שתף קטע נבחר

אושר חוק המים, התעריפים יירדו בכ-14.5%

ועדה משותפת של ועדות הפנים והכלכלה אישרה להצבעה בקריאה שניה ושלישית את התיקון בחוק המים. המטרה: לקבוע תעריף מים אחיד בחקלאות ולהוריד את תעריפי המים במשקי הבית ובחקלאות. התעריפים למשקי הבית צפויים לרדת בכ-14.5%

על סף רפורמה היסטורית בתעריפי המים. ועדה משותפת של ועדות הפנים והכלכלה בכנסת אישרה הערב (ד') להצבעה בקריאה שניה ושלישית את התיקון בחוק המים. תמכו בתיקון 11 ח"כים מהקואליציה ובהאופוזיציה ללא מתנגדים, ו-3 נמנעו - מיכל בירן ואיתן שחורי (המחנה הציוני) ואילן גילאון (מרצ).

 

מטרת התיקון לחוק (תיקון 27 לחוק המים) היא לקבוע תעריף מים אחיד בחקלאות, ולהוריד את תעריפי המים במשקי הבית ובחקלאות. החוק אמור להתקבל סופית במליאת הכנסת בימים הקרובים.

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)
 

חלק מהסתייגויות שהוגשו לוועדה נמשכו, לאחר שהתקבלו פשרות עם המציעים. בין השאר, תקופת המעבר עד כניסת התיקון לתוקף קוצרה משנתיים לשנה. הצעה להפוך את התיקון להוראת שעה למשך 5 שנים נדחתה בגלל התנגדות האוצר, בנימוק שבתקופה זו בלאו הכי צפויים שינויים. הוסכם רק שמנהל רשות המים ידווח לוועדת הכספים לפחות אחת לשנה על ביצוע שיטת התעריפים האחידים.

 

לגבי הטיפול הצפוי בערעורים על התעריפים הודיע יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן (ליכוד) כי הממשלה מתכננת להקים בחוק נפרד גוף מיוחד שיוסמך לטפל בערעורים על תעריפי החשמל והמים. הצעה לדחות את הטלת הקנסות המנהליים של רשות המים על עברייני החוק, עד לאחר שתוקם ועדת הנחות, הוחלפה בהסכמה לפיה עד להקמת הוועדה הרשות תוכל להטיל עד 50% מהקנסות שבחוק.

 

"גיבשנו מתווה שוויוני שעושה סדר וצדק היסטורי"

במהלך הדיון אמר יו"ר ועדת הפנים, ח"כ דוד אמסלם, כי התעריפים למשקי הבית צפויים לרדת בכ-14.5%, ואילו התעריפים לחקלאות - שהיו צריכים לעלות השבוע ל-3 שקל למ"ק - יעמדו על 1.98 שקל למ"ק. לדבריו, בעוד כשנתיים ירד המחיר לתעריף אחיד וסופי של 1.81 שקל למ"ק, או עד 1.54 שקל למשק שאין לו גישה להשקיה במי קולחין מטוהרים. לחקלאים הסמוכים למקורות מים עצמאים התעריף הזול הנוכחי יעלה בהדרגה תוך 5 שנים לתעריף הארצי.

 

על פי סיכום של יו"ר הוועדה ח"כ אמסלם, עם משרד האוצר, הוקצו 100 מיליון (50 מיליון בכל שנה), במשך שנתיים, לפיצוי חקלאים שבשל השלכות החוק יאלצו לשנות את הגידולים.

 

לפי הצעת הממשלה, משק המים יהפוך למשק ארצי סגור בניהול רשות המים שגם תקבע את התעריפים. עם זאת, אגודות המים הסמוכות למקורות עצמאים ימשיכו להפיק ולמכור את המים, אבל היטלי ההפקה שנגבו מהם יבוטלו.

 

ח"כ אמסלם אמר: "גיבשנו מתווה שוויוני שעושה סדר וצדק היסטורי, בעיקר בחקלאות, במקום התעריפים הרבים הנהוגים שם היום בפערים היסטריים של מאות אחוזים, הגענו לאבסורד שהבדיל בין חקלאים מאזורים שונים ואפילו בין חקלאים מיישובים שונים באותו אזור. כל זה נגמר. החוק יכנס את החקלאיים לתעריפים אחידים התואמים אזורים עתירי מים ואזורים יבשים. הרי הם אמורים להתחרות ביניהם גם על מחיר התפוח".

 

שר החקלאות, אורי אריאל, אמר: "לא נכון שיש ויכוח בין יובל שטייניץ שר התשתיות והמים לביני על הורדת תעריף המים לצרכן הביתי, ועל כך שהפעימה הראשונה לחקלאים תעמוד על 1.98 שקל. יש לי רק בקשה הוגנת אחת: שאת הפעימות הבאות נסכם בישיבה נפרדת עד סוף פברואר. זה לא מעכב את החוק בלאו הכי אין עכשיו צורך בהשקיית השדות. רק אם לא נגיע להבנה, הקטע הזה בחוק יחזור לוועדה".

 

השר שטייניץ התייחס גם למשקי הבית: "יש לנו משק מים למופת הודות לסבסוד צולב. בית בבאר שבע משלם כמו בטבריה, למרות שלבאר שבע צריך להוביל את המים מאות קילומטרים. גם כשרוב המים מותפלים, הם עולים בירושלים כמו בתל אביב, למרות שדחיפת המים לירושלים יקרה. אבל כשהחלטנו שמדובר במשק לאומי זה אמור להיות גם בחקלאות, כי בלי תיקון העוול ההיסטורי בחוק, המחיר היה עולה שם ליותר מ-3 שקל.

 

"חקלאי הצפון טוענים שהם מחוץ למפת הקולחין, ולכן ישלמו 1.54 שקל. למי שיפסידו נקים קרן סיוע של 100 מיליון שקל. לא צריך פשרות אחרות עם המתנגדים. אין פיצוי על 69 שנות אפליה במקום המהלך הצודק והמוסרי שבדקנו אלף פעמים. גם אסור לדחות את השלמת החוק לפברואר, כמו שמציע שר החקלאות. זה רק יביא עוד חודש של מלחמות".

 

מהאופוזיציה חזרו על טענות המתנגדים בענף החקלאות, בעיקר מקרב גורמים בחקלאות הוותיקה הנמצאים סמוך למקורות מים ונהנים ממחירים נמוכים. ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני) אמר: "יש מחיר לכישלון ביכולת ליצור הסכמות שיבוא לאובדן שליטה על המגזר החקלאי. החקלאות היא העיקר. המים הם רק אמצעי ולא נועדו למלא את קופת האוצר".

 

ראש המועצה האזורית מרחבים, שי חג'ג', ממובילי התיקון לחוק, אמר: "הסתיים מאבק צודק. מדובר בתיקון עוול. במוסר. אי אפשר לגדל חקלאות ב 2.5 שקל לקוב וללא שיוויון. כל תושבי ישראל משלמים מחיר אחיד עבור צריכת המים הביתית והחשמל, אין היגיון שיהיה פער כזה בחקלאות. לגדל עגבניה בדרום - עד עכשיו עלה יותר. ההובלה של ניהול משק מים ארצי הוא מבורך. אם בהמשך באזורים מסויימים יצטרכו לתת טיפול נקודתי - יינתן טיפול נקודתי. המים הם נכס של המדינה".

 

בהכנת הידיעה השתתף מתן צורי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים