שתף קטע נבחר

המשאית שמחברת בין ניס, ברלין וירושלים

פיגועי הדריסה בירושלים, ניס וברלין הוכיחו עד כמה קשה לאתר את אותם "זאבים בודדים". פרופ' בועז גנור הזכיר את המדריך שפרסם דאעש כיצד לבצע פיגועי דריסה: "ניתן לראות את קווי הדמיון בין הפיגועים"

 

ישראל ידעה לא מעט פיגועי דריסה בגל הטרור הנוכחי ואי אפשר להתעלם מהדמיון הייחודי של הפיגוע היום בירושלים לפיגוע הדריסה בניס, ולזה שהיה בברלין בחודש דצמבר האחרון. גם את הפיגוע בירושלים ביצע "זאב בודד", תושב מזרח העיר, שנחשב על ידי המשטרה כמפגע יחיד ללא רקע ביטחוני קודם ונהג את משאיתו לתוך קבוצת חיילים. המפכ"ל טען כי לא היה מודיעין מקדים על הפיגוע, ועל פי פרופסור בועז גנור, מנכ"ל המכון למדיניות נגד טרור בבינתחומי הרצליה, זה אחד המאפיינים של פיגועי היחידים החדשים.

 

"בשנתיים האחרונות גם בישראל וגם באירופה אנחנו רואים התחזקות של התופעה של פיגועי זאב בודד ורשתות עצמאיות", אומר גנור. "הפיגועים האלה מבוצעים על ידי אנשים שפועלים בהשראה של ארגון טרור, בדרך כלל דאעש, אבל ללא מעורבות מבצעית של ארגון הטרור. כך היה בפיגוע בניס, בברלין וכך גם היום בישראל".

 (צילום: גיל יוחנן, AFP, ) (צילום: גיל יוחנן, AFP, )
(צילום: גיל יוחנן, AFP, )
רגע הדריסה בירושלים. "הטרור דינמי ואבולוציוני" ()
רגע הדריסה בירושלים. "הטרור דינמי ואבולוציוני"

פאדי אל-קנבר, המחבל שביצע את פיגוע הדריסה ()
פאדי אל-קנבר, המחבל שביצע את פיגוע הדריסה

על פי פרופסור גנור, "מדובר באנשים שכנראה בבסיסם הם לאו דווקא איסלמיסטים קיצוניים אבל עוברים תהליך רדיקליזציה לאיסלאם הקיצוני, הם מאמצים את השקפת העולם הסלפיסטית-ג'יהדיסטית בפרשנות של דאעש ורואים את עצמם כשלוחה של דאעש, למרות שכאמור לא מדובר באנשים שפורמלית הצטרפו לארגון, אומנו על ידי הארגון או קיבלו סיוע ממנו".

 

גנור הוסיף כי למרות שהפיגוע בירושלים עדיין נמצא בחקירה, ניתן כבר לראות את קווי הדמיון בין מתווי הפיגועים. "פעיל טרור פלסטיני פעל באותו מתווה שאנחנו ראינו בברלין ובניס וכמובן שהמתווה הזה אינו חדש. ראינו אותו בעבר אבל הפיגועים הקודמים בארץ נעשו בהשראה של חמאס וג'יהאד איסלאמי פלסטיני".

 

גנור מוסיף ומזכיר כי אחרי הפיגוע בניס הוציא דאעש במגזין הבית שלו סוג של מדריך לביצוע פיגועי דריסה, ושם הוא קרא לאוהדיו ולתומכיו לבצע בדיוק את המתווה הזה של הפיגוע, דריסה באמצעות משאית. "הארגון מסביר שם כיצד לרכוש או לחטוף משאית, איזו משאית עדיפה, כמה גלגלים צריכים להיות בה, באיזו מהירות צריך להיכנס בקורבנות וכן הלאה. במובן הזה הפיגוע בברלין נעשה בדיוק באותו מתווה שדאעש הציע, וגם הפיגוע היום היה במתווה הזה".

ארבעת קורבנות פיגוע הדריסה בירושלים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארבעת קורבנות פיגוע הדריסה בירושלים(צילום: AFP)

המשאית ששימשה לפיגוע. מפגעים שעוברים רדיקליזציה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המשאית ששימשה לפיגוע. מפגעים שעוברים רדיקליזציה(צילום: AFP)

לדברי פרופסור גנור לא רק המתווה דומה אלא גם הזהות והמאפיינים האישיים של המחבלים, "הזאבים הבודדים". "בארץ התחלנו לראות מגמה, בעיניי בעייתית, לפיה המפגעים אינם חברי ארגון טרור פלסטיני והם רואים עצמם כעצמאים המשוייכים לדאעש. שני הפיגועים שהייתי מתייחס אליהם בהקשר הזה הם הפיגוע במתחם שרונה בת"א שבו המפגעים, בני דודים, עברו תהליך רדיקליזציה מול חומרים של דאעש וביצעו את זה בהשראת הארגון. גם בפיגוע בדיזינגוף המחבל עבר תהליך דומה באופן עצמאי. המגמה הזו מחייבת היערכות מחדש של דוקטרינות ההתמודדות עם הטרור שלנו".

 

האם הפיגועים האלה מצביעים על עליית מדרגה בפיגועי הטרור? "היו לנו דריסות, היו משאיות והיו גם בולדוזרים, זו לא עליית מדרגה אבל בהחלט יש פה תהליך שהוא שונה מהפיגועים המסורתיים שהכרנו אותם", אומר פרופסור גנור. "יושב לו אותו טרוריסט ושומע מה היה בניס ובברלין והוא בעצמו נהג משאית. הוא אומר לעצמו 'רגע, גם אני מזדהה עם דאעש וגם לי יש את כלי הנשק ביד וגם אני רוצה לעשות פעולה כזו'. הוא לא מספר את הסיפור הזה לאף אחד ולכן המודיעין המסורתי די מנוטרל כי אי אפשר לקבל התראה. יום אחד הוא רואה קבוצת חיילים וזו ההזדמנות. יכול להיות שהפיגוע בירושלים היה גם משהו מתוכנן כי זה אזור ידוע ומלא בחיילים, או החלטה רגעית שזה הרגע לו הוא חיכה והוא מבצע את הפעולה".

פרופ' גנור. "אלה לא משוגעים, יש להם שיקולי עלות-תועלת" (צילום: יותם פרום) (צילום: יותם פרום)
פרופ' גנור. "אלה לא משוגעים, יש להם שיקולי עלות-תועלת"(צילום: יותם פרום)

 

שוייצר. "הקשר שלו למדינה האיסלאמית נראה לי מפוקפק" (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
שוייצר. "הקשר שלו למדינה האיסלאמית נראה לי מפוקפק"(צילום: צביקה טישלר)
פרופסור גנור מדגיש כי יש מולנו אתגר שמחייב חשיבה חדשה. "אלה לא מופרעים ומשוגעים, אלא אנשים שיש להם שיקולי עלות-תועלת שונים משלנו ויש להם את הרציונל שלהם. האתגר הגדול של כוחות הביטחון ומומחי הטרור הוא להבין את הרציונל של הזאבים הבודדים שהוא שונה מזה של ארגוני הטרור המסורתיים. לדוגמה, המודיעין המסורתי כמעט לא רלוונטי לזאב בודד אבל המודיעין הגלוי - כמו הרשתות החברתיות - מאוד רלוונטי. אסור לנוח על זרי הדפנה ולומר אנחנו טובים בזה ובזה, הטרור דינמי ואבולוציוני ואנחנו צריכים להתאים את עצמנו לשינוים האלה".

 

השפעה של דאעש, לא הפעלה

יורם שוייצר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, טוען גם הוא כי פיגועי הדריסה אינם דבר חדש, אך מוסיף כי אין דרך לדעת בוודאות מה עבר למחבל בראשו ואם הפיגוע תוכנן בדיוק על בסיס הקריטריונים של פיגועי הדריסה בניס וברלין.

 

"אנחנו לא יכולים לבדוק ולדעת בוודאות שההשראה הגיעה מדאעש, כפי שמדווח כרגע בתקשורת", אומר שוייצר. "אני כן חושב שאם אתה מחליט לקחת רכב בסדר גודל כזה, מחליט לבצע דריסה ואתה לא חי במערה, אז כמובן שראית מה קרה בגרמניה ושמעת מה היה בניס. לכן אני מניח שהייתה עליו איזו השפעה של דאעש אבל לא נראה שיש פה איזו הפעלה של דאעש, כמו שהיה בפיגועים באירופה".

 

שוייצר מפקפק בהשתייכותו של המחבל מירושלים לארגון המדינה האיסלאמית. "אני מניח שבגלל שהוא תכנן את הפיגוע והדריסה מראש, ההחלטה לקחת דווקא משאית אינה מנותקת מהמציאות. הוא ראה שמשאית זה כלי עבודה אפקטיבי, כמו שפעם היו פיגועים עם טרקטורים, ומשאיות הוכיחו את עצמן ככלי שיכול להביא להרבה נפגעים. הוא ראה כמו אחרים ששיטת הפעולה עם משאית וכניסה בהמון יכולה להביא לתוצאה קטלנית. הקשר שלו למדינה האיסלאמית נראה לי מפוקפק, ובטח הקשר של המדינה האיסלאמית אליו". 


פורסם לראשונה 08/01/2017 23:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
קורבנות הפיגוע בירושלים
צילום: AFP
מומלצים