שתף קטע נבחר

בוטל הסכם "העובדים הפיקטיביים" בנמל אשדוד

בית הדין לעבודה בבאר שבע ביטל הסכם בין ההנהלה לוועד לפיו יוצבו עובדים פיקטיביים בזמן פריקת אוניות "כדי לקנות שקט מטעם העובדים". השופט צבי פרנקל: "מדובר בכספי ציבור והנמל לא רשאי לעשות בכספיו ככל העולה על רוחו ולנהוג בהם כאילו היו שלו"

בית הדין לעבודה בבאר שבע ביטל את ההסכם בין הנהלת נמל אשדוד לוועד העובדים שעסק במספר העובדים שיש לשבץ לעבודת פריקה של אניות מלט הפוקדות את הנמל.

 

ביה"ד קבע כי הצדדים סיכמו על מספר עובדים פיקטיביים שיוצבו כביכול לעבודה בזמן פריקת האניות, כדי "לקנות 'שקט' מטעם העובדים". הנהלת הנמל טענה שיש לפעול ע"פ סיכום מחודש מרץ בו נקבע שבפריקת אוניה יוצבו שני עובדים. ההסתדרות טענה שאין תוקף לאותו הסכם מאחר שאינו מחייב בשל פגמים שנערכו בו. בית הדין, בראשות השופט צבי פרנקל, קבע שיש לבטל את ההסכם מאחר שהתרשם שמדובר בהצבת עובדים פיקטיביים: "חוזה לתשלום שכר לעובדים פיקטיביים מבלי שהללו יידרשו לעבוד בפועל על מנת לקנות שקט מטעם העובדים מהווה חוזה הנוגד את תקנת הציבור ועל כן הוא בטל. המבקשת (הנמל) היא גוף ציבורי והמדובר בכספי ציבור ואין היא רשאית לעשות בכספיה ככל העולה על רוחה ולנהוג בהם כאילו היו שלה. מדובר בבזבוז כספי ציבור אשר אין לתת לו יד".

 

הנמל עתר נגד ההסתדרות, כאשר סלע המחלוקת היה הסכם שהגיעו בחודש מרץ 2016 אליו עם הוועד בנוגע לעבודות הפריקה של אניות מלט הפוקדות את הנמל. הנמל ביקש להחיל את ההסכם, בו לא נכתב במפורש כי מדובר בעובדים פיקטיביים. ההסתדרות טענה כי הסכימו על הצבת עובדים פיקטיביים שאינם נדרשים לעבודה בפועל, בעוד שהנמל מבקש עתה מהעובדים עבודה בפועל. השופט פרנקל אמר כי הגיע למסקנה שבהסכם בין הנמל לוועד התכוונו להציב שני עובדים פיקטיביים, ולכן לפי חוק החוזים - ההסכם בטל. זאת למרות שלא נכתב במפורש כי מדובר בעובדים פיקטיביים. חוק החוזים קובע כי חוזה שמטרתו היא בלתי חוקיים, בלתי מוסריים או סותר את תקנת הציבור - בטל.

"הנמל לא יכול לעשות ככל העולה על רוחו" (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
"הנמל לא יכול לעשות ככל העולה על רוחו"(צילום: אבי רוקח)

 

"אין מצב שאנייה תעמוד בקו המים ללא תקנים של עובדי נמל גם אם הם לא עושים כלום, נתבקשנו לא לעשות בלאגן ולהסכים שהעבודה תצא לפועל שבתנאי שיוצבו שם שני עובדים פיקטיביים, הם טענו שלא צריך לעשות כלום בעבודה ולכן דרשנו שם עובדים שיהיו מוגבלים", אמר אחד מאנשי הוועד. "לא חסר עובדים מוגבלים פיקטיביים שלא עושים את העבודה, זה מה שסוכם ולא מעבר לזה".

 

בית הדין הורה לצדדים להגיע להבנות בנוגע למספר העובדים שיוצבו שם בפועל. 

 

יו"ר איגוד עובדי התחבורה אבי אדרי אמר בתגובה: "לא ראיתי איפה כתוב שהגענו להסכם לא חוקי". לאחר שהוסבר לו אודות פסק הדין אמר כי "כל העניין עם ההסכם חוקי או לא חוקי עם כל הכבוד - אני לא שם על זה. יש לי מועצת ייצור והיא מחליטה איפה האוניה תעבוד. אנחנו רואים בפסק הדין הזה ניצחון גדול. ההסכם הזה בוטל. הנהלת הנמל הובילה לביטול ההסכם. מועצת הייצור קבעה 7 עובדים, הנהלת החברה הודיעה על 2 עובדים, ובית הדין ביטל את ההסכם. זה מה שרצינו".

 

מנמל אשדוד נמסר: "החברה תלמד את פרטי החלטת בית המשפט ותפעל כדי לשמור על נורמות עבודה תקינות ומקצועיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים