שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

החייל אלאור אזריה הורשע בהריגה

כעשרה חודשים לאחר שירייה אחת הסעירה את המדינה, הגיע משפטו של סמל אלאור אזריה להכרעתו. בהקראת הכרעת הדין שנמשכה יותר משעתיים וחצי דחה בית הדין הצבאי בקריה את כל טענות ההגנה ואת גרסתו של החייל היורה והרשיע אותו פה אחד בהריגה: "אזריה מסר גרסה לא אמינה, הירי שלו היה אסור". גזר הדין – בעוד כחודש

בתום הקראת הכרעת הדין שנמשכה יותר משעתיים וחצי, בית הדין הצבאי בקריה הרשיע היום (ד') את סמל אלאור אזריה בהריגת המחבל במהלך הפיגוע בחברון בחודש מרס 2016 בפרשה שהסעירה מדינה שלמה. הוא הורשע גם בעבירת התנהגות שאינה הולמת. גזר הדין יינתן בעוד כחודש, ופרקליטיו של אזריה כבר הודיעו כי יערערו על ההחלטה. השופטים מוטטו, בזה אחר זה, את קווי ההגנה של החייל שהסעיר את המדינה וקבעו פה אחד: "לא הייתה הצדקה לירי ועדותו של אזריה הייתה לא אמינה". ynet העביר משדר מיוחד עם כל העדכונים והפרשנויות.

 

למסמך המלא של הכרעת הדין - לחצו כאן

לתגובות המשפחה והתביעה

לתגובות הפוליטיות: "חנינה עכשיו"

 

אזריה ירה למוות במחבל מנוטרל בחברון לפני כשנה. את המעשה תיעד תושב העיר והסרטון עורר שאלות כבדות משקל בנוגע להתנהלות צה"ל והמפקדים בשטח, וחולל סערה שטלטלה את הצבא, הציבור הישראלי והמערכת הפוליטית. מחוץ לבית הדין נרשמו התפרעויות בקרב מאות בני אדם שהגיעו למקום להפגין ולהביע את תמיכתם בחייל, ובהם אנשי ארגון להב"ה ופעילי "לה פמיליה", שאף חסמו את הכבישים באזור והביאו לסגירת מחלף השלום בנתיבי איילון. ארבעה נעצרו.

אזריה לאחר שהורשע בהריגת המחבל (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
אזריה לאחר שהורשע בהריגת המחבל(צילום: יואב זיתון)

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)
 

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

 

התובע נדב ויסמן אמר בסוף הדיון הטעון כי ייתכן שהתביעה תדרוש את מאסרו בפועל של אזריה כבר בשבועות הקרובים עוד בטרם גזר הדין. "השופטים הרשיעו את אלאור פה אחד", חידד התובע. "הם קבעו שהוא ירה ללא הצדקה. זה לא יום שמח עבורנו, היינו מעדיפים שהמעשה לא היה נעשה ולא היינו פה. הכרעת הדין חשובה, ברורה, חד-משמעית ומדברת בעד עצמה".

 

"מדובר בהכרעת דין קשה שדחתה את כל טענות ההגנה", אמר עורך הדין אילן כץ, המייצג את החייל אזריה. "אנחנו נצטרך ללמוד את הכרעת הדין. אנחנו מכבדים את בית הדין הצבאי, ואת הביקורת שיש לנו נשמיע במקומות הנכונים. אנחנו מן הסתם נגיש ערעור. ביקשנו שהטיעונים לעונש יישמעו בזמן הקרוב ביותר כדי לא להפסיד זמן ולהגיש מיד את הערעור".

 

עורך הדין אייל בסרגליק הוסיף: "הכרעת הדין קשה. ראינו את העוינות במהלך המשפט נגד אלאור והיא יושמה היום. אין כל ספק שזה יום מצער".

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

הרכב השופטים בראשות אלוף משנה מאיה הלר, כולל את השופט סא"ל כרמל ווהבי ואת שופט הצד, קצין השדה סא"ל ירון סיטבון. השופטת הלר אמרה בפתח הקראת הכרעת הדין כי "הפרשה הובילה לדיון ציבורי רחב היקף שלא היה כמותו". היא הבהירה כי "הכרעת הדין מבוססת רק על הראיות שהובאו".

 

השופטים קבעו כי "לא הייתה הצדקה לירי", "העובדה שהיה מחבל על הקרקע שביקש לקטול חיי חיילים אין בה להצדיק פעולה לא מידתית", הצהירו. "הירי של אזריה לא עולה בקנה אחד עם הוראות הפתיחה באש".

 

השופטים דחו בין היתר את חוות הדעת שהגישו מומחי ההגנה לגבי מות המחבל וקבעו כי הירי של אזריה הוא שגרם לכך ולא הפציעה שקדמה לאירוע. כמו כן קיבלו השופטים את גרסת חברו לנשק של החייל שהעיד כי שמע מאזריה כי "מגיע למחבל למות", אף שאזריה הצהיר כי לא זכורה לו שיחה כזו עם חברו. "הסיבה לירי של אזריה היא מה שאמר מיד אחרי הירי - 'מגיע למחבל למות כי דקר את חברי'", קבעו השופטים. "קיים פער משמעותי בגרסת אזריה והיא בגדר עצימת עיניים".

אזריה עם אמו אושרה בבית הדין הצבאי בקריה, הבוקר בבית הדין הצבאי בקריה (צילום: מרים אלסטר/פלאש90) (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
אזריה עם אמו אושרה בבית הדין הצבאי בקריה, הבוקר בבית הדין הצבאי בקריה(צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
   

אזריה לפני הקראת הכרעת הדין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אזריה לפני הקראת הכרעת הדין(צילום: רויטרס)
  

 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90) (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
(צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
  

"חזקה על השופטים להחליט באופן עצמאי", הוסיפה השופטת הלר. "הנאשם ביצע את הירי בניגוד להוראות הפתיחה באש. המחבל לא היווה סכנה. הנאשם כפר בהאשמה נגדו וטען כי המחבל היווה סכנה. הוא טען כי הוא חשד באופן סובייקטיבי שקיימת סכנה מוחשית לו ולחבריו בעקבות חשש לסכין ולמטען. חששו הושפע מהעובדה שהייתה אמורה להתקיים עדלאידע במהלך היום. לטענת הנאשם צירוף כל העובדות הוביל אותו למסקנה אחת - שהמחבל נושא מטען נפץ".

 

"אין מחלוקת שהנאשם ירה מטווח קצר לאחר שכיוון את הנשק לראשו של המחבל ואין מחלוקת שיש בו כדי לסכן את חיי הזולת", הוסיפה השופטת. "הנאשם מודע לכך שהירי שביצע מנטרל". על המחלוקות הפתולוגיות בפרשה אמרה השופטת: "הנאשם ניסה לאחוז את החבל בשני קצותיו - מצד אחד טען שהמחבל זז ומצד שני טען שהוא כבר מת לפני שנורה על ידו.

 

"החלטנו לדחות את חוות הדעת של פרופ' שמעון שהעיד מטעם ההגנה. אין לו הידע הרלוונטי. דחינו חוות דעת פתלוגית נוספת שהגישה ההגנה ובה הוצגה טענה ללא אסמכתאות. גם מסקנות פרופ' היס מטעם ההגנה נדחות על ידינו". השופטים טענו למעשה שאין ראיות לכך שהמחבל מת לפני הירי של אזריה. "ההגנה לא הצליחה לכרסם בחוות הדעת של התביעה", אמרה השופטה. "מות המחבל נגרם כתוצאה מהירי של אזריה. כך שוכנענו".

 

על עדותו של אזריה לאחר הירי אמרה השופטת הלר: "אין מחלוקת לגבי אמיתות גרסת החייל ת"מ שהעיד במצ"ח שאלאור אמר לו בזמן התקרית 'איך זה שדקרו את החבר שלי והמחבל נשאר חי'. לא ניתן לחשוד שרב"ט ת"מ ניסה להעליל על הנאשם, הם חברים. הנאשם לא העלה בפני ת"מ את המטען והסכין כסיבה לירי. דבריו לת"מ מראים שהייתה סיבה אחרת לירי במחבל.

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

אזריה עם בת זוגו עם כניסתם לאולם (צילום: מרים אלסטר/פלאש90) (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
אזריה עם בת זוגו עם כניסתם לאולם(צילום: מרים אלסטר/פלאש90)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"נראה שבחקירתו במצ"ח היה הנאשם ער לדברים שרב"ט ת"מ הציג. לא בכדי הוא הכחיש בתחילת החקירה את השיחה עם ת"מ. בעת שהוצע לו לערוך עמו עימות, התנה הנאשם תנאים לעריכת העימות האמור. חרף האמור במהלך עדותו, הוא חזר לטעון כי לא זכורה לו שיחה עם ת"מ לפני ואחרי הירי למעט שביקש שישמור על הקסדה. כשהתבקש להתייחס לטענה שהירי בוצע ממניעים נקמניים הוא בחר לא להשיב באופן ישיר. ראינו לנכון לדחות את הסברו ואנו קובעים שלאחר הירי הוא אמר באוזניו של רב"ט ת"מ, 'דקרו את חבר שלי וניסו להרוג אותו - מגיע לו למות'. לאמירה יש משקל משמעותי ביחס להכרעה".

 

"ערך הסרטונים שתיעדו את המקרה רב", הסבירה השופטת. "הסרטונים קבילים כראיה. הסרטים מלמדים שהסכין הייתה במרחק של כמה מטרים מהמחבל כך שאין בסיס לטענת אזריה כי הסכין הייתה קרובה. במקום להתמודד עם תוכן הסרטונים שסותרים את טענתו הוא פתר את עצמו באמירה כי הוא לא מאמין לסרטונים. נוכח האמור, גרסתו של הנאשם בלתי מהימנה. הסרטונים מלמד עוד שהנאשם התנהל לאורך האירוע בשוויון נפש. הנאשם בירי פעל בצורה מחושבת.

אזריה עם אמו לפני תחילת הקראת הכרעת הדין ()
אזריה עם אמו לפני תחילת הקראת הכרעת הדין

 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90) (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
(צילום: מרים אלסטר/פלאש90)

"אזריה לא הרחיק אחרים ולא התריע בפני חבריו. לא ברור מדוע הנאשם הסיר את הקסדה שלו אם חשש ממטען חבלה כפי שטען. אזריה לא ידע להסביר את התנהגותו. גם התנהגותו לאחר הירי לא עולה בקנה אחד עם טענתו שחש סכנה. היה מתחייב לפי טענתו שיזהיר את צוות התאג"ד שפינה הגופה".

 

השופטת הלר הזכירה את השינויים בגרסת המ"פ בפרשת אך אמרה: "נתנו משקל מלא לגרסת המ"פ מול הגרסה הבעייתית של אזריה. גרסת הנאשם הייתה מתפתחת ומתפלת בנוגע לשיחה עם המ"פ. גרסת הנאשם היא כבושה. הנאשם שינה את גרסתו בעדותו לפנינו גם בנוגע לשיחה עם המג"ד. עדות המג"ד היא מהימנה בעינינו".

 

בתום הקראת הכרעת הדין סיכמה השופטת הלר: "למעשה אזריה עלולות להיות השלכות בטחוניות על תדמית הצבא וחייליו. היה על הפצ"ר חובה להגיש כתב אישום למען האינטרס הציבורי".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
הוריו של אזריה זמן קצר לפני הכרעת הדין ()
הוריו של אזריה זמן קצר לפני הכרעת הדין

הוריו של אזריה, צ'רלי ואושרה, יצאו בשעת בוקר מוקדמת מביתם ברמלה והגיעו לבית הדין בקריה לקראת הדיון המכריע. במקום התאספו כמה מאות להפגנת תמיכה באזריה, בהם פעילי ארגון להב"ה וארגון האוהדים של בית"ר ירושלים, "לה פמיליה". עם כניסתו לאולם, קרוביו של החייל אזריה מחאו לו כפיים והריעו: "אוהבים אותך, ואלוהים אוהב אותך". המפגינים התפרעו וחסמו את כבישי הגישה באזור, ואף הביאו לסגירה זמנית של מחלף השלום הסמוך.

 

"לא ייתכן שניקח חייל ונעשה אותו שכפ"ץ אנושי, הוא עשה עבודתו בהגנת המדינה", הצהיר ח"כ אורן חזן (ליכוד), שהגיע לתמוך בסמל אזריה ובמשפחתו, עם הגעתו לאולם.

 

 

 

השופטים: "על הפצ"ר הייתה החובה להגיש כתב אישום". הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל שרון אפק (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
השופטים: "על הפצ"ר הייתה החובה להגיש כתב אישום". הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל שרון אפק(צילום: צביקה טישלר)

התובע סא"ל נדב וייסמן (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
התובע סא"ל נדב וייסמן(צילום: יריב כץ)

צ'רלי אזריה הבוקר בבית הדין (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
צ'רלי אזריה הבוקר בבית הדין(צילום: מוטי קמחי)

אמו של אזריה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אמו של אזריה(צילום: מוטי קמחי)
 

ח"כ חזן מחוץ לאולם (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ח"כ חזן מחוץ לאולם(צילום: מוטי קמחי)

יואב אליאסי ("הצל") בבית הדין הצבאי בתל אביב ()
יואב אליאסי ("הצל") בבית הדין הצבאי בתל אביב
ח"כ לשעבר שרון גל הגיע גם כן לבית הדין (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ח"כ לשעבר שרון גל הגיע גם כן לבית הדין(צילום: מוטי קמחי)

 

 

 

 

התפרעויות באזור ההפגנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התפרעויות באזור ההפגנה(צילום: רויטרס)

 (צילום: קובי ריכטר/TPS) (צילום: קובי ריכטר/TPS)
(צילום: קובי ריכטר/TPS)

 (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
(צילום: דנה קופל)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
(צילום: דנה קופל)
 (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
(צילום: דנה קופל)

 
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

 

 

בשל התכונה הרבה של הדיון הטעון הוחלט בצה"ל להעבירו מבית הדין הצבאי ביפו לבית הדין המיוחד בקריה. המשמעות: תומכי אזריה שהפגינו עשו זאת מחוץ לבסיס הגדול והמאובטח בקפידה שבמרכז תל אביב - הרחק מאולם הדיונים. הדיון נערך תחת אבטחה כבדה שכללה עשרות שוטרים צבאיים ואזרחים, יותר מאשר במרבית הדיונים שהיו עד כה במשפט, כאשר רק גורמים מורשים וקרובי משפחתו של החייל הורשו להיות נוכחים באולם.

 

אזריה שוהה גם בימים האחרונים במעצר פתוח ומשמש עובד רס"ר בבסיס נחשונים במרכז הארץ. מקורבים לחייל, שניהלו עמו שיחות בימים האחרונים, טוענים כי הוא נשמע "חזק ואופטימי, ולא מגלה סימני שבירה". 

 

אתמול התייחס הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, להכרעת הדין שתתקבל היום. "יש בתי דין שאין לי עליהם שום השפעה", אמר הרמטכ"ל. "הם מחפשים לעשות צדק ולהכתיב את הנורמות והכללים המשפטיים והם לא מושפעים ממני ועושים צדק. אצלנו יש בלבול עמוק בהבנה של מה התפקיד של כל גורם". הרמטכ"ל הוסיף ואמר כי "גבר בן 18 שמתגייס לצהל הוא חייל ולא הבן של כולנו ועליו לחרף את חייו כדי לשמור עלינו".

 

ממשפחת אזריה נמסר בתגובה לדברי הרמטכ"ל: "ערב לפני הכרעת המשפט, מוצא הרמטכ"ל מקום שוב להתערב בצורה בוטה, ואומר שגבר בן 18 שמתגייס הוא לא הבן של כולנו. אמת, הוא לא הבן של כולנו, אבל הוא החייל של כולנו. הרמטכ"ל באמירה הזאת שוב כופר במשוואה הכל כך ברורה לכולם, שאנחנו שולחים את היקר לנו מכל מתוך אמונה שהוא מופקד בידיהם של מפקדים הראויים לכך". 


פורסם לראשונה 04/01/2017 08:45

 

איתי בלומנטל, גלעד מורג, אסף זגריזק, אטילה שומפלבי ועמית קוטלר השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרים אלסטר/פלאש90
סמל אלאור אזריה היום בבית הדין הצבאי בקריה
צילום: מרים אלסטר/פלאש90
צילום: מרים אלסטר/פלאש90
החייל עם משפחתו
צילום: מרים אלסטר/פלאש90
מומלצים