שתף קטע נבחר

ארה"ב חוששת מריגול ישראלי: מגבילה ויזות למדענים

האמריקאים מנפיקים למדענים ישראלים ויזה לשנה במקום ל־10 שנים מחשש לריגול. ארה"ב: "כל בקשה נבדקת לגופה"

ג' היא ביולוגית ישראלית שאוהבת לטוס לארה"ב לחופשות ולכנסים בתחום עיסוקיה. ויזת התייר שלה, שהייתה תקפה לעשר שנים, פגה לאחרונה והיא ניגשה לשגרירות האמריקאית בתל־אביב, שילמה 160 דולר והגישה בקשה לוויזה חדשה. אלא שבניגוד לוויזה הקודמת, את התשובה קיבלה רק אחרי כמה חודשים, ולתדהמתה התבשרה שקיבלה ויזה לשנה בלבד.

 

ג' לא לבד. מאות מדענים ישראלים, בעיקר בתחומים כמו ביולוגיה, תרופות, כימיה, פיזיקה וסייבר, אבל לעיתים גם כלכלה ומדעי המדינה — נתקלים בקושי לקבל ויזה. הטיפול בבקשותיהם מעוכב, וכשהם מקבלים ויזה היא בדרך כלל לשנה, ולא לעשר שנים כמו לרוב הישראלים.

 

גורמים ישראליים שמעורים בנושא טוענים שזו הנחיה מלמעלה: שכל מי שעוסק בתחום רגיש או בעל רקע אקדמי או טכנולוגי מתקדם - יש לשלוח את בקשתו לבדיקה ביטחונית בארה"ב. "בוושינגטון שמים את הישראלים באותה סירה עם הרוסים, הסינים והפקיסטנים כשחשודים כמרגלים פוטנציאלים. אתה מתראיין אצל פקיד צעיר - ואם יש לו שמץ של התלבטות הוא אומר שצריך בדיקה ביטחונית. באותו רגע המשמעות היא שתקבל ויזה רק לשנה, כי הבדיקה הביטחונית תקפה לשנה בלבד. שוב יטרטרו אותך לראיון אצל הקונסול, שוב תשלם 160 דולר להנפקת הוויזה, שוב תחכה כמה חודשים", אמר גורם ישראלי.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

"יחס מיוחד"

אנשי האקדמיה מצטרפים לרשימה נוספת של גורמים שיש להם נגיעה לתעשיות הביטחוניות או לגופי הביטחון של ישראל. אלה כבר שנים רגילים לקבל "יחס מיוחד" וגם אותם מעכבים חודשים, פוסלים את בקשותיהם או שנותנים להם ויזה לשנה.

 

משרד החוץ הישראלי פנה לקונסול הכללי של ארה"ב בת"א, דיוויד שוורץ, והעלה את הנושא. שוורץ השיב שידיו קשורות בנוגע לנוהלי העבודה של האמריקאים. בכירים במשרד החוץ אמרו כי "ארה"ב רוצה להיות בטוחה שאתה לא עלול להיות מרגל תעשייתי או אחר. הכתובת לכך היא בממשל אובמה".

 

ד', מנהלת משאבי אנוש בחברת היי־טק ישראלית, ביקשה ויזת תייר, אך במקום ויזה לעשר שנים קיבלה ויזה לשנה כי מישהו בשגרירות חשב שעבודתה בחברת היי־טק היא פוטנציאל לריגול תעשייתי. גורם בכיר בוועד ראשי האוניברסיטאות אומר כי התופעה מדאיגה מאוד, וכי באחרונה החלו האמריקאים להנפיק ויזות לשנה גם לאקדמאים שאין כל קשר ביניהם לתחומים רגישים.

 

ישראלים פנו בתלונה לבכיר בממשלה ושמעו ממנו שמדובר במדיניות ממשל אובמה. הבכיר אמר אמש ל"ממון": "זאת המדיניות של אובמה. בתקופה האחרונה אנו עדים לעלייה ניכרת בסירובים שמקבלים מדענים ישראלים גם מהתחומים הרגישים יותר, אבל גם בתחומים תעשייתיים. בעיניי זאת התנהלות בלתי הולמת לבעלת ברית כמו ישראל".

 

בישראל מקווים שעם כניסת ממשל טראמפ יחול שינוי ביחס כלפי ישראלים. עו"ד ליעם שוורץ, שמתמחה בדיני ההגירה לארה"ב: "השיפור הצפוי ביחסים עשוי גם לשפר את המדיניות האמריקאית כלפי ישראלים המבקשים ויזות לארה"ב. אני צופה שפחות מדענים, אקדמאים ועובדי היי־טק יעברו בדיקות ביטחוניות".

 

גורם רשמי בשגרירות ארה"ב בישראל מסר בתגובה: "אין מגבלות נוספות על מדענים מישראל. כמו בבקשות ויזה של פונים ממדינות אחרות, כל בקשות הוויזה נבחנות באופן אינדיווידואלי לפי דרישות החוק האמריקאי".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים