שתף קטע נבחר

סוערת כבר 350 שנה: תמונה חדשה של סופת הענק בצדק

הכתם האדום הגדול הוא למעשה סופה עצומה ועיקשת שסוערת בחצי הדרומי של צדק לפחות מאז התגלתה לראשונה ב-1664. גודלה פי 4 מכדור הארץ, אך היא נחלשת

סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) חשפה בימים האחרונים תמונה חדשה של סערת הענק שמטלטלת את כוכב הלכת צדק. התמונות המרהיבות, שתועדו בעזרת הגשושית "ג'ונו", מראות את "הכתם האדום הגדול" – סופה אנטיציקלונית ענקית שמתמשכת כבר יותר מ-350 שנה, וגודלה של הסערה לבדה פי ארבעה מכדור הארץ כולו.

 

התמונה צולמה ממרחק של כ-450 אלף קילומטרים מכוכב הלכת ב-11 בדצמבר, כאשר הגשושית ג'ונו, הראשונה המונעת מאנרגיה סולארית, חלפה בפעם השלישית ממרחק קצר על פני ענק הגזים שהוא כוכב הלכת צדק.

 

כוכב הלכת צדק והסערה באדום (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
כוכב הלכת צדק והסערה באדום(צילום: נאס"א)

 

"אפשר לראות סדרה של סופות שצורתן אליפטית וצבען לבן, והן ידועות בין היתר בשם "מחרוזת פנינים. ניתן גם לראות סופה נוספת, גם היא בצבע אדמדם, מתחת לכתם האדום הגדול", נמסר מנאס"א לצד התמונה.

 

הכתם האדום הגדול הוא למעשה סופה עצומה ועיקשת שסוערת בצדק לפחות מאז התגלתה לראשונה ב-1664. מדובר באחד מני מאפיינים רבים וייחודיים של האטמוספרה הצפופה והדינמית של כוכב הלכת.

 

 

אך מדענים טוענים זה כמה שנים כי נראה שהסופה העוצמתית הולכת ונחלשת. התיאוריה אוששה בשנת 2015 כאשר תמונות שצולמו על ידי הטלסקופ "האבל" חשפו כי אכן ישנה מגמת היחלשות בכתם האדום הגדול, והוא הולך ונהיה יותר ויותר עגלגל. התמונות שצולמו באותה תקופה על פני 10 שעות גם חשפו כי הסערה מצטמצמת בקצב מהיר.

 

הגשושית ג'ונו שוגרה באוגוסט 2011 ועברה יותר מ-3 מיליארד קילומטרים כדי להגיע לכוכב הלכת צדק. המטרות העיקריות של המשימה הן לגלות אם לצדק יש גרעין מוצק, וכן אם יש מים באטמוספרה של כוכב הלכת - עובדה שלא רק תספק רמזים חיוניים להבנה איך נותר והתפתח כוכב הלכת, אלא גם על התפתחות מערכת השמש כולה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
כוכב הלכת צדק והסערה באדום
צילום: נאס"א
מומלצים