שתף קטע נבחר

חוששים מרכישות באינטרנט? כך לא תיפלו ברשת

כיום אין סיבה להימנע מקניות באינטרנט בשל חשש מפרצות אבטחה או מרמה. הטיפים הבאים יסייעו לכם להגן על עצמכם מפני סכנות כאלה

בשיתוף דואר ישראל

 

נוח וכיף לקנות באינטרנט, אבל חשוב גם להיזהר מתופעות פחות נעימות כמו גניבת פרטי כרטיס האשראי שלכם או דליפת המידע האישי שלכם לרשת. פרצות אבטחה באתרי קניות עלולות לאפשר לגורמים בלתי-רצויים לחדור לאתר ולדלות ממנו את פרטיכם האישיים, ויש גם אתרים שמתחזים לאתרי קניות וכך משיגים במרמה כספים ומידע מגולשים.

 

כמו כן, אתם עלולים להיתקל באתרים מפוקפקים שישלחו לכם מוצרים פגומים או ירודים באיכותם, בניגוד לפרסומים המלהיבים המופיעים באתר עצמו.

עם זאת, החדשות הטובות הן שכיום, ניתן להתמודד עם הסיכונים הנזכרים יחסית בקלות, בעזרת מספרי אמצעי זהירות פשוטים.

 

האם האתר מאובטח מספיק?

"כיום קיימים בשוק אמצעי אבטחת מידע מתקדמים שמאפשרים לחנויות אינטרנטיות להצפין היטב פרטים אישיים של לקוחות ולמנוע מגורמים חיצוניים גישה לפרטים אלה. לפני הרכישה, חשוב לבדוק, במידת האפשר, שהאתר מאובטח כראוי," אומרת עדית חן, סמנכ"לית מערכות מידע בדואר ישראל, ויש לה גם כמה טיפים בנושא.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

שימו לב לאייקון בצד

"אם מופיע אייקון של מנעול או מזוודה או סמל בעל משמעות דומה בשורת הכתובת של החנות האינטרנטית, זה סימן חיובי", אומרת חן. לדבריה, אייקון כזה נועד להצהיר שמדובר באתר מאובטח לפי הסטנדרטים המקובלים ברשת, ולא מומלץ לקנות באתר ששורת הכתובת שלו אינה מכילה אייקון מהסוג הנזכר. כמו כן, מומלץ לבדוק מהו תקן ההצפנה שמשמש את אתר הקניות.

 

לדברי חן, מקובל כיום לפעול לפי תקן SSL VPN לצורך הצפנת מידע באינטרנט. תקן זה נחשב לאיכותי, וחלק מאתרי הקניות מעידים על עצמם כי הם פועלים לפיו.

 

המספר שהוסתר

עדות נוספת לכך שהגעתם לאתר קניות מאובטח כראוי תוכלו לקבל ברכישה חוזרת באתר. אתר בעל רמת אבטחה הולמת ידאג להסתיר את המספר המלא של כרטיס האשראי שלכם בקנייה חוזרת, אם כבר הקלדתם את המספר בעבר באתר זה, ולהציג רק את ארבע הספרות האחרונות של הכרטיס. לדברי חן, זה אומר שפרטי הכרטיס שלכם הוצפנו על-ידי האתר במאגר מידע נפרד ושהם לא נשמרים באתר עצמו.

 

קוד אימות לנייד? למה לא

אולי כבר נתקלתם בכך: במהלך רכישה בחנות אינטרנטית נשלח אליכם לטלפון הנייד הודעה עם קוד אימות, אותו נדרשתם להקליד באתר, לפני ביצוע התשלום.

 

עדית חן, סמנכ"לית מערכות מידע בדואר ישראל (צילום: באדיבות דואר ישראל) (צילום: באדיבות דואר ישראל)
עדית חן, סמנכ"לית מערכות מידע בדואר ישראל(צילום: באדיבות דואר ישראל)

 

חן מסבירה כי מדובר באמצעי אבטחה שהופך נפוץ באתרי קניות מתקדמים ונועד למנוע מאדם אחר להשתמש בכרטיס האשראי שלכם ללא רשותכם. אמנם השימוש בקוד אימות מאריך מעט את הליך הרכישה, אבל הדבר מעיד על רמת אבטחה גבוהה באתר הקניות, והרווח הוא השקט הנפשי שלכם.

 

דואר ישראל

כיום ניתן לרכוש באינטרנט מגוון מוצרים ושירותים של הדואר וכן לעקוב אחרי משלוחים. עד כמה זה בטוח? חן מסבירה: "פורטל הלקוחות החדש של דואר ישראל: my post, נועד לספק שירותים מתקדמים בסחר מקוון. אנחנו משתמשים באמצעי אבטחת מידע מאוד משמעותיים כדי להגן על כל סוגי המידע שהלקוחות מעבירים לנו: גם פרטי אמצעי התשלום, גם פרטי הזיהוי של הלקוח וגם פרטי הקנייה עצמה".

 

האם האתר אמין?

לעיתים הבעיה אינה טמונה ברמת אבטחת המידע באתר הקניות אלא בטיבו המפוקפק של האתר עצמו. כך תיזהרו מאתרי קניות פיקטיביים או בלתי-אמינים:

 

מוכרים ומומלצים

חבר קונה אצלם? גיסתכם המליצה בפייסבוק? מצוין. רצוי לקנות רק בחנויות אינטרנטיות מוכרות וידועות או כאלה שהומלצו לכם מפי מכרים או ברשתות החברתיות. הקפידו לחפש מידע אותנטי ככל האפשר על האתר ולא מידע שממומן ע"י האתר עצמו. אם באתר החנות או בדף הפייסבוק שלה אתם מוצאים רק שבחים ומחמאות מפי לקוחות, ראו זאת כסימן מחשיד.

 

זול בטירוף? אז אולי לא

אתרי קניות שמציעים לכם מוצרים במחירי רצפה חריגים ומבצעים חלומיים במיוחד ומפציצים אתכם בפרסומות קופצות, אמורים לעורר את חשדכם. גם אם אכן מדובר בחנות אינטרנטית ולא באתר מזויף, יש יסוד לחשוד שהחנות אינה רצינית מספיק ושאיכות הסחורה והשירות יאכזבו אתכם. נוסף לכך, שימו לב לעלויות המשלוח. ייתכן כי מחיר המוצר נמוך, אך עלות המשלח היא אסטרונומית ולא משתלמת.

 

והכי חשוב, שלא תיפלו ברשת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
והכי חשוב, שלא תיפלו ברשת(צילום: shutterstock)

 

מה המדיניות?

בכל מקרה, מומלץ לבדוק מהי מדיניות האבטחה והפרטיות של החנות האינטרנטית וכן את מדיניות המשלוחים שלה ומדיניות ביטול העסקאות וההחזר הכספי. כדאי להימנע מקנייה באתרים שכלל לא מפרטים מה המדיניות שלהם בנושאים אלה או באתרים שמסירים מעצמם אחריות למוצרים או לשמירה על פרטיות הלקוח.

 

מפחיתים סיכונים

והנה כמה אמצעים נוספים, שיסייעו לכם להפוך את הקנייה שלכם באינטרנט לבטוחה יותר.

 

PayPal: ליתר ביטחון

ברוב החנויות האינטרנטיות ניתן לשלם לא רק ישירות דרך האתר עצמו אלא גם באמצעות שירות PayPal, שנחשב למאובטח במיוחד. כך פרטי כרטיס האשראי שלכם אינם מגיעים לחנויות המקוונות עצמן, אלא שמורים אצל PayPal בלבד. לדברי עידית חן: " PayPal משקיעה את עיקר מאמציה בפיתוח אמצעי אבטחת מידע משוכללים. לכן השירות בהחלט יכול לספק מענה לקונים שאינם סומכים מספיק על רמת האבטחה באתרי הקניות עצמם".

 

כרטיס אשראי נטען

גם עבור אותם קונים שלא מוכנים להסגיר את פרטי כרטיס האשראי שלהם באינטרנט, יש פתרון: כרטיס אשראי נטען או חד-פעמי. את הכרטיס, שניתן לרכישה גם בדואר, אתם מטעינים בסכום כסף קצוב, ובאמצעותו תוכלו לבצע את הקניות שלכם באינטרנט מבלי לסכן את פרטי כרטיס האשראי הרגיל שלכם.

 

מעקב צמוד

דאגו לעקוב באופן שוטף אחרי פירוט החיובים בכרטיס האשראי שלכם. כך תוכלו לגלות במהירות תשלומים שלא בוצעו על-ידכם ולנסות לבטל את הרכישה בהקדם האפשרי. כמו כן, שמרו את פרטי ההזמנה שביצעתם בחנות האינטרנטית, ושימו לב אם אין עיכוב בהגעת המוצר. 

 

בשיתוף דואר ישראל 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים