פני הקרקע. "זה נשמע הרבה יותר קל ממה שזה באמת, כי הדגים האלה הם מאוד גדולים, מהירים וזריזים כך שקשה מאוד לתפוס אותם", אמרו החוקרים.

 

רוב הכימראים אותרו בעבר ליד אוסטרליה וניו זילנד, אך הם מעולם לא צולמו חיים בסביבת המחיה הטבעית שלהם. על פי ההערכה, זו גם הפעם הראשונה שהם נראו בחצי הכדור הצפוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים