שתף קטע נבחר

שגריר ישראל באוקראינה זומן לשיחת הבהרה

קייב לא נותרה חייבת: אחרי שראש הממשלה נתניהו ביטל את ביקור עמיתו היהודי-אוקראיני בארץ בשל תמיכת אוקראינה בהצבעה במועצת הביטחון, זומן השגריר הישראלי לשיחת הבהרה: "ההתנחלויות מנוגדות למשפט הבינלאומי"

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ביטל בסוף השבוע את ביקורו הרשמי בישראל של ראש ממשלת אוקראינה וולודימיר גרויסמן במחאה על תמיכתה של קייב בהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם 2334 נגד ההתנחלויות. היום (יום ב') הגיעה התגובה האוקראינית בליווי עקיצה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ 

 

משרד החוץ בקייב פרסם הודעה שבה נמסר כי "אנחנו בטוחים שוויכוחים פנימיים ואמוציונליים בישראל לא ישפיעו על היחסים הידידותיים באופן מסורתי בין אוקראינה לבין ישראל שמבוססים על כבוד הדדי ואינטרסים משותפים".

ראש הממשלה האוקראינה דווקא רצה שארצו תימנע בהצבעה. גרויסמן ונתניהו (צילום: AP, אמיל סלמן) (צילום: AP, אמיל סלמן)
ראש הממשלה האוקראינה דווקא רצה שארצו תימנע בהצבעה. גרויסמן ונתניהו(צילום: AP, אמיל סלמן)

שגריר ישראל באוקראינה אלי בלוצרקובסקי  ()
שגריר ישראל באוקראינה אלי בלוצרקובסקי

במקביל, שגריר ישראל באוקראינה אלי בלוצרקובסקי זומן לשיחה הבהרה במשרד החוץ בקייב - בעקבות ביטול ביקורו של ראש ממשלת אוקראינה גרויסמן בישראל. הזימון מגיע יום לאחר ששגריר אוקראינה בישראל זומן לשיחת נזיפה במשרד החוץ בירושלים.

 

הצד האוקראיני הביע בפגישה אכזבה בגלל מה שהוגדר כ"תגובה אמוציונלית של כמה פקידים ופוליטיקאים בישראל בגלל תוצאות ההצבעה במועצת הביטחון". האוקראינים הבהירו לשגריר הישראלי את הסיבות שבעטיין החליטו לתמוך בהצעה והדגישו שאוקראינה שומרת על עמדה עקבית בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

אוקראינה הבהירה בהודעתה שבמשך השנים היא החזיקה בעמדה מאוזנת וערכית בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני. "אנו תומכים בדו קיום בשלום של שתי מדינות עצמאיות - ישראל ופלסטין", מסר משרד החוץ בקייב. "יישוב הסכסוך צריך להיעשות רק בדרכי שלום. עם זאת, אנו מדגישים את הצורך במשא ומתן ישראלי-פלסטיני ישיר. אוקראינה, כמו מדינות נוספות החברות במועצת הביטחון ומזכ"ל האו"ם, גינתה יותר מפעם אחת את פעילות ההתנחלויות של ישראל משום שהיא מנוגדת למשפט הבינלאומי".

 

המקרה של אוקראינה היווה הוכחה עד כמה נשיא ארצות הברית ברק אובמה היה מעורב מאחורי הקלעים בגיבוש ההחלטה במועצת הביטחון נגד ההתנחלויות. לפי פקידים בכירים בישראל, גרויסמן - יהודי בן 38 שנחשב לתומך בישראל - דווקא רצה שאוקראינה תימנע בהתייעצויות הפנימיות שהתקיימו.

 

בהודעת משרד החוץ האוקראיני נמסר גם ש"גינינו בעבר גם את ההסתה והאלימות מצד הפלסטינים. נוסח ההחלטה היה מאוזן. היא קראה לנקיטת צעדים לפתרון שלום גם מישראל וגם מהפלסטינים. ישראל צריכה לעצור את פעילות ההתנחלויות, והפלסטינים צריכים לנקוט צעדים אפקטיביים נגד הטרור. אוקראינה קוראת בעקביות לכיבוד המשפט הבינלאומי על ידי כולם ובכל מקום כמי שחוותה את ההשלכות הטרגיות שנגרמו כתוצאה מהפרתו.

 

פרט לאוקראינה, 13 מדינות נוספות מתוך 15 חברות מועצת הביטחון תמכו בהחלטה. ארה"ב הייתה היחידה שנמנעה, ובצעד חריג מאוד - לראשונה מאז 1980 - בחרה לא להטיל וטו על החלטה נגד ישראל.

 

בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לתגובותיו להחלטה שעברה במועצת הביטחון נגד ההתנחלויות: "ישראל היא מדינה עם גאווה לאומית ואנחנו לא מגישים את הלחי השנייה. זו תגובה מושכלת וטבעית, של עם בריא שמבהיר למדינות העולם שהמעשה שנעשה באו"ם אינו מקובל עלינו. אין תחליף לתגובה נחושה". נתניהו אמר את הדברים במהלך כנס "שמים את הגליל במרכז" במעלות-תרשיחא.

 

 

כמו כן, שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר יצא במתקפה חריפה נגד ממשל אובמה והאשים אותו במפורש שעמד מאחורי קידום ההחלטה נגד ההתנחלויות במועצת הביטחון. "זה סיפור ישן, שהאו"ם מתנהג כמו חבורת בריונים שבאה לתקוף את ישראל", אמר דרמר בראיון ל-CNN. "מה שחדש זה שארה"ב לא נעמדה כדי להתנגד להתקפה הקבוצתית ומה שמקומם הוא שארה"ב עמדה מאחורי ההתנפלות הקבוצתית הזאת. זה יום עצוב ופרק מביש ביחסי ישראל ארה"ב".

 

בתשובה לשאלה איזה הוכחות יש לו השיב דרמר שלישראל יש הוכחות חד משמעיות לכך וישראל תציג אותן בפני הממשל החדש בערוצים המתאימים ואם הממשל ירצה לחלוק את המידע עם העם האמריקאי – הוא מוזמן לעשות זאת.


פורסם לראשונה 26/12/2016 12:33

 

בהכנת הידיעה השתתף אחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, אמיל סלמן
גרויסמן ונתניהו
צילום: AP, אמיל סלמן
מומלצים