שתף קטע נבחר

החשבת הכללית על שוטף פלוס 30: "הביצוע יהיה מורכב"

במסגרת דיוני ועדת הכלכלה על הגבלת ימי האשראי לשוטף פלוס 30 יום של מוסדות המדינה, ביניהם מפעל הפיס והמועצה להימורים בספורט, הזהירה החשבת הכללית כי "ביצוע האכיפה יהיה מאוד מורכב ונדון לכישלון. אבל אנחנו לוקחים על עצמנו את המהלך ונעשה מאמצים עילאיים לעמוד בו"

בעקבות הכנות ועדת הכלכלה לאסדרת מוסר התשלומים של מוסדות המדינה והמגזר הציבורי לספקי ציוד ושירותים, מזהירה היום (ב') החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי-בויאנג'ו מפני קשיים לא קלים בתהליך היישום. על פי הצעת החוק, ימי האשראי לא יעלו על שוטף פלוס 30 יום, במקום 3 חודשים ויותר כנהוג היום.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

הוועדה כבר אישרה חלק ניכר מסעיפי החוק לקריאה שנייה ושלישית, והיום אישרה תוספת שתרחיב את תחולת החוק גם על מפעל הפיס והמועצה להסדר הימורים בספורט (הטוטו).

 

הממשלה הגישה את הצעת החוק בעקבות הצעות חוק פרטיות שצורפו אליה. אחד המציעים, ח"כ רועי פולקמן (כולנו), אמר בדיון כי "ברמת ההצהרות כולם מסכימים לחוק, אבל כשיורדים לפרטים מגלים שכולם לא מסכימים". החשבת הכללית אמרה כי היא מצדה תעשה מאמצים לעמוד במגבלות החוק.

 

מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ יעקב פרי (יש עתיד), יזם נוסף של החוק יחד עם ח"כ שלי יחימוביץ (המחנה הציוני), ציין כי השנה החולפת היתה שנת שיא בה נסגרו 43 אלף עסקים, כשאחת הסיבות המרכזיות היא תזרים המזומנים שנפל קורבן למוסר התשלומים הירוד. פרי דרש מהחשבת הכללית התייחסות לכך ולבקשה שקיבלה הוועדה, שהחוק לא יחול על מוסדות הבריאות וההשכלה הגבוהה. היא ציינה שתגובתה לא מתייחסת לגופים חוץ ממשלתיים.

 

"ביצוע האכיפה נדון לכשלון"

עבאדי-בויאנג'ו הוסיפה כי יש כבר הסכמה בוועדה להגביל את חובת הממשלה לשלם לספקים תוך 45 ימים מאישור החשבונית, במקום שוטף פלוס 30, למעט קבלנים ועבודות בניין, שלהם יועברו תשלומים תוך 85 ימים כפי שאושר בישיבת הוועדה הקודמת. "במשך שנים התנגדנו לחקיקה כזאת שמחייבת את המדינה. עשינו מאמצים, באופן עקבי, לשפר את ימי התשלום של המשרדים. אבל יש הבדל בין אמירות בחקיקה לביצוע בשטח. 

 

"ביצוע האכיפה יהיה מאוד מורכב. הקושי המרכזי שיהיה לנו הוא במחשוב או מיכון הקשר של הספק עם המשרד הממשלתי. אכיפת החוק על מאות אלפי פעולות עסקיות נדונה לכישלון. אבל אנחנו לא מסרבים לכנסת, לוקחים על עצמנו את המהלך המורכב ונעשה מאמצים עילאיים לעמוד בו". עבאדי-בויאנג'ו ביקשה פסק זמן של חצי שנה להתארגנות ולכניסת החוק לתוקף.

 

ח"כ יחימוביץ ציינה שהצעות החוק הפרטיות חזרו והוגשו במשך 7 שנים, עד ששר האוצר כחלון החליט לקדם אותן בחסות הממשלה. יחימוביץ דרשה ש"לא נהיה יותר קשובים ללחצים שהופעלו עלינו עם בקשות להחרגות". פולקמן הוסיף, "זו לא הצעה מושלמת, אבל נעשו פשרות הגיוניות בדרך לתיקון מוסר התשלומים". ח"כ אלי כהן (כולנו) ביקש לקצר את ימי האשראי של הקבלנים. מנכ"ל התאחדות הקבלנים אליאב בן שמעון הגיב ש"אין מקום להחריג חברות קבלניות, ובעיית התזרים לא מבדילה בין גדולים לקטנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מיכל עבאדי בויאנג'ו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים