שתף קטע נבחר

דצמבר 2016: הגשום ביותר מאז 1992

מצפה חרשים במועצה האזורית משגב מוביל את טבלת המשקעים עם לא פחות מ-437 מ"מ בחודש שעבר. מנגד, מפלס הכנרת עלה במידה מתונה בלבד. ד"ר דורון מרקל, מנהל תחום כנרת ברשות המים, מודאג מאיכות מי האגם. התחזית המלאה לימים הבאים

חודש דצמבר היה הגשום ביותר מאז 1992 וקר יחסית לעונה. כך עולה מנתוני השירות המטאורולוגי שפורסמו אמש (יום א'). הגשמים הרבים שירדו בחודש שעבר מחקו את הגירעון המשמעותי בגשם שהיה בסוף נובמבר, כך שבצפון הארץ ובמרכזה הכמויות המצטברות מתחילת העונה עולות על הממוצע הרב שנתי לתקופה המקבילה.

  

 

בדצמבר היה פרק גשם משמעותי אחד בתחילת החודש. בהמשך, החל מ-12 בחודש ועד לסופו, היה פרק גשם ארוך עם הפוגות קצרות. המקום שבו ירד הכי הרבה גשם בחודש שעבר הוא מצפה חרשים במועצה האזורית משגב, שם ירדו לא פחות מ-437 מ"מ. במקום השני נמצא קיבוץ רמת השופט שברמות מנשה עם 430 מ"מ ובמקום השלישי קיבוץ מרום גולן שבצפון הגולן עם 364 מ"מ. בקדומים שבשומרון ירדו 324 מ"מ של גשם, בצפת נמדדו 313 מ"מ של גשם בדצמבר ובנחשונים, דרומית לראש העין, 301 מ"מ.

 

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 

בין הערים הגדולות מובילה חיפה עם 322 מ"מ של גשם בדצמבר. בתחנת המדיה שבכפר הירוק שליד תל-אביב נמדדו 247 מ"מ, בירושלים 170 מ"מ ובבאר-שבע רק 33 מ"מ. המקום שבו ירד הכי מעט גשם היה, כמעט כרגיל, אילת עם 2 מ"מ בלבד.

 

בירושלים ירדו מאז תחילת עונת הגשמים 177 מ"מ של גשם, קצת יותר מהממוצע לסוף דצמבר, בתל-אביב ירדו 253 מ"מ, גם כן קצת מעט מעל הממוצע ובחיפה ירדו 344 מ"מ (38% יותר מהממוצע). למעשה בחיפה ירדו 64% מכמות הגשמים הממוצעת לעונה כולה ובתל-אביב ובירושלים 43% ו-33% בהתאמה.

 

 

בצפון הארץ, בשומרון ובמישור החוף המרכזי כמויות הגשם מתחילת העונה הן כ-140%-110% מהממוצע לתקופה המקבילה. בהרי המרכז הכמויות קרובות לממוצע. לעומת זאת במישור החוף הדרומי כמויות הגשם המצטברות הן כ-80%-70% מהממוצע לתקופה המקבילה ובצפון הנגב הן מגיעות ל-70%-55% בלבד. ממרכז הנגב ודרומה הכמויות קרובות לממוצע.

 

עלייה מתונה במפלס הכנרת

דצמבר היה גם קר מהממוצע בכל הארץ. בשעות היום הטמפרטורות היו נמוכות מהממוצע ב-2.5-3 מעלות בהרי הצפון ובעמקי הצפון וב-2.5-2.0 מעלות במישור החוף, בנגב ובהרי המרכז. בלילה היה קר מהממוצע בהרים ובנגב ב-2.5-1.5 מעלות וב-1.5-0.5 מעלות במישור החוף ובעמקי הצפון. בהשוואה לעבר זהו דצמבר הקריר ביותר מאז 1994.

 

 

"הכנרת בעלייה מתונה, הגשמים שירדו בדצמבר היו בהחלט גשמים טובים, יחד עם זאת הזרימה אל הכנרת לא הייתה מרשימה במיוחד וזה נובע מהגרעון המצטבר של שלוש השנים האחרונות". ד"ר דורון מרקל, מנהל תחום כנרת ברשות המים, אמר היום לאולפן ynet כי יש בעיה לא רק עם המפלס הנמוך, אלא גם עם איכות המים של הכנרת. "חלק מהגשמים שירדו הלכו להרטבת הקרקע, פחות לזרימה, וקיבלנו עלייה מתונה של המפלס, 24 ס"מ מתחילת השנה", אומר מרקל. "זו עלייה חשובה אבל איטית מדי. אני מקווה שהיא לא האחרונה".


 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

הכנרת. "חסרים יותר מארבעה מטרים להתקרב לכנרת גבוהה" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
הכנרת. "חסרים יותר מארבעה מטרים להתקרב לכנרת גבוהה"(צילום: אביהו שפירא)

 

כמה עוד חסר כדי שנגיע למפלס שפוי?

"אנחנו נמצאים עדיין במפלס נמוך מאוד, 60 ס"מ מתחת לקו האדום התחתון. חסרים לנו יותר מארבעה מטרים כדי להתקרב לכנרת גבוהה, כך שמבחינת הכנרת חודש דצמבר לא הביא את הישועה המקווה וכעת השאלה היא איך החורף ימשיך. אם המגמה החיובית תמשך ונראה עוד גשמים ואירועים גדולים, בצפון יותר מאשר במרכז ובדרום, אז נקבל עלייה יפה של המפלס. אבל אם החורף ישנה את פניו ולא נקבל אירועי גשם משמעותיים אז אנחנו בבעיה גדולה. מפלס הכנרת עדיין נמוך מאוד ויש בעיה לא רק איתו אלא גם עם איכות המים".

 

בעידן שבו הרבה מהמים שאנחנו שותים הם מותפלים, עד כמה חשובה איכות המים בכנרת?

"מאוד חשובה. צריך להבין שהכנרת חייבת להישאר מקור מים אסטרטגי עבור מדינת ישראל. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו, למרות ההתפלה, לאבד את הכנרת כמקור מים ולכן חשוב לנו ברשות המים להמשיך ולשמור על הכנרת וזה מה שאנחנו עושים. אנחנו דואגים להביא עוד מים מהצפון וגם עושים פעולות כדי להוריד את מליחות הכנרת, או לפחות להגביל את העלייה במליחות ולייצב את המערכת האקולוגית שלה".

 

 (צילום: יובל בוננה) (צילום: יובל בוננה)
(צילום: יובל בוננה)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

השלג בחרמון צפוי לרדת גם ביום שני (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
השלג בחרמון צפוי לרדת גם ביום שני(צילום: אביהו שפירא)

האי בכנרת עדיין קיים, רואים אותו?

"האי אינו חדש אלא צץ בגלל המפלס הנמוך, עדיין אפשר לראות אותו לצערי. העלייה של 24 ס"מ לא הספיקה כדי לכסות אותו, אם המפלס יעלה יותר בוודאי שהוא יכוסה".

 

מחר: גשם, שלג בחרמון וחשש מקרה

החזאי צחי וקסמן מחברת החיזוי מטאו טק אומר כי אפיק מתעמק מעל מזרח הים התיכון יגרום מחר להתחדשות הגשמים באזור. הערב והלילה יהיה מעונן חלקית עד מעונן וייתכן גשם מקומי לאורך החוף. לקראת בוקר יחל לרדת גשם לפרקים בצפון ובמרכז. בנגב יהיה בהיר וקר וקיים חשש מקרה. רוח דרום מזרחית תנשב בעוצמה של 10 עד 15 קמ"ש. הים התיכון יהיה גבה גלים. גובהם עשוי להגיע ל-240 ס"מ.

 

מידות החום החזויות הלילה ומחר:  קריית שמונה 7- 13, קצרין 10-4, צפת 8-4, טבריה 17-8, נצרת 12-6, חיפה 15-9, ת"א 15-9, ירושלים 9-4, אשקלון 15-9, עין גדי 19-10, באר שבע 15-3, ערד 12-3, מצפה רמון 19-3 ואילת 18-9.

 

מחר, יום שני, יירד גשם לפרקים בצפון הארץ ובמרכזה. תחול ירידה קלה בטמפרטורות ויהיה קר מהרגיל לעונה. בחרמון ירד שלג. רוח דרום מזרחית עד דרום מערבית שתחוג למערבית תנשב בעוצמה של 40-20 קמ"ש. ייתכנו משבים עד 50 קמ"ש. הים יהיה גלי עד גבה גלים. גובהם עשוי להגיע ל-2 מטרים. 

 

ביום שלישי יירד גשם מקומי בעיקר בצפון הארץ ולאורך החוף, יוסיף להיות קר מהרגיל, בחרמון יירד שלג קל. ביום רביעי יוסיף לרדת גשם מדי פעם בצפון ובמרכז. הוא יתמעט בערב וייפסק בלילה. ביום חמישי יהיה מעונן חלקית, תחול עלייה קלה במידות החום.  

 

 

 

 

 

 

 


פורסם לראשונה 01/01/2017 19:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לירון גליק
קשת בנתניה. ארכיון
צילום: לירון גליק
מומלצים