שתף קטע נבחר

היום שבו נחיה במציאות וירטואלית

בזמן שמיליוני מוסלמים מהגרים לאירופה, מיליונים אחרים מתחילים לגלוש באינטרנט; בזמן שהאיחוד האירופי מתפרק, מערכות וירטואליות מתקשרות למערכות חכמות; בזמן שרובוטים תופסים לנו את מקומות העבודה, מוסדות ותיקים ומערכות חברתיות מתמזגות לעולם הווירטואלי. מה קושר בין כל האירועים האלה? האם אפשר לזהות מגמה כללית? הרב לייטמן מציג תחזית ליום שהולך ומתקרב ובו נעבור לחיות בעיקר במרחב הווירטואלי

בשיתוף קבלה לעם

 

"סוריאליסטי" היא מילת השנה הנבחרת של המילון הוותיק "מרים-וובסטר" לשנת 2016. עולמנו אכן הולך ונעשה סוריאליסטי מיום ליום, כלומר, מתרחק מגבולות ההיגיון ומתאפיין "באי רציונליות חלומית מתעצמת", כפי שמגדיר זאת המילון.

 

שורת האירועים בשנה החולפת הוכיחה לרבים ברחבי העולם כי לפעמים המציאות מורגשת כמו חלום מוזר, הזוי ולא מציאותי. דונלד טראמפ מושבע לנשיאות המעצמה הגדולה בעולם בסוף השבוע הקרוב, בריטניה פורשת מהאיחוד האירופי, מיליוני מוסלמים מהגרים ומשתלטים על אירופה, ורובוטים ומערכות מחשוב משוכללות יורשים את מקומות העבודה שלנו ועלולים להוביל את הכלכלה לדרך ללא מוצא ולאבטלה המונית. סוריאליסטי או לא?

מציאות מדומה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מציאות מדומה(צילום: EPA)

לצד שינויים דמוגרפיים וחברתיים משמעותיים מתחולל שינוי נוסף על ציר מקביל. רשת האינטרנט, שהתחילה ככלי שרת למדענים באקדמיה והתרחבה ל"אמצעי בידור" להמוני העם, הופכת לתשתית להרבה מפעולות החברה האנושית כולה. אנחנו מנווטים בעזרת ווייז, משתפים מסמכים במשרד, מנהלים חיי חברה ברשתות החברתיות, מכירים באפליקציות, מנהלים קמפיינים בטוויטר, קונים באיביי, משלמים בביטקוין ולוחמים בסייבר. הרשת משמשת כקרקע וירטואלית לאזרחים שעוסקים בטרור, להפיכות, להובלת תהליכים פוליטיים וחברתיים ועוד ועוד. עיינו ערך "האביב הערבי".

 

השמים הם לא הגבול

איך עתיד להיראות עולם וירטואלי מתקדם יותר, כאשר בנקים, בתי משפט, משרדי ממשלה, ביטוח לאומי ומוסדות נוספים יתנהלו לחלוטין ברשת? מה יתרחש כאשר כלל המערכות הממוחשבות בבית יתמזגו ל"בית חכם"? וכלל הבתים הפרטיים ומבני הציבור יתקשרו ל"עיר חכמה" המונעת על ידי "אנרגיה חכמה"? איך ייראו חיינו כאשר כל ה"ערים החכמות" יתחברו ל"אנושות גלובלית חכמה"?

 

התרבות הווירטואלית הגלובלית שנרקמת בינינו מייצבת תקשורת חדשה. טראמפ בטוויטר ()
התרבות הווירטואלית הגלובלית שנרקמת בינינו מייצבת תקשורת חדשה. טראמפ בטוויטר

 

בעולם מרושת כזה תיעלם הפרטיות. כבר היום היא מתפוגגת כשאנחנו מוסרים מידע בעל כורחנו: הג'י.פי.אס מסמן היכן אנחנו, החיפוש בגוגל חושף את המאוויים שלנו, כל תיוג מסגיר מיהם החברים שלנו וכל תמונה שאנחנו מעלים באינסטגרם מגלה עלינו אינספור פרטים. הרשת רואה וזוכרת הכול, ובעתיד הקרוב היא תכיר אותנו טוב מאשר אנחנו את עצמנו, ממש כפי שלומדים להכיר אותנו היטב הפרסומאים ואנשי השיווק. גם מארג האינטרסים ברמת היחסים הבינלאומיים יהיה שקוף לעין כול. אפילו ללא הדלפות מהארכיון של אדוארד סנודן או הפצת מסמכים דוגמת ויקיליקס, הכול יהיה נגיש וגלוי לכולם.

 

נוסף על אלה, התרבות הווירטואלית הגלובלית שנרקמת בינינו מייצבת תקשורת חדשה. מרגע שהמחשבים הפכו למתווכים בהעברת מסרים בינינו, כמעט ולא תמצאו הבדלים בין ג'ון מדטרויט, הלנה מספרד ונטסומי מיפן - כולם כותבים ב-140 תווים, שולחים אימוג'י כדי להביע רגשות, מפרגנים בלייק זה לזה ומדברים בשפה אחידה, עוקפת כל לשון. ככל שפלטפורמות מבוססות בינה מלאכותית ייכנסו לחיינו, סביר להניח כי נדע להתקשר בינינו מעל בליל השפות כאילו היינו דוברים אותה שפת אם.

 

אפשר להמשיך ולהרחיב בדבר המרחב הווירטואלי שעולה על זמן ומיקום גאוגרפי, על העובדה כי כל גולש הוא עיתונאי רשת בפוטנציה, על תופעות חברתיות חדשות ומסוכנות כמו: ביוש (שיימינג), הסתה, חרדת החמצה (FOMO) והתאבדויות בשידור חי, אבל כל אלה מתגמדים ביחס לערכים החדשים שהולכים ונוצרים. בעידן הווירטואלי שבו כולנו נהיה מקושרים, מדפסות תלת ממד ידפיסו בשפע את כל הדרוש לקיומנו ורכבים אוטונומיים ללא נהג יסיעו אותנו ממקום למקום - סמלי סטטוס חומריים יאבדו מערכם. להשוויץ ברכב או בבגד חדש יהיה מושא לגנאי. ברוכים הבאים לעולם חדש בפתח.

 

חכמים יחד, טיפשים לחוד

כשם שעשרות טריליונים של תאים בודדים בגוף האדם מרכיבים אורגניזם אחד, חי ונושם, המארגן בתוכו מערכות רבות של רגש וחשיבה, ומעבד נתונים ותגובה, כך הִתקשרות מקוונת של מיליארדי בני אדם לרשת קשר אחת מסוגלת לחולל שינוי אדיר. מרגע שנקלף את השכבה השקרית והצבועה ונחשוף את מערכת הקשרים האמיתיים בינינו, נגלה כי אנחנו מרכיבים "גוף אחד", אנושות אחת עם נשמה אחת. הכמות הבלתי נתפסת של הנתונים שמוזנים ומוזרמים ללא הפסקה ברשת תסתנכרן להרמוניה אחת - תוצר משותף של חכמת ההמונים, מהפך של המוני בני אדם "טיפשים" לקולקטיב אינטליגנטי.

רובוטים ומערכות מחשוב משוכללות יורשים את מקומות העבודה שלנו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רובוטים ומערכות מחשוב משוכללות יורשים את מקומות העבודה שלנו(צילום: רויטרס)

כוח החיבור שיתעורר כתוצאה מהקשרים החיוביים בינינו, אשר יתבססו על חוקי הטבע, יעטוף את כולנו יחד כאחד. הקשר ההדדי החדש שיירקם יארגן אותנו מחדש כחברה, יכתיב לנו חוקים חדשים להתנהלות על פי הכלל "ואהבת לרעך כמוך" ויחייב אותנו לפעול על פיהם בלבד. בהתאמה ובהדרגה מערכת האינטרנט תארגן את ניהול היחסים החברתיים בינינו בכל תחום ובכל רמה, ולו בזכות העובדה שהצטבר אצלה הידע על כולם, והיא תפעל בפשטות לעבר השלמות. בעולם הכאוטי של ימינו, מערכת האינטרנט עתידה להיות ההנהגה החדשה, החברה החדשה, הבית החדש שעלינו לדאוג לו.

 

אין לטעות ולחשוב כי המעבר למציאות הווירטואלית הזאת יהיה חלק. בעלי האינטרסים, חברי האליטות ותאגידי הענק ימשיכו להיאבק על השליטה שלהם. אולם בסופו של דבר, כוח ההמון המרושת יגבר וינצח. ככה זה בטבע, פרטים רבים שמקושרים יחד לאנושות אחת - חזקים יותר מכל שפיץ גדול וחזק.

 

גולשים על רשת אחת

המדע מכיר בגישה האינטגרלית הזאת. ענף שלם חוקר "מערכות מורכבות" המכילות תחומים רבים ושונים המשפיעים זה על זה, כמו: פיזיקה, סוציולוגיה, כלכלה, ביולוגיה, פסיכולוגיה, טכנולוגיה, מטאורולוגיה, ניהול ועוד. המטרה היא לחקור תבניות של מאפיינים התנהגותיים ומבניים דומים, להבין בצורה טובה יותר את המערכות סביבנו ולשפר את היכולת לחזות את התנהגותן. המצאת המחשב והתפתחות האינטרנט רק נתנו דחיפה עצומה לגילוי המרעיש שכולנו מקושרים ברשת אחת, בדיוק כפי שגילו החוקרים.

 

הפעם לא מדובר בתהליך התפתחות טכנולוגי אלא בתהליך התפתחות טבעי של כלל החברה האנושית. מערכת היחסים האגואיסטית – עליה מושתתים החברה, הכלכלה, החינוך, המשפט והתרבות – מגיעה למיצוי, ועם כניסת המערכת האינטגרלית החדשה לפעולה, החיים של כל אחד מאיתנו נעשים מהותיים ומכריעים: רק כאשר למערכת כולה יהיה טוב – יהיה לכולנו טוב. כאשר אנחנו מתחשבים בצורכי המערכת עצמה, המבטאים את צורכי האנושות כולה, אנחנו מפתחים הלכה למעשה יחס בריא גם לזולת, בין אם נרצה בכך או לא.

 

הקשר האנושי בינינו הולך ומתהדק עד שכל "תא", כלומר כל פרט באנושות, פועל למען הגוף האנושי העצום, גם אם עליו להמית את עצמו, כמו שקורה לעתים בגוף החי. לכן רק בזכות דאגה למארג הקשרים בינינו נצליח לתפקד כאיש אחד, בעל מוח חושב אחד ולב פועם אחד - קשר רגשי הזורם בינינו, הנקרא הכוח העליון. איך מאיצים את התהליך המסורבל? לשם כך נועדה חכמת הקבלה - כדי לפתח מודעות, לרכך את הלב שלנו לשלב ההתפתחות הבא שבפתחו אנו נמצאים, ולהכין אותנו רגשית לקראת התקשרותנו לחברה גלובלית אחת.

 

אולי הרעיון כולו נשמע עתידני, אוטופי או סוריאליסטי, אבל כידוע למתמטיקאים, כל שינוי אקספוננציאלי הוא שינוי הצטברותי: המון תהליכים מתרחשים בבת אחת, אך ברגע אחד ובתוך זמן קצר הסך הכולל מתגבש למערך אחד ופורץ לרמה חדשה של קיום. ממש כמו לידה של אנושות חדשה.

 

הרב ד"ר מיכאל לייטמן עומד בראש תנועת קבלה לעם העולמית, ומדי יום מעניק שיעורי קבלה המשודרים בערוץ 66  ב-HOT ובאתר האינטרנט.

 

כנס "קבלה לעם" העולמי 2017 ייערך בתאריכים 21-23.2 בגני התערוכה בתל אביב. בואו לפגוש את הרב לייטמן ולחוות את הרגשת החיבור במלוא העוצמה. לפרטים נוספים חייגו: 1-700-509-209 או לחצו כאן .

 

בשיתוף קבלה לעם

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
צילום: EPA
צילום: טים נוקס
הרב ד"ר מיכאל לייטמן
צילום: טים נוקס
מומלצים