שתף קטע נבחר

משה קצב השתחרר מהכלא והתקבל בקריאות שמחה בביתו

אחרי חמש שנים, שבהן ריצה מאסר בגין שתי עבירות אונס ועבירות מין נוספות, השתחרר נשיא המדינה לשעבר מהכלא. אשתו גילה קיבלה אותו בחיבוקים ויחד יצאו לביתם שבקריית מלאכי, שם התקבל במחיאות כפיים: "זה נס חנוכה", אמרו קרוביו

 

 

נשיא המדינה לשעבר משה קצב, שריצה חמש שנים ו-15 ימים מתוך שבע השנים שנגזרו עליו בגין אונס ועבירות מין נוספות, השתחרר אחר הצהריים (יום ד') מכלא מעשיהו והגיע לביתו שבקריית מלאכי. קצב השתחרר כשעה לאחר שהמדינה החליטה שלא לערער על החלטת ועדת השחרורים של השב"ס לקבל את בקשתו לשחרור מוקדם. את ההחלטה פרסמה לראשונה כתבת ynet טובה צימוקי. ynet מעביר משדר מיוחד.

 

קצב התחבק מחוץ לכותלי הכלא עם רעייתו גילה ואחיו ליאור, וצעד עמם ועם בני משפחה ומקורבים נוספים לעבר המכונית משם נסעו לביתו בקריית מלאכי, לשם הגיעו עשרות קרובי משפחה וחברים ובהם אמו של קצב, גוהר. "זה נס חנוכה", אמרו הקרובים שמחאו כפיים וקראו קריאות שמחה. קצב סירב לענות לשאלות העיתונאים. בימים האחרונים היה הנשיא לשעבר שרוי במתח רב, ולמרות שציפה להודעה הזאת קיבל את הבשורה בהתרגשות רבה והיה על סף בכי.

 

מנהל האגף התורני בכלא מעשיהו והעובד הסוציאלי הם שהודיעו לו על שחרורו המיידי. הוא יצא בפעם האחרונה מהאגף שבו הוא כלוא והחל בהליך השחרור במהלכו נפגש עם מפקד הכלא בפעם האחרונה לפני שיצא לחופשי. "זה יום מרגש מאוד", אמרה רעיית הנשיא לשעבר רגע לפני השחרור. בני משפחתו של קצב כבר עומדים בכניסה לביתו בקריית מלאכי ומזילים דמעות. "יום של אושר גדול", הם אמרו. קריאות שמחה עולות מתוך הבית והרבה זרי פרחים הובאו למקום.

 (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)
 
 (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)

 

 (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)
 (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)

 (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)
 

גילה קצב הגיעה לכלא לקבל את פניו של בעלה  ()
גילה קצב הגיעה לכלא לקבל את פניו של בעלה

עו"ד שני אילוז, פרקליטתו של קצב, אמרה בפתח בית הסוהר: "אני מברכת על החלטת הפרקליטות לא לערער. קצב יוצא מכאן וישוב לביתו. זו התרגשות מאוד גדולה, הם מחכים ומצפים לו. אנחנו שמחיים שיש עכשיו ודאות ואני מניחה שתהיה קבלת פנים מאוד שמחה. סברתי מלכתחילה שהיה מקום כבר בבקשה הראשונה לשחרר אותו. אני שמחה על התהליך שעברנו עם ועדת השחרורים, זה רק מראה על הכנות והאותנטיות של הדברים".

 

בהודעת הפרקליטות לוועדת השחרורים צוין כי "לאחר התייעצות שנערכה עם כלל הגורמים המעורבים בעניין בפרקליטות, החליט פרקליט המדינה לאמץ את המלצת כל הגורמים הללו שנמסרה לו, שלפיה אין מקום להגשת עתירה. לאחר לימוד החלטת ועדת השחרורים ונימוקיה, הגיעה הפרקליטות למסקנה כי נוכח הפסיקה הנוהגת בבית המשפט העליון, להערכתה אין סיכוי ממשי שעתירה שכזו תתקבל שכן אין בה חריגה קיצונית ממתחם הסבירות".

 

בפרקליטות הבהירו כי "מובן שאין בהחלטה זו כדי להקל ולו במעט מחומרת מעשי האסיר, שבגינם דרשה הפרקליטות עונש מאסר משמעותי ביותר, שאכן הוטל עליו. טיפול הפרקליטות והמערכת המשפטית בעניינו של הנשיא לשעבר קצב הוכיח כי במדינת ישראל חל העיקרון של שוויון הכול בפני החוק במלוא עוצמתו. בהקשר זה, דין אחד לאדם הפשוט ביותר ולנשיא המדינה".

 

ועדת השחרורים הודיעה בישיבת האחרונה: "לאחר שחברי הוועדה בחנו את כלל הטענות שנטענו בפניהם, את כל המסמכים שהוגשו בפניהם ושבו ועברו על הפרוטוקולים וההחלטות שניתנו בעניינו של האסיר, אנו מגיעים למסקנה כי בשלה השעה להורות על שחרורו של האסיר וכי תוכנית רשות שיקום האסיר יש בכוחה לאיין את מסוכנותו ויש לראות בה משום המשך להליך הטיפולי הנוסף שעבר האסיר בכלא, וזאת לאחר שהתרשמו מכנות דבריו של האסיר בפניהם, ולאחר שעמד בציפיות שתלו בו חברי הוועדה בהחלטה השנייה".

   

רשות שיקום האסיר קבעה בתוכנית שיועדה לקצב כמה תנאים :

השתלבות על בסיס יומי בלימודים בבית מדרש בקריית מלאכי.

השתלבות בקבוצה טיפולית תורנית בתדירות של אחת לשבוע.

טיפול פסיכו-סוציאלי פרטני בתדירות של אחת לשבוע.

חל איסור להתראיין באמצעי תקשורת, בין בעצמו ובין באמצעות מי מטעמו.

לא יעסוק בכל תפקיד שבו יימצא ביחסי מרות וכפיפות עם נשים.

 

"קצב מבין את תחושת הפגיעה של הנשים ומצר על הצער שגרם להן"

ועדת השחרורים התייחסה גם לנפגעות העבירה, ואנשיה פסקו כי הנושא "קיבל ביטוי ונלקח בחשבון, הן במהלך המשפט, הן בגזר הדין והן בהחלטות ועדת השחרורים בדיוניה הקודמים. בית המשפט אמר את דברו והאסיר קיבל ומרצה את עונשו. אין בעובדה שישוחרר או לא ישוחרר כדי להגיד דבר על שאט הנפש שהוועדה חשה מעצם המעשים ועל החומרה הרבה בה היא רואה אותם.  

 

"יחד עם זאת, התרשמו חברי הוועדה שהאסיר עבר כברת דרך משמעותית מאז הוועדה הראשונה, הרים את הכפפה, נטל את היד שהושטה לו על ידי גורמי הטיפול בכלא והשכיל לעשות בה שימוש. האסיר מבין היום את משמעות מעשיו ואת חלקו בהם, מבין את תחושת הפגיעה של הנשים ומצר על הצער שגרם להן". 

 

לטענה כי על האסיר להביע חרטה כתנאי לשחרורו, ביקשה הוועדה לציין כי בחוק שחרור על תנאי ממאסר לא נקבעה החרטה כאחד התנאים שבהם הוועדה צריכה להתחשב כתנאי לשחרורו של אסיר שחרור מוקדם, ולכך ישנם תימוכין בפסקי דינו של בית המשפט העליון.

 

ואולם ההחלטה לשחררו עוררה ביקורת בקרב ארגוני הנשים ונפגעות העבירה. "ועדת השחרורים קיבלה החלטה אומללה המבהירה לנשות ישראל כי אנו בסדום - ואין גבול לביזיון". כך הגיבה אודליה כרמון, שעבדה תחת קצב עת כיהן כשר התחבורה, והעידה כי הטריד אותה מינית. גם שדולת הנשים מתחה ביקורת חריפה על החלטת ועדת השחרורים: "לא ייתכן שאדם שפגע בנשים רבות לאורך שנים, תוך ניצול סמכותו ומעמדו, ושלא הביע מעולם חרטה על מעשיו, יקבל פרס על מעשיו החמורים בדמות שחרור מוקדם. שחרורו של קצב מעביר מסר קשה לנפגעות עבירות מין באשר הן. אנחנו קוראות לפרקליטות לעמוד לצד הקורבנות של קצב ולערער באופן מיידי על ההחלטה השערורייתית של ועדת השחרורים".

 

 


פורסם לראשונה 21/12/2016 15:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
משה וגילה קצב מחוץ לכלא
צילום: יאיר שגיא
מומלצים