שתף קטע נבחר

ברזיל: לומדים רפואה עם עצמותיו של יוזף מנגלה

"מלאך המוות מאושוויץ", שביצע ניסויים מחרידים באסירים יהודים ושלח אותם לתאי הגזים, מת בטביעה ב-1979 בחוף ים בברזיל. במשך יותר מ-30 שנה שכבו עצמותיו של הרופא הנאצי בתוך שקית פלסטיק ללא דורש - עד שבבית ספר לרפואה בסאו פאולו החליטו להשתמש בהן למטרות לימוד

במשך יותר מ-30 שנה שכבו עצמותיו של יוזף מנגלה, רופא גרמני שביצע ניסויים מחרידים באלפי אסירים יהודים באושוויץ, בתוך שקית פלסטיק כחולה במכון לרפואה משפטית בסאו פאולו - ואיש לא דרש אותן.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ   

 

ד"ר דניאל רומרו מוניוז, ראש המכון לרפואה משפטית באוניברסיטת סאו פאולו, עמד בראש הצוות שזיהה את שרידיו של מנגלה ב-1985, ובאחרונה הוא זיהה הזדמנות לעשות בהם שימוש. לפני כמה חודשים קיבל ד"ר מוניוז אישור להשתמש בשרידיו של מנגלה בקורסים שהוא מעביר לרפואה משפטית. כיום, הסטודנטים שלו מתמקצעים בלימודים שלהם באמצעות ניסויים על עצמותיו של האיש שנודע בכינוי "מלאך המוות מאושוויץ".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
"העצמות יועילו ללימוד איך לחקור שרידי אדם ואז להתאים אותם עם המידע שנמצא במסמכים שקשורים לאיש זה", אמר מוניוז באחרונה והוא מוקף בסטודנטים.

 

מנגלה הלך לעולמו לפני קרוב לארבעה עשורים, ב-1979, כשטבע מול חופי מדינת סאו פאולו. הוא חי במנוסה במשך שנים רבות והסתתר בזמן שהוא נקרא לעמוד לדין על הניסויים שביצע באסירים יהודים ושליחתם לתאי הגזים במהלך מלחמת העולם השנייה.

 

לדברי ד"ר מוניוז, חייו של מנגלה במנוסה והתעלומה שסבבה סביב מקום הימצאו הם חלק ממה שהופך את העצמות שלו לכלי לימוד שימושי. "כשבחנו את שרידיו של מנגלה, למשל, ראינו שבר באגן הירכיים", אמר ראש המכון לרפואה משפטית באוניברסיטת סאו פאולו והוסיף ש"במידע שנמצא ברישומיו הצבאיים נכתב שהוא שבר את אגן הירכיים שלו במהלך תאונת אופנוע באושוויץ".

 

ד"ר מוניוז החזיק בידיו את גולגולתו של מנגלה והצביע לעבר חור קטן בעצם הלחי השמאלי שלו והסביר כי מדובר בתוצאה של סינוסיטיס מתמשך.


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
מוניוז אמר שהזוג הגרמני שנתן למנגלה מחסה בברזיל סיפר למשטרה שהוא סבל לעתים קרובות ממוגלות בשיניים שבהן הוא טיפל באמצעות סכין גילוח. "אני לא יודעת מה אני מרגישה" על זה שהעצמות של מנגלה נלמדות", אמרה סירלה גוורץ, ניצולת שואה בת 92. "יש לי כבר יותר מדי זיכרונות כואבים ממנו וממה שהוא עשה לי ולאחרים באושוויץ. אלה זיכרונות שאני לא יכולה למחוק מהראש שלי".

 

לאחר מלחמת העולם השנייה, גוורץ, שסיפרה שהיא הייתה אסירה גם במחנה הריכוז ראוונסבריק, עברה לגור בשבדיה, שם היא חיה במשך שבע שנים עד שפגשה את בעלה לעתיד ואז עברו השניים לברזיל ב-1952. לגוורץ, ילידת פולין, יש קעקוע על ידה השמאלית שמזהה אותה כאסירה באושוויץ: A24840. היא אמרה שהיא נפגשה עם מנגלה בכמה הזדמנויות. "(מנגלה) אמר לי להתפשט ולהיכנס לתוך בור גדול מלא במים רותחים", סיפרה גוורץ בראיון שהעניקה בדירתה בסאו פאולו. "אמרתי שהמים חמים מדי והוא אמר שאם אני לא אעשה את מה שהוא מצווה עליי הוא יהרוג אותי. לאחר מכן נאלצתי להיכנס לתוך בור עם מים קפואים.

 

גוורץ אמרה שהיא ראתה פעם אחת את מנגלה הורג תינוקת כשהשליך אותה מגג של אחד מצריפי מחנה ההשמדה. "הוא היה איש רע וסוטה", היא אמרה. "הוא היה מענה".

 

"מנגלה ביקש ממני להיכנס לתוך בור עם מים רותחים". סירה גוורץ, ניצולת שואה מאושוויץ שחיה כיום בסאו פאולו (צילום: AP) (צילום: AP)
"מנגלה ביקש ממני להיכנס לתוך בור עם מים רותחים". סירה גוורץ, ניצולת שואה מאושוויץ שחיה כיום בסאו פאולו(צילום: AP)

"הקעקוע שמזה אותי כאסירה באושוויץ: A24840" (צילום: AP) (צילום: AP)
"הקעקוע שמזה אותי כאסירה באושוויץ: A24840"(צילום: AP)

לאחר מלחמת העולם השנייה הועמדו למשפט בכירים ברייך השלישי של אדולף היטלר באשמת פשעי מלחמה. מנגלה הצליח לברוח לארגנטינה וחי במשך עשור בבואנוס איירס. הוא עבר לפרגוואי לאחר שסוכני מוסד לכדו את אדולף אייכמן, אחד האחראים לביצוע תוכנית "הפיתרון הסופי" להשמדת יהודי אירופה, שגם התגורר בבואנוס איירס. בשנת 1960 הגיע מנגלה לסאו פאולו וקיבל מקלט מבני הזוג הגרמניים וולפראם וליזולט בוסרט. מנגלה, אז בן 67, מת ב-1979 בזמן ששחה בחוף העיר ברטיוגה. הזוג הגרמני קבר אותו בפאתי סאו פאולו תחת השם הבדוי וולפגנג גרהרד. כמה שנים לאחר מכן יירטו הרשויות בגרמניה מכתב שנשלח על ידי הזוג הגרמני למשפחתו של מנגלה שבו הבשורה על מותו. הגרמנים העבירו את החומר לרשויות בברזיל.

 

בשנת 1985 הוצאה גופתו של מנגלה מהקבר. צוותים מגרמניה, ישראל, ארצות הברית וברזיל אישרו שאכן מדובר במנגלה.

 

פרופ' מריה לואיזה טוסי קרניירו, היסטוריונית באוניברסיטת סאו פאולו, אמרה שהיא מקווה שהלמידה בכיתות תהיה מעבר למדע ותיגע גם בהיסטוריה ובאתיקה. לדבריה, סטודנטים צריכים ללמוד גם "איך רופאים, פסיכיאטרים ומדענים מובילים אחרים שירתו את הרייך השלישי, תרמו את הידע שלהם כדי לשלול קבוצות אתניות שסווגו כנחותות מבחינה גזעית. מסקנה שהובילה בסופו של דבר לרצח עם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"היה אדם רע וסוטה". מנגלה
צילום: AP
מומלצים