שתף קטע נבחר

ועדת הכנסת אישרה להסיר את חסינותו של ח"כ באסל גטאס

בתום דיון סוער אישרה ועדת הכנסת פה אחד את בקשת היועץ המשפטי לממשלה להסיר את חסינותו של חבר הכנסת שחשוד בהברחת טלפונים סלולריים לאסירים ביטחוניים. השלב הבא: העברת המהלך במליאת הכנסת. המשנה ליועמ"ש: "יש תשתית ראייתית מוצקה לחשדות"

ועדת הכנסת אישרה בצהריים (יום ד') פה אחד את בקשתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, להסיר את חסינותו של ח"כ באסל גטאס (הרשימה המשותפת). הבקשה הועברה בשל חקירתו של גטאס בחשד להברחת טלפונים סלולריים לאסירים ביטחוניים. בעקבות ההחלטה, מחר אחר הצהריים תובא הבקשה לאישור סופי במליאת הכנסת. אם תאושר, למשטרה תהיה אפשרות לעצור את ח"כ גטאס.

 

היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, הבהיר כי ח"כ גטאס ממשיך להיות חבר כנסת מן המניין ושהוא יוכל להמשיך להשתתף בהצבעות בכנסת. לדבריו, "כידוע, הוא לא חבר הכנסת היחיד בהיסטוריה של מדינת ישראל שנמצא בחקירה. ברור שאם הוא יהיה עצור הוא לא יוכל להשתתף בכנסת ישראל. יש לו את כל הזכות להשתתף בדיונים ובהצבעות, כולל שכר".

 
 

ח"כ גטאס ()
ח"כ גטאס

הדיון עצמו היה סוער וכמה חברי כנסת הורחקו מהאולם שבו הוא נערך. חברי הכנסת של יש עתיד מחו על הדברים שאמר ראש הממשלה בנימין נתניהו ("לפיד הוא איש שמאל") בעקבות החלטתם להתנגד לחתימה על ההצעה להפעיל את חוק ההדחה נגד גטאס. בעקבות כך הביעו חברי כנסת מהליכוד את מורת רוחם ותקפו חזרה את אנשי יש עתיד.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ יואב קיש (ליכוד) אמר בפתח הדיון כי "אקיים דיון ענייני ולא מתלהם. המשמעויות כבדות ונתייחס לכך בהתאם". הדיון בוועדה התקיים יממה לאחר שהיא אישרה - כפי שפורסם לראשונה ב-ynet - את יוזמתו של השר לביטחון פנים גלעד ארדן, לאסור ביקורי ח"כים אצל אסירים ביטחוניים. 

 

היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, הסביר כי ההחלטה ליטול חסינות נתונה לכנסת, ואילו הוועדה יכולה רק להמליץ לכנסת לעשות כן. מדובר בחסינות מפני חיפוש ומעצר, ולא על חסינות מפני העמדה לדין. המשנה ליועמ"ש, רז נזרי, הסביר כי מדובר בבקשה חריגה: "לראשונה היועץ המשפטי לממשלה מבקש להסיר חסינות תוך כדי הליך חקירה. יש תשתית ראייתית מוצקה לחשדות".

היום בוועדת הכנסת - היועץ המשפטי של הכנת איל ינון ויו"ר הוועדה ח"כ יואב קיש (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
היום בוועדת הכנסת - היועץ המשפטי של הכנת איל ינון ויו"ר הוועדה ח"כ יואב קיש(צילום: גיל יוחנן)
 

יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן בדיון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן בדיון(צילום: גיל יוחנן)

הוא סיפר כי פגישתו של הח"כ תועדה בווידאו: "תיעוד זה הוא ראיה חשובה בחקירה שמצויה בעיצומה. במהלך המפגש עם שני האסירים תועדה העברה של ארבע מעטפות, שהוצאו מתוך מעילו והאסיר הכניס אותן למכנסיו. נערך עליו החיפוש ונמצאו ארבע מעטפות עם מכשירי הטלפון, כרטיסי סים. חבר הכנסת גטאס סירב להיחקר במקום". לדברי נזרי, "גטאס חשוד בעבירות חמורות. עבירות על פקודות השב"ס דינן עד שלוש שנות מאסר, וניסיון סיוע לארגון טרור - עשר שנות מאסר". 

 

היועץ מנדלבליט שיגר מכתב ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ובו ביקש לדון בבקשה בדחיפות. "ח"כ גטאס תועד בווידאו מעביר ניירות לאסיר ואליד דקה (השפוט למאסר עולם בגין רצח החייל משה תמם ז"ל) ובמקרה אחר תועד מעביר ארבע מעטפות לאסיר אחר", כתב היועמ"ש.

 

הוא הוסיף וכתב כי "לאחר שהעביר את המעטפות ערכו הסוהרים חיפוש על גופו של האסיר ומצאו בתוך המעטפות 12 מכשירי טלפון סלולריים, 16 כרטיסי סים, שני מטענים לטלפונים ואוזנייה". 

טלפונים שעל פי המשטרה העביר ח"כ גטאס לאסירים ()
טלפונים שעל פי המשטרה העביר ח"כ גטאס לאסירים
 

 

לדברי מנדלבליט, גטאס הכחיש בחקירתו כי הכניס דבר מה כדי למסור אותו לאסירים. רק לאחר שהוצג לו סרטון הווידאו, אישר גטאס כי ביצע את ההעברה, אך לא היה מודע לכך שהיו במעטפות טלפונים וציוד נלווה. גטאס, לטענת היועמ"ש, אישר כי העביר ניירות לדקה תוך שהיה מודע שהדבר אסור לפי נהלי שב"ס, אך סייג ואמר כי הניירות הכילו "חומר פוליטי" של בל"ד.

 

בדיון בוועדה אמר ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד) כי במפלגתו ביקשו להסיר את החסינות עוד ביום ראשון, והסביר כי התנגדו לאופציה של חוק ההדחה, בשל הזמן שיידרש ליישומו. "ראש הממשלה ניצל את זה כדי להסית", אמר. דבריו גרמו לסערה בוועדה וח"כ מיקי זוהר (ליכוד) אמר, "מה אתה קושר לזה את ראש הממשלה?".

 

הסרת חסינות - תאפשר מעצר

הסרת חסינות בידי ועדת הכנסת תאפשר לבצע באופן מיידי לבצע חיפוש, אם המשטרה תרצה, על גופו, בביתו ובחפציו וכן לזמן אותו לחקירה ללא תיאום וללא הסכמתו. לגטאס תינתן יממה להודיע שהוא מוותר על חסינותו ואם לא יעשה זאת, מליאת הכנסת תתכנס מחר בבוקר ותאשר את המהלך ואז המשטרה תוכל לעצור את גטאס.

  

אתמול הגיע גטאס למשרדי להב 433 של המשטרה בלוד ונחקר במשך כארבע שעות. לפני כניסתו לחקירה אמר ח"כ גטאס: "אני יוצא עם ראש למעלה ובסוף ההר יוליד עכבר. הכול רדיפה פוליטית. הכול בסדר, התרגלנו לחקירות מסוג זה. הכול כדי לפגוע במאבק שלנו. ברגע שאצא מהחקירה אעביר דברים מסודרים". 

 

לאחר מכן התברר כי חבר הכנסת קשר עצמו למעשים. במהלך חקירתו נדהם גטאס מהצילומים המפלילים שהראו לו החוקרים. לאחר חקירתו פרסם הודעה שבה כתב כי השיב על כל השאלות. "הביקורים שלי אצל האסירים הם במסגרת פעילות הומניטרית ומוסרית בסוגיית האסירים לה אני מחויב ממניעים מוסריים והומנטריים צודקים", מסר גטאס.  

 

הביקור שערך בכלא היה מפוקח היטב, הן על ידי השב"ס והן על ידי המשטרה. שני הגופים תיאמו היטב את המהלך, וברגע שנודע כי גטאס מתכונן להגיע לכלא, הכווינו בשב"ס את הביקור לחדר שהוכן מבעוד מועד ואובזר כולו במצלמות ובמיקרופונים. 

 

במקביל, צוות של בלשים מהיחידה הארצית היה בעקבותיו ש גטאס שנכנס לכלא, וחיכה לו ממש ביציאה. כשגטאס יצא מיהרו הבלשים לגשת אליו וביקשו ממנו להתלוות אליהם. במשטרה חשבו שגטאס יסכים, ואז נערכו לחקירה מהירה שלו אלא שהח"כ בחר להשתמש בחסינותו. 

 

בתום החקירה שוחרר גטאס לביתו וגורמים במשטרה אמרו כי הם מאמינים שתוך ימים ספורים תושלם החקירה, וניתן יהיה להגיש נגד חבר כנסת כתב אישום, בכפוף לאישור היועץ המשפטי לממשלה. 


פורסם לראשונה 21/12/2016 14:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ח"כ באסל גטאס
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים