שתף קטע נבחר

הימין הקיצוני ליהודי אוסטריה: בלי ישראל אין אירופה

מפלגת החירות מנסה להתנער מעברה הנאצי כדי לכבוש את השלטון באוסטריה, ולאחרונה מתאמצת מאוד להתחבב על הקהילה היהודית - עם גירוש חברים אנטישמיים והצהרות תמיכה בישראל. אבל האם מניעיה טהורים?

שישה עשורים אחרי שהוקמה על-ידי הנאצים לשעבר, מפלגת החירות של אוסטריה מחזרת אחרי המצביעים היהודים, ומקווה שהמסר האנטי-מוסלמי שלה יהדהד בקהילה היהודית הקטנה ויסייע למפלגה להתגבר על ההאשמות שהיא אנטישמית.

 

מנהיגים יהודים אינם ששים להושיט יד למפלגת החירות, אבל היא – כמו מפלגות אחרות בימין הקיצוני האירופי – חושבת כנראה על התדמית שלה בעיני הציבור הכללי ועל ההשפעה של "מתקפת הקסם" עליה.

מנהיג מפלגת החירות סטראשה בביקורו ביד ושם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהיג מפלגת החירות סטראשה בביקורו ביד ושם(צילום: רויטרס)

"אנטישמיות, לא משנה באיזו צורה, היא פשע נגד האנושות", אמר בנובמבר מנהיג מפלגת החירות היינץ כריסטיאן סטראשה בפאנל בנושא אנטישמיות שערכה מפלגתו. "אם מדינת ישראל תהיה תחת איום ותחדל להתקיים – זו תהיה תחילת הנפילה של אירופה", אמר סטראשה באירוע שנערך במלון גדול בווינה. הוא מתח ביקורת על האיסלאם הפוליטי, שלדבריו "רוצה לשלוט בעולם". רבים טענו כי השפה שבה השתמש סטראשה נגד המוסלמים מזכירה את השפה שבה השתמשו הנאצים נגד היהודים.

 

הצהרותיה של מפלגת החירות נגד המהגרים מביאות לה תמיכה: בסקרי דעת הקהל היא הולכת ומתחזקת, והמועמד מטעמה כמעט נבחר בסוף השנה שעברה לנשיא אוסטריה. כמו "החזית הלאומית" בצרפת הדיחה לאחרונה מפלגת החירות האוסטרית חברי מפלגה שהביעו בגלוי דעות אנטישמיות, בכלל זה חבר פרלמנט מטעם המפלגה ב-2015.

 

היא לא עצרה שם. מפלגת החירות פנתה שוב ושוב לקהילה היהודית. סטראשה ביקר במוזיאון יד ושם בירושלים, ובאירוע ההוא שערכה מפלגתו במלון בווינה בנובמבר השתתף רפי איתן, שהוביל את המבצע ללכידת אדולף אייכמן ב-1960.

 

מפלגה לא כשרה

למרות מאמציה לא הצליחה המפלגה לזכות באהדת "הקהילה היהודית של וינה", הגוף המרכזי המייצג את יהודי אוסטריה. "כמה הצהרות נחמדות על ישראל אינן הופכות את המפלגה הזו לכשרה", אמר נשיא הקהילה, אוסקר דויטש. "כל עברה של מפלגת החירות – ולמעשה גם ההווה שלה – מבוסס על שנאת זרים, ומנהיגיה מנסים להסית חלקים שונים מאוכלוסיית אוסטריה זה נגד זה".

 

מועמד מפלגת החירות לנשיאות אוסטריה נורברט הופר הפסיד במאי האחרון בסיבוב השני בבחירות בפער של פחות מאחוז. אחרי שבית משפט הורה לקיים בחירות חוזרות בשל אי סדרים פרסמה קהילת יהודי וינה לראשונה בתולדותיה הודעת תמיכה במועמד כלשהו לנשיאות. היא המליצה לחבריה להצביע ליריבו של הופר, המועמד העצמאי אלכסנדר ואן דר בלן, שאכן ניצח בהצבעה החוזרת בדצמבר – בפער גדול יותר מבהצבעה במאי.

סטראשה. "רוצה לשלוט בעולם" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סטראשה. "רוצה לשלוט בעולם"(צילום: AFP)

מפלגת החירות האוסטרית היא אחת מכמה מפלגות ימין קיצוני המנסות לנצל את התחושות הפופוליסטיות הסוחפות את מדינות המערב ומקוות להצטרף כך לזרם המרכזי של הפוליטיקה. מנהיגת מפלגת החזית הלאומית בצרפת מרין לה פן, הצפויה לרשום הישגים מרשימים בבחירות לנשיאות השנה, בחרה דרך דומה. בשנה שעברה היא התנערה מאביה ז'אן מארי לה פן שייסד את המפלגה, והסבירה זאת בהצהרותיו האנטישמיות. הוא הודח מהמפלגה. בהונגריה ניסתה מפלגת יוביק אף היא להפגין סובלנות רבה יותר ושלחה ליהודי הונגריה ברכות לחנוכה בחודש שעבר.

 

אבל בווינה דויטש ומנהיגים יהודים אחרים מדגישים כי מפלגת החירות לא התמודדה עדיין ביסודיות מספקת עם עברה הנאצי – לעומת חשבון הנפש המעמיק שעשו מפלגות הזרם המרכזי באוסטריה.

 

במה יעזרו 10,000 יהודים?

דויד לזר, חבר פרלמנט ממפלגת החירות וחבר יהודי בולט במפלגה, דוחה את ההשקפה הזו. "אני חושב שהמפלגה התמודדה עם ההיסטוריה שלה", אומר לזר, שהוביל בעצמו את הניסיונות לפנות לקהילה היהודית והדגיש את גירוש החברים האנטישמיים בימי הנהגתו של סטראשה.

 

משקלם של יהודי אוסטריה אינו גדול מספיק כדי לאפשר להם להכריע מערכת בחירות – במדינה שבה חיים 8.7 מיליון תושבים יש כ-10,000 יהודים. פרשנים אומרים כי מטרתם של ניסיונות ההתקרבות של מפלגת החירות ליהודים היא לזכות באהדת הציבור הכללי. לפי סקרים כבר היום מפלגת החירות היא המפלגה האהודה ביותר – היא זוכה לתמיכה של יותר מ-30% מהאוסטרים.

נורברט הופר. כמעט ניצח בבחירות. "אין מקום לאנטישמיות פה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נורברט הופר. כמעט ניצח בבחירות. "אין מקום לאנטישמיות פה"(צילום: AFP)

"מפלגת החירות לא רוצה לעשות מזה עניין, אבל היא מנסה להיפטר מהתדמית שלה כמפלגת ימין קיצוני", מסביר הפרשן הפוליטי אנטון פלינקה. יריביה של המפלגה מציניים מקרים מהתקופה האחרונה שלדבריהם מלמדים שאנטישמיות עדיין קיימת בה. ב-2012 פרסם סטראשה עצמו בעמוד הפייסבוק שלו קריקטורה שבה נראה בנקאי שמן עם אף מעוקל וכוכב בעל שישה קודקודים על שרוולו – גוזל את חלקו של אדם רזה המייצג את "העם". ביד ושם ב-2012 לבש סטראשה כובע של אחוות סטודנטים, והצעד גרר ביקורת באוסטריה, משום שרבות מאחוות הסטודנטים שם מטפחות נוסטלגיה לעידן הנאצי של אוסטריה, שבו חוסלה כמעט כל הקהילה היהודית. היא מנתה אז כ-220 אלף איש.

 

"יכול להיות שזו הייתה טעות", אומר לזר על הכובע. עם זאת, הוא דוחה את ההאשמות שהמפלגה אנטישמית: "פשוט אין מקום לאנטישמיות במפלגה הזו. היא אינה קיימת עוד".

 

הקול היהודי: "מצביעים כי פוחדים ממוסלמים"

אין נתונים מהימנים על מספר היהודים שהצביעו למועמד המפלגה הופר בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות, אבל לזר טוען שמדובר ב-50-40% מהמצביעים היהודים. לדבריו הוא מכיר יהודים שהצביעו להופר, אבל רוצים שהדבר לא ייוודע לאיש. אישים אחרים, בהם ראש הקהילה היהודית לשעבר ועיתונאי שמנהל כעת אתר חדשות יהודי, סמואל לסטר, מעריכים שכ-10% מהמצביעים היהודים נתנו את קולם להופר.

 

"אין ספק שיהודים הצביעו למפלגת החירות בגלל החשש ממוסלמים ובגלל התרבות פיגועי הטרור", אומר אריאל מוזיקנט, ראש הקהילה היהודית של וינה בשנים 2012-1998. כמה אחרים מעריכים שהיהודים שהצביעו להופר הם יהודים שהגיעו לאוסטריה בשנים האחרונות, ואינם מודעים כל כך לעברה של מפלגת החירות.

הנשיא הנבחר ואן דר בלן. קיבל את תמיכת היהודים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא הנבחר ואן דר בלן. קיבל את תמיכת היהודים(צילום: AFP)

בארגון הקהילה היהודית של וינה מעריכים שבאוסטריה חיים 12,000-10,000 יהודים – הרבה פחות ממספרם של המוסלמים, שהוא לפי הערכות 600,000. חלק מהמוסלמים האלה הגיעו לאירופה בגל המהגרים הגדול של השנתיים האחרונות. העובדה הזו מלמדת שייתכן כי הפנייה של מפלגת החירות אינה נובעת רק מהרצון לגייס מצביעים יהודים.

 

"בבסיסו של דבר זהו צעד אסטרטגי", אומר הפרשן הפוליטי תומס הופר. "ברור שרבים בקהילה היהודית יראו במה שעושה מפלגת החירות 'חוצפה', כמו שאומרים ביידיש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סטראשה ביד ושם. "הצהרות על ישראל זה לא מספיק"
צילום: רויטרס
מומלצים