שתף קטע נבחר

מחדל הדיור הציבורי: ניצולת שואה ובתה הנכה נזרקות לרחוב

24 שנים מחכה בלומה חרצ'נקו, עולה מרוסיה, לדיור ציבורי המגיע לה על פי חוק. לאחר שבעלה נפטר, היא אינה מסוגלת עוד לעמוד בתשלומי השכירות, וצפויה להפוך לחסרת בית ביחד עם בתה, נכת נפש בשיעור של 100%. משרד הקליטה: "הוצע לשתיים דיור ציבורי בפריפריה"

 

 

ניצולת השואה בלומה חרצ'נקו ובתה נכת הנפש ג'ני צפויות להפוך לחסרות בית בתוך שבועות בודדים. חרצ'נקו ממתינה כבר 24 שנים לדיור ציבורי המגיע לה על פי חוק, אך זה לא סופק לה מעולם. אם דבר לא ישתנה, היא תיזרק עם בתה בת ה-50 לרחוב.

 

השתיים, שעלו מלטביה בשנות ה-90, התגוררו מאז הגעתן לישראל בדירות שכורות בבת ים. בחודש שעבר נפטר ויקטור אבי המשפחה, קשיש שעבד כמעט עד ימיו האחרונים בניקוי רחובות, והשתיים נקלעו למצוקה כלכלית חריפה שאינה מאפשרת להן לשלם את שכר הדירה. 

"מגיעה לנו קורת גג". בלומה וג'ני חרצ'נקו (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
"מגיעה לנו קורת גג". בלומה וג'ני חרצ'נקו(צילום: אבי חי)
 (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
(צילום: אבי חי)

כל הכנסתן של בלומה וג'ני מסתכמת בפחות מ-6,000 שקלים. ג'ני, נכת נפש המוכרת בשיעור של 100% בביטוח הלאומי, מקבלת קצבה בגובה של 2,500 שקל. בנוסף היא זכאית לסיוע בשכר דירה ממשרד השיכון בגובה של 750 שקל. משרד הקליטה מעביר לבלומה סיוע בשכר דירה בגובה דומה, וקצבת הזקנה והשלמת ההכנסה שהיא מקבלת עומדות ביחד על כ-2,000 שקל.

 

בשבוע שעבר הגיעו השתיים, ביחד עם אחייניתה של בלומה, אריאלה מסרסקי, לסניף משרד הקליטה בחולון בניסיון לקבל עזרה. האם והבת ביקשו להתגורר בהוסטל הסמוך לביתן ולו בשביל להישאר ביחד. "האטימות שבה נתקלנו הייתה פשוט מזעזעת", כתבה מסרסקי בפוסט שפרסמה בפייסבוק. "נאמר להן שזו אינה אפשרות, משום שהבת אינה בגיל פנסיה".

 

"במילים פשוטות שנאמרו ביובש - לאף אחד לא אכפת. הפקידה שמטפלת בהן כבר תקופה ארוכה, אפילו לא ראתה לנכון להביע אמפתיה כלשהי עקב פטירתו של ויקטור האב, שאותו הכירה שנים רבות. הממונה עליה לא הועילה גם כן. אין מה לעשות. במילים אחרות לכו חפשו.

דיור ציבורי בבית שאן (צילום: עמידר) (צילום: עמידר)
דיור ציבורי בבית שאן(צילום: עמידר)

"לא עלתה אפילו האפשרות לפנות לגורמים העשויים לסייע, לא ניתנה שום תקווה, אפילו הקלה שבקלות. פשוט לא. למה? ככה. כשביקשנו את כתובת האימייל של מנהלת המשרד נתקלנו בסירוב גורף. הלכנו בייאוש", כתבה האחיינית.

 

בלומה, שאינה דוברת עברית, סיפרה ל-ynet: "יש לי בעיה, אני נשארת בלי בית. בעלי נפטר, אין באפשרותי לשלם סכום כזה. הפתרון היחיד שנשאר לי - לגור ברחוב. פניתי המון פעמים למשרד הקליטה, אבל שם לא מקשיבים לי, לא מבינים אותי, אני מדברת אל הקיר".

 

לדבריה, "כל השנים האלה קיבלתי תשובה – 'אין דירות'. בכל שנה חידשתי מסמכים לדיור לחינם, וכך עברו 24 שנים, שבהן שכרנו דירה בלי להתלונן, אבל עכשיו, כשנשארתי לבד, אני במבוי סתום".

 

"אז מה התוכנית עכשיו, משרד הקליטה? פשוט נחכה שדודה שלי תמות? אם היא תמות, לא יהיה מי שיתלונן, וזה מה שאתם רוצים, לא?", חתמה האחיינית אריאלה מסרסקי את הפוסט שפרסמה.

 

בלומה וג'ני לא לבד. על פי נתוני משרד הקליטה, כ-25 אלף משפחות עולים ממתינות מזה עשרות שנים לקבלת דירה בדיור הציבורי, אך מחדל ממשלתי מתמשך, שהיה נתון בשנים האחרונות, שוב ושוב, לביקורת נוקבת בדו"חות מבקר המדינה, הביא להידלדלות מאגר הדירות בדיור הציבורי. בחלק גדול מהמקרים מדובר בעולים קשישים שלא הספיקו לצבור זכויות לפנסיה וחיים מתחת לקו העוני.

 

משרד הקליטה: "חרצ'נקו מסרבת לדיור ציבורי בפריפריה"

במשרד הקליטה ובלשכתה של שרת הקליטה, סופה לנדבר, דחו את הטענות לאטימות וטענו כי השתיים קיבלו יחס טוב מהפקידים שטיפלו בהן. במשרד אישרו כי השתיים לא יוכלו לקבל ביחד פתרון דיור, בדמות הוסטל או דיור מוגן, בשל גילה של הבת. עם זאת, לא נענתה שאלת ynet מדוע במקרה כה חמור וחריג זה לא יצר המשרד, או ייצור בעתיד, קשר עם רשויות אחרות במטרה לספק פתרון סביר.

 

עוד נמסר כי לשתיים הוצע פתרון של דיור ציבורי בפריפריה באופן "מיידי" אך למרות פניותינו החוזרות והנשנות, סירבו במשרד ובלשכה להגדיר את פרק הזמן המדובר.

 

במשרד הקליטה ובלשכת השרה גם דחו את הטענות כי מדובר בפתרון לא סביר בשל רצונן של השתיים להיוותר קרובות לבית החולים הפסיכיאטרי "אברבנאל", שבו מטופלת הבת ג'ני, ואי רצונן של השתיים להיעקר מהעיר היחידה שבה התגוררו בישראל, לאור צרכיהן המורכבים וגילה המתקדם של בלומה חרצ'נקו.

 

דוברת שרת הקליטה סופה לנדבר מסרה כי "השרה מכירה את הנושא ווידאה באופן אישי כי אכן קיים פתרון מיידי. עובדי משרד העלייה והקליטה הציעו וממשיכים להציע פתרון מיידי בפריפריה. לצערנו גב' בלומה חרצ'נקו ממשיכה לסרב בתוקף לכל פתרון המוצע לה, למרות שהוצעו לה מספר אלטרנטיבות שונות. משרד העלייה והקליטה מזמין את גב' חרצ'נקו לפנות שוב ולהסכים לקבל את הסיוע והפתרון הקיימים וממתינים עבורה לכשתיעתר".

 

ממשרד הקליטה נמסר כי "לגב' חרצ'נקו הוצעו ועדיין מוצעים פתרונות דיור באזורים שאינם במרכז הארץ, דוגמת באר-שבע, קריית-גת וכדומה, אך מסיבותיה בחרה הנ"ל לסרב לכל פתרון מוצע. גם בשבוע שעבר, עם ביקורה במשרד יחד עם קרובת משפחה אשר בחרה לגדף את נציגת המשרד שהציעה סיוע, חזרה היועצת והציעה פתרונות שאינן בבת ים או חולון, בהן מלאי הדיור כמעט ואינו קיים, אך גב' חרצ'נקו שוב סירבה.

 

"יודגש כי הגב' חרצ'נקו מוזמנת בכל עת להגיע למשרד, ואנו נדאג לשמור עמה על קשר, ואם תבחר לקבל פתרון דיור שלא במרכז, עובדי משרד העלייה והקליטה ישמחו לסייע ולקדם את בקשתה בדחיפות. גב' חרצ'נקו יכולה הייתה לקבל פתרון דיור בהוסטל באזורים שבהם היא ביקשה (חולון ובת ים) אך היא מתעקשת להכניס יחד עמה את בתה, וזו אינה זכאית לפתרון דיור מסוג זה".

 

עוד נמסר כי "למעלה מ-23 אלף זכאים ממתינים כיום במשרד העלייה והקליטה לפתרון דיור. עקב מספר הפתרונות המוגבל, יזמה שרת העלייה והקליטה, סופה לנדבר, בנייה של דיור ציבורי, בין היתר באזורי ביקוש. למעלה מאלף פתרונות כאלו נמצאים היום בשלבים שונים של אכלוס, בנייה ותכנון, כאשר הצפי הוא לכ-4,000 יחידות דיור. בתקציב המדינה שאושר זה עתה בכנסת, נאבקה השרה והצליחה לקבל תקצוב של 150 מיליון שקלים להמשך בנייה ציבורית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי
ייזרקו מביתן? בלומה וג'ני חרצ'נקו
צילום: אבי חי
מומלצים