שתף קטע נבחר

פרגוואי וההזדמנויות העסקיות לישראל

בין כל המדינות הדרום אמריקניות שבאזור שלה, פרגוואי נחבאת אל הכלים והתקשורת ממעטת לעסוק בה ובפוטנציאל הכלכלי שלה. לעומת רוב המדינות שבאזורה, פרגוואי נהנית מצמיחה והיא אף מקנה הטבות לחברות זרות שפועלות בה. תמונת מצב

פרגוואי עולה לעתים רחוקות מאוד לתודעה שלנו, ואחד המקרים האחרונים היה בימי מבצע צוק איתן, כאשר היא הייתה אחת המדינות הבודדות שסירבו לגנות את מדינת ישראל. זה לא מקרה יוצא דופן, פרגוואי היא אחת המדינות בעלות ההיסטוריה הידידותית ביותר בעולם לישראל ולעם היהודי. היא פתחה את שעריה ליהודים שברחו מהנאצים במלחמת העולם השניה, הייתה אחת מ-33 המדינות שהצביעו בעד הקמת המדינה היהודית ב-1947 באו"ם, וגם רצה המקרה ופרגוואי חוגגת את יום העצמאות שלה באותו תאריך לועזי יחד עם ישראל, ה-14 במאי.

 

בין ישראל למדינה זאת יש יחסים קרובים לאורך שנים, ובראש השגרירות של פרגוואי בישראל עומד היום השגריר מקס הבר נוימן, שהיה בשעתו קונסול כבוד של ישראל במדינתו, כיהן כנשיא לשכת התעשיה והמסחר של פרגוואי לפני שמונה לשגריר בארצנו. נשיא פרגוואי, הוראסיו קארטס, ביקר בישראל לאחרונה והוא והממשלה שתחתיו שואפים ליצור שיתופי פעולה עם ישראל ולהביא אל המדינה שלהם מכאן טכנולוגיות, ניסיון, השקעות ושיתופי פעולה, והם משקיעים בכך מרץ ומשאבים.

 

זאת אחת המדינות הידידותיות ביותר לישראל בעולם ובכל זאת אנו קוראים עליה מעט מאוד בעיתונות. לאחרונה עלו לכותרות באמריקה הלטינית קולומביה שחתמה על הסכם שלום, ברזיל שאירחה אולימפיאדה, וקובה שהמנהיג המהפכן שלה קסטרו הלך לעולמו. יש קסם מיוחד במקומות שתשומת הלב לא הולכת אליהם, שנמצאים בשולי החדשות ורק לעתים רחוקות שומעים עליהם, כזאת היא פרגוואי במידה רבה. היא ממוקמת בלב המשולש הגדול של אמריקה הדרומית בלי מוצא אל אף אחד מהאוקינוסים, בין מדינות הנמצאות הרבה יותר ממנה בחדשות, היא אפילו נמצאת בשולי תשומת הלב של הטיילים הישראלים הרבים הפוקדים את היבשת, חורשים את הפטגוניה, מבקרים בבואנוס איירס, מפליגים לגלפגוס, רוקדים בקרנבל ופוסחים על המדינה ההיא שנמצאת מצפון מערב למפלי האיגואסו.

נתניהו וקארטס חותמים על הסכם לשיתוף פעולה (צילום: קובי גדעון / לע"מ) (צילום: קובי גדעון / לע
נתניהו וקארטס חותמים על הסכם לשיתוף פעולה(צילום: קובי גדעון / לע"מ)
 

  

המיקום וההטבות הכלכליות

יש בכך החמצה שכן, כמו שאומר הפתגם, "מים שקטים חודרים עמוק" ופרגוואי מציעה יותר ממה שרבים מצפים, וכמה וכמה גורמים חוברים יחד על מנת לעשות את פרגוואי למדינה אטרקטיבית לפעילות של חברות ישראליות, וזאת בנוסף לקשר החם שיש לה איתנו. קודם כל המיקום שלה בלב יבשת דרום אמריקה שעושה אותה למרכז נוח ללוגיסטיקה של חברה הפועלת במדינות השונות של אזור זה, כאשר בנוסף כפיצוי על היעדר נמל ימי של מים עמוקים, היא נהנית מצי עצום של דוברות משא המציעות העברת סחורות סדירה על גבי הנהרות אל נמלים שמדרום מזרח, ובעיקר בואנוס איירס ומונטוידיאו.

 

רמת האלימות בה היא נמוכה ביותר, מהנמוכות בעולם כולו, והיא גם כמעט ולא נתונה לאסונות טבע. עלות המחיה בה, למי שעושה אליה רילוקיישן, נמוכה מאוד, ואסונסיון היא הבירה הרביעית הכי זולה למגורים ביבשת אמריקה כולה. עלויות היצור בה נמוכות מבחינות רבות, בגלל החשמל שמחירו נמוך ביותר, בגלל עלויות השכר הנמוכות, כאשר שכר המינימום הוא כ-400 דולר לחודש, בגלל עלויות שטחי הקרקע הנמוכות ובגלל המיסוי.

 

וקיימת גם הכלכלה, המאקרו. מה הייתם מצפים שיהיה מצבה הכלכלי של פרגוואי? ובכן, בימים אלה שבהם כלכלת ונצואלה קורסת, ארגנטינה מנסה להיחלץ מהמשבר, וברזיל של לאחר פרשות השחיתות והדחת הנשיאה נמצאת במיתון, דווקא אותה מדינה קטנה בלב היבשת מפגינה חוסן כלכלי מרשים: היא נהנית מאינפלציה נמוכה של 3.1% בשנה, יש לה רזרבות מטבע חוץ הגבוהות ב-50% מהחוב שלה ועומדות על 20% מהתמ"ג שנתי, והיא נהנית גם מצמיחה מתמשכת ומהירה של הכלכלה, כאשר בין 1970 ו-2013 היא צמחה בקצב ממוצע של יותר מ-7%, הגבוה ביותר באמריקה הלטינית. אלה לא הנתונים שלהם היינו מצפים.

 

היציבות, המיקום והעלויות הן בבחינת גורם תומך בפעילות בפרגוואי, אבל הנקודה היותר מעניינת היא ההטבות שהמדינה נותנת לחברות זרות הפועלות בה. מי יודע, אולי בגלל שתשומת הלב של חברות ומשקיעים הולכת למקומות אחרים מוצא המימשל צורך לעשות מאמץ יתר כדי למשוך אותם, וכאן למעשה נמצאת ההזדמנות.

 

המיסוי בה הוא הנמוך ביותר באזור זה של העולם ומהנמוכים ביותר בעולם כולו. מס החברות הוא 10% בלבד, מע"מ שלא עולה על 10%, מס ההכנסה למנהלים זרים לא עולה על 10%, המס על הוצאת דיבידנדים הוא 5% ויורד ל-0% לחברה שהשקיעה יותר מ-5 מיליון דולר, ויבוא מיכון וציוד למטרות ייצור פטורה ממס.

 

על כל אלה ניתן להוסיף ולציין כי חברה שמקימה כאן מרכז יצור והרכבה, המקבל חלקים מבחוץ ומייצא את התוצרת שלו אל מחוץ למדינה, נהנה מתוכנית Maquila שהושקה בידי הממשל, אשר מאפשרת לו את יצור ושיווק המוצרים עם מיסוי של 1% בלבד על הערך שהתווסף. לצד זאת זה שמייצר בה, במידה והוא מוסיף למוצר 40% ערך מוסף ומעלה, יכול לייצא בלי מיסוי ומכס לארגנטינה, ברזיל ואורוגואי במסגרת הסכם MERCOSUR.

 

עד כאן יתרונות, אבל קיימים גם קשיים שיש לקחת בחשבון. כוח האדם כאן הוא צעיר ומצוי בשפע ובזול, אך ברובו בלתי משכיל וקשה לאתר בקרבו אנשים מתאימים לתפקיד ניהול בכירים ותפקידי טכנולוגיה מתקדמים. לצד כוח האדם קיים גם קושי במיקום למרות המרכזיות שלו, המיקום אמנם מאפשר שיווק נוח למדינות דרום אמריקה, אך הוא גורר הוצאות נוספות כאשר הוא נעשה אל מקומות אחרים בעולם, ולזה ששוקל לעשות זאת מומלץ לערוך חישוב קפדני כמה הוא ירוויח מהיתרונות, כמה הוא יוציא על שינוע, ומה תהיה התוצאה הסופית ביחס לחלופות.

 

מה המודל המתאים ביותר על מנת ליהנות מהיתרונות שפרגוואי מציעה? פרגוואי מתאימה במיוחד כבסיס לפעילות באמריקה הדרומית ופחות מכך לפעילות מול שווקים מרוחקים. נכון לעכשיו עדיין אין בה כוח האדם והתשתית הטכנולוגית למיקור חוץ של מחקר ופיתוח, אך היא יכולה להתאים מאוד להקמת מרכז הרכבה וייצור או למרכז לוגיסטיקה ושיווק לארצות דרום אמריקה, מרכזים אשר דורשים שטחי קרקע משמעותיים, כח אדם זול ומיסוי נמוך כפי שהיא מציעה. כבר היום פעילות כזאת מתבצעת בה בידי חברות רכב דוגמת פולקסווגן ויונדאי, ופועלת בה במתכונת זאת גם חברה ישראלית, אינטליטק מקבוצת רובוגרופ.

  

הכותב הוא יועץ עסקי ובין תרבותי לשוקי אמריקה הלטינית  ומזרח אסיה, מאמן מנהלים ומעביר סדנאות לפעילות בשווקים מתעוררים  בחברות ישראליות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון / לע"מ
בנימין נתניהו עם נשיא פרגוואי הוראסיו קארטס בלשכת ראש הממשלה
צילום: קובי גדעון / לע"מ
מומלצים