שתף קטע נבחר

לוחמות דתיות: נאלצות לישון ללא הפרדה מהלוחמים

דו"ח הרבנות הצבאית, שהגיע לידי ynet, חושף קשיים ביישום פקודת השירות המשותף: לוחמות בגדוד "אריות הירדן" אמרו כי היחידה מכבדת והלוחמים מתנהגים כראוי, אך טענו כי לא הייתה הפרדה בין האוהל שלהן לאוהל הסמוך, והן נאלצו להחליף בגדים במקלחות. צה"ל: פועלים בהתאם לפקודה

 

לוחמות בגדוד אריות הירדן  (צילום: נחום סגל) (צילום: נחום סגל)
לוחמות בגדוד אריות הירדן (צילום: נחום סגל)

מבחנים ראשונים ומחלוקת פנימית בצבא בנוגע לפקודת השירות המשותף: תלונות של לוחמות דתיות על חוסר הפרדה נאותה ביניהן לבין הלוחמים נחשפו בדו"ח פנימי של הרבנות הצבאית. הדו"ח נערך לפני כחודש בעקבות שורה של ליקויים בנוגע לסוגיות הלכתיות בבסיסים.

 

הדו"ח שהגיע לידי ynet עסק בתלונות של לוחמות דתיות מהגדוד המעורב אריות הירדן שאחראי על גזרת צפון הבקעה. בין היתר, לוחמות טענו כי במכולת מגורים באחד ממוצבי הפילבוקס בגזרה הן נאלצות לישון ללא הפרדה בקרבת הלוחמים.

 

בצה"ל טענו מנגד כי הסוגיה מטופלת וכי בלאו הכי שהייה במוצב מחייבת לבוש מלא בכוננות של 24 שעות ביממה. עוד טענו הלוחמות כי במהלך האימון שקדם לתעסוקה המבצעית, לא הייתה הפרדה מספקת בין האוהל שלהן לאוהל הלוחמים הסמוך, והן נאלצו להחליף את בגדיהן בחדר המקלחות.

 

הלוחמות טענו כי האקלים ביחידה הוא מכבד, והלוחמים מתנהגים בצורה ערכית ומכובדת כלפיהן. הן סיפרו כי במרפאת הגדוד מוצב רופא, אך הן כלל לא ידעו שזכותן לבקש להיות מטופלות על ידי רופאה. קצינה שטיפלה בתלונות ציינה כי אין אווירה של הטרדות בגדוד אך לחלק מהחיילות הליקויים "הפריעו מאוד" וכי השירות של הלוחמות בכלל ושל הלוחמות הדתיות בפרט הוא גם כך שירות קשה, ארוך ורצוף אתגרים.

 

ליקויים נוספים שנמצאו בגדוד, כגון העדר לוחות מודעות בענייני דת, הסעת מזון לחיילים במוצבים בשבת בניגוד לנהלים, בתי כנסת מלוכלכים, ללא מנורות, העדר עט שבת ומקלדת שבת, העדר עזרת נשים במוצבים, ערבוב כלים בשריים וחלביים במטבח, יומן כשרות לא מעודכן ועוד - זכו גם הם לטיפול הרבנות הצבאית.

 

הגדוד החרדי: אין די זמן לתפילות

גם בביקורת שנערכה בגדוד החרדי נצח יהודה נמצאו ליקויים: אין תיעוד לבדיקת עירוב, הוכנס חטיף חלבי לארוחה בשרית, אין מספיק זמן לתפילות מנחה וערבית, אין שעת לימוד יומי, חיילים במטווחים קיבלו אוכל שאינו כשר למהדרין ועוד.

 

במהלך הדיון שנערך ברבנות הצבאית בנושא הליקויים שנחשפו בביקורת, אוזכרו גם קשיים שעמם מתמודדים צוערים דתיים בבה"ד 1, בעקבות ההחלטה החדשה שצוותים בקורס הקצינים יהיו מעורבים בצוערים ובצוערות.

 

הרב הצבאי הראשי החדש, תא"ל אייל קרים, ציין בדיון כי מדיניות הרמטכ"ל היא לבחון פתיחה של תפקידים קרביים נוספים לנשים, בין היתר בספינות המגן החדשות, ביחידת 669, בגדודי השריון לטובת בט"ש ועוד. הרבצ"ר אמר כי הרמטכ"ל הסכים לבחון מחדש חלק מהסעיפים השנויים במחלוקת בפקודה החדשה.

 

לפי הפקודה החדשה, חיילים דתיים יוכלו לבקש לא לבצע פעילות עם חיילות אך הבקשה לא בהכרח תענה בחיוב. בקורסים ובהדרכות שבו נדרש מגע פיזי, חייל דתי יהיה זכאי להיות מודרך על ידי חייל וכלל החיילים יחויבו להשתתף בטקסים צבאיים רשמיים, אך מפקדים יצטרכו למצוא פתרונות חלופיים לחיילים דתיים בערבי יחידה לא רשמיים שבהם מופיעות נשים.

 

גיבוש הפקודה גרר מחלוקות קשות בצמרת צה"ל, שנחשפו לפני כחודשיים ב-ynet: ראש אגף התכנון אלוף עמיקם נורקין דרש לרכך את הנוסח שגובש לפיו חייל דתי יהיה זכאי לקבל פטור מפעילות לצד חיילות, מאחר שהדבר עלול לייצר "מדרון חלקלק".  

 

דובר צה"ל מסר כי "מפקדי גדוד אריות הירדן פועלים למען רווחת לוחמי ולוחמות הגדוד תוך שמירה על פקודת השירות המשותף. כחלק מהפעילות המבצעית שמבצע הגדוד ובהתאם לפקודה, לנים הלוחמים והלוחמות במבנה משותף ובו הפרדה, או באוהלים סמוכים זה לזה וביניהם הפרדה, בחלק מעמדות השמירה בעת ביצוע תעסוקה מבצעית. בניגוד לנטען, מגורי המפקדה בגדוד נפרדים לחלוטין.

 

"באשר לטענות בנוגע לטיפול הרפואי, כל חייל או חיילת נבדקים על ידי רופא כאשר נוכח בחדר אדם נוסף לבחירת הנבדק, בהתאם לפקודות צה"ל. בעניין הטענה על מיקום האוהלים במהלך האימון, הנוהל בנושא יחודד בפני הגדוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
(ארכיון)
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים