שתף קטע נבחר

מיכל בן נפתלי זכתה בפרס ספיר לספרות

הסופרת מיכל בן נפתלי זכתה בפרס ספיר ל-2016 על ספרה "המורה". מפעל הפיס יתרגם את הספר לערבית ולשפה נוספת ויעניק לה פרס של 150 אלף שקלים

מיכל בן נפתלי היא הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2016. הערב (א') הוענק לה הפרס על ספרה "המורה".

 

בן נפתלי גברה על ארבעת המתמודדים הנוספים ברשימה הקצרה: יניב איצקוביץ' על "תיקון אחר חצות" (כתר), מיה לוי-ירון על "אישה בשמלה ירוקה" (הקיבוץ המאוחד), שמעון צימר על "לפעמים הבית הוא רוצח" (אפיק) וננו שבתאי על "ספר הגברים" (כתר). 

 

הזוכה לשנת 2016. מיכל בן נפתלי (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הזוכה לשנת 2016. מיכל בן נפתלי(צילום: ירון ברנר)

"אני מרגישה מדהים, אני נורא נרגשת", אמרה בן נפתלי ל-ynet לאחר זכייתה, "התחלתי ברסלינג. במובן הזה לא באתי מעולם הספרים. התחלתי משהו אבל צריך להרגע. בראיון הראשון שלי סרבתי להצטלם והכתבה לא פורסמה. עכשיו נכנסתי לעולם של ההכרה. גם הכתיבה עברה שינוי, והפכה להיות יותר דיאלוגית"

 

לפני הזכייה נחשף חבר השופטים, שכלל השנה את חוקר התרבות אייל שגיא ביזאוי, כתבת ומבקרת הספרות מיה סלע, ההיסטוריונית וחוקרת התרבות, הפרופ' יערה בר און, חוקרת הספרות, הד"ר נטשה גורודינסקי, ראש תחום ספרות עברית במחלקה לספרות, לשון ואמנויות באוניברסיטה הפתוחה, הפרופ' עדיה מנדלסון מעוז והסופר וחוקר הספרות, הפרופ' אברהם בלבן. יו"ר ועדת השופטים היא השופטת בדימוס, עדנה קפלן-הגלר.

 

מנימוקי השופטים על הבחירה בספרה של בן נפתלי, עת ההכרזה על מועמדותו לפרס: לאט, בשקט, בפשטות, ללא התלהבות או התלהמות, כדרכה של הגיבורה, שוטחת בן נפתלי את סיפור חייה הטרגי של המורה, גברת אלזה וייס. וייס היא מהגרת מהעולם הישן שהקימה בתל אביב בית צנוע ומקיימת אורח חיים סגפני. הספר נפתח בסוף הסיפור, לכאורה. מכאן נפרס עברה באופן מחושב ומצמית, עבר שהוא כאדים המרעילים את הוויית חייה והופכים אותם להישרדות-גרידא, בבדידות נוראה.

 

כריכת "המורה" של מיכל בן נפתלי ()
כריכת "המורה" של מיכל בן נפתלי

לכאורה, כיוון שסוף הסיפור של המורה הוא למעשה ראשית סיפורה של המספרת, המתבוננת ממרחק שלושים שנה במורתה הבלתי-ניתנת-לאהבה ומפענחת את לוז קיומה. באזמל מושחז היטב, בפעולה מדויקת וחדת הבחנה, ביכולת הפשטה ובקפדנות שלא הייתה מביישת את המורה, מנתחת בן נפתלי וחושפת את סוד קיומה. ביד בטוחה היא הופכת את סיפורה העצוב להרפתקה מרטיטה הדומה לגילוי יבשת חדשה. בן נפתלי מטפלת ביראת כבוד בגיבורתה, ניצולה נטולת גבורה. אלזה וייס תיעבה ביטויים חזקים ומילים סוערות, והגזמה מכל סוג; כך גם המספרת. בן נפתלי נוגעת בספרה באחד הפצעים המדממים של החברה הישראלית מבלי להלום בראש הקוראים בפטיש הקורבנות והאשמה. השואה עדיין אתנו, כרקעה של הטרגדיה וכגורם מניע, אך לא כמהות הסיפור.

 

הזוכה בפרס הביכורים לשנה הנוכחית הוא איתן דרור-פריאר שספרו "האצבעות על הגבעה" (עם עובד) הוגדר על ידי חבר השופטים כספר "בשל ומקורי אשר מהדהד זמן רב לאחר קריאתו". בספר, המורכב משלוש נובלות שונות, כתב פריאר על נושאים טעונים ביותר: בן שמקנא עד טירוף באביו הזקן על המטפלת שלו, ששניהם חושקים בה, קשר זוגי מתפורר ואם שחוטפת את שני ילדיה כדי להרחיק אותם מאב הלום קרב.

 

פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס, שנוסד בשנת 2000 במטרה לעודד את הספרות העברית ואת תרבות הקריאה, מחולק זו השנה ה-16. בשנה שעברה זכתה בו הסופרת אורלי קסטל בלום על ספרה "הרומאן המצרי" בהוצאת "הספריה החדשה". בין זוכי העבר בפרס ניתן למנות את יורם קניוק, חגי ליניק, רון לשם, שמעון אדף ונועה ידלין.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מיכל בן נפתלי. הזוכה לשנת 2016
צילום: ירון ברנר
לאתר ההטבות
מומלצים