שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

הנשק של המצריות נגד הטרדה מינית - שמלה קצרה

שמלות קצרות וכתפיים חשופות הן שאחראיות לתופעת ההטרדות המיניות במצרים? פעילה פמיניסטית חושבת אחרת ויזמה צעדת נשים בשמלות וחצאיות קצרות לצד נשים עם חיג'אב: "באפגניסטן ובפקיסטן יש שיעור גבוה של הטרדות מיניות אף שהנשים שם מכוסות מכף ורגל ועד ראש"

 

 

הטרדות מיניות הן תופעה נפוצה במצרים זה שנים רבות, ולא פעם נטען כי דווקא הנשים הקורבנות הן אלה שאשמות בגלל הבגדים החושפניים שהן לובשות. האדיה עבד אל-פתאח, פעילה פמיניסטית בת 29, והצלם ג'יהאד סעד יצאו ביוזמה חדשה נגד טענה זאת ובכלל נגד ההטרדות המיניות במדינה הערבית.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

במסגרת היוזמה יצאה קבוצה של נשים מגילאים שונים ומרקע חברתי שונה, רווקות ונשואות, לרחובות קהיר עם שמלות קצרות וכתפיים חשופות. לצדן צעדו נשים עם חיג'אב.

 

המצריות שהשתתפו בצעדה ברחובות קהיר לבושות שמלות ()
המצריות שהשתתפו בצעדה ברחובות קהיר לבושות שמלות


"חשבתי על הרעיון במשך יותר משנה", אמרה הפעילה הפמיניסטית לעיתון "אל-ערב", והסבירה ש"הרעיון היה לצלם נשים שלובשות שמלות קצרות כמו שנשים נהגו להתלבש בשנות השישים של המאה הקודמת, ולאחר מכן שהן יילכו באומץ ברחוב מבלי שאף אחד יטריד אותן". בכך רצתה אל-פתאח לנפץ את המיתוס שלפיו הלבוש של האישה במצרים קשור להטרדות המיניות. "רוב הנשים שלנו בחברה עוטות רעלה וכיסוי פנים. השיעורים הכי גבוהים של הטרדות מיניות ברחבי העולם נרשמים באפגניסטן ובפקיסטן - אף שהנשים שם מכוסות מכף רגל ועד ראש".

 

היוזמה של הפעילה הפמיניסטית והצלם המצרי, שמכונה "שמלות העבר כשהרחוב שלנו היה בטוח", הייתה חלק מ"קמפיין 16 הימים" של האו"ם ושל המועצה הלאומית לזכויות האישה במצרים, שקרא להיאבק באלימות נגד נשים. השיא של היוזמה היה כאמור בצעדה של הנשים עם השמלות הקצרות והכתפיים החשופות לעיניהם המשתאות של העוברים ושבים.

 

"רצינו שהחברה תהיה בהלם", אמרה ד"ר ריהאם עאטף, ממובילות הצעדה, לאתר של רשת אל-ערבייה. "זה הפך למסורת באירופה וזה רעיון חדש וחדשני במדינה שלנו". היא נזכרה בערגה כיצד בשנות השישים והשבעים של המאה הקודמת לא הייתה קיימת כביכול תופעה של הטרדות מיניות. "היה אסור להסתכל על האישה שהולכת ברחוב וצריך לפנות לה את הדרך בתחבורה הציבורית, האוניברסיטאות והמועדונים. רצינו להגיד לחברה שאנחנו כנשים רוצות לחזור למוסר של אותו זמן".

 

היוזמה עוררה הדים רבים בתקשורת המצרית והערבית וגם ברשתות החברתיות. בעיתון הנפוץ "א-שרק אל-אווסט" התפרסם מאמר של פרופסור מאוניברסיטה בריאד, חמד אל-מאג'ד, תחת הכותרת "באורך השמלה הרחוב בטוח". איש האקדמיה המצרי מתח במאמרו ביקורת על היוזמה וטען כי היא לא תמגר את התופעה. לטענתו, "הקישור בין האורך של השמלה לביטחון ברחוב מטעה ומתנגש עם הרצון והאמונה של החברה המצרית השמרנית וגם אינו מבוסס על בדיקות רציניות בשטח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחת המשתתפות בצעדת הנשים בקהיר
מומלצים