שתף קטע נבחר

27% מהצעירים הערבים עובדי קבלן: "רבים מנוצלים לרעה"

שיעור העסקת עובדים צעירים כעובדי קבלן גבוה פי שלושה במגזר הערבי מאשר במגזר היהודי, וערבים מועסקים פחות במקצוע אותו למדו, כך קובע סקר חדש הבוחן את תעסוקת הצעירים. בנוסף, ערבים מעידים כי חוו פחות פגיעה בזכויות והם שומרים על מקום העבודה לאורך זמן

הצעירים הערבים מוצאים עבודה מהר יותר מהצעירים היהודים ומחליפים פחות מקומות עבודה - אך שיעור תעסוקתם עדיין נמוך יותר, כך לפי סקר הבודק את מצב הצעירים בשוק התעסוקה בישראל.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

קצב גידול התעסוקה הציבורית כפול מהמגזר העסקי

לראשונה: הסכם קיבוצי בהיי-טק

חמישית מהמשפחות בישראל - מתחת לקו העוני

 

הסקר, בו השתתפו כ-600 צעירים בגילאי 18-35 מהמגזר היהודי והערבי, נערך עבור נט-מד ישראל, פרויקט שיזם האיחוד האירופי, מופעל על ידי אונסק"ו באגן הים התיכון ועוסק במדיניות צעירים. מהנתונים עולה כי יותר מ-60% מהצעירים בישראל עובדים במשרה מלאה. מנגד, כעשירית אינם עובדים מסיבות של אבטלה, הימצאות בתקופה בין עבודות ועקרות בית. בנוסף, כ-7% משרתים בצבא ושיעור דומה הם סטודנטים, שלומדים ואינם עובדים.

 

רק אחד מכל ארבעה סטודנטים עובד במשרה מלאה, בעוד שמרבית הסטודנטים עובדים באחוזי משרה משתנים. במגזר היהודי 59% מהצעירים עובדים, כולל משרות חלקיות, ובמגזר הערבי עובדים 47%. 5% מהיהודים לא עובדים או מובטלים ואצל הערבים השיעור המקביל הוא 11%.

 

במגזר הערבי שיעור עובדי הקבלן או עובדי חברת כח אדם גבוה משמעותית (27%) מול המגזר היהודי (6% בלבד). שיעור העצמאים נאמד ב-29% לעומת 4% בלבד במגזר היהודי. הן במגזר היהודי והן במגזר הערבי צעירים רבים אינם מועסקים במקצוע שלמדו, אך במגזר הערבי הבעיה חמורה יותר: 66% מועסקים לא במקצוע שלמדו, לעומת 45% בקרב היהודים.

 

הערבים מתלוננים פחות על שכר נמוך

באופן מפתיע, נראה כי ההתמודדות בשוק העבודה של הצעירים מהמגזר הערבי קלה יותר. כך לדוגמה, יותר צעירים ערבים (35%) מיהודים (27%) מוצאים עבודה תוך חודש-חודשיים במקצוע שלמדו. 7% בלבד מהמגזר הערבי השיבו שלקח להם מעל שנה למצוא עבודה, לעומת 3% בקרב היהודים.

 

הקושי הגדול ביותר בו נתקלו המשיבים לסקר במהלך חיפוש העבודה הוא חוסר מענה לקורות החיים ששלחו, אלא ששיעור היהודים שחוו קושי זה היה גדול משמעותית (55%) מהערבים (20%). רק 14% מהצעירים הערבים תיארו חוסר ניסיון כקושי במהלך חיפוש העבודה, לעומת נתון גבוה בהרבה בקרב היהודים - 42%.

 

בנוסף, הצעירים הערבים מתלוננים פחות על שכר נמוך מאוד שהוצע להם במהלך חיפוש העבודה, רק 7% מהם תיארו קושי זה, בעוד שבקרב היהודים 43% דיווחו על כך. עוד עולה מהסקר כי רק 13% מקרב הצעירים הערבים תיארו מחסור במקומות עבודה באזור מגוריהם כקושי, אל מול 24% בקרב היהודים.

 

יותר צעירים יהודים פונים לארגוני זכויות עובדים

מהתשובות לסקר עולה כי קיימת יציבות גדולה יותר של הצעירים הערבים במקומות העבודה. ממוצע מקומות העבודה בהם הועסקו הנשאלים בחמש השנים האחרונות הוא 1.5 מקומות בקרב הערבים, לעומת 2.7 מקומות בקרב היהודים.

 

עוד עולה מהנתונים כי הצעירים הערבים (84%) מאמינים שהם מודעים לכל זכויות העובדים המגיעות להם - שיעור כפול מהצעירים היהודים (42%). עם זאת, במידה שחלה פגיעה בזכויות, יותר צעירים יהודים (55%) פונים לארגוני זכויות עובדים מערבים (18%), אך צעירים ערבים פונים יותר (30%) לגופים ממשלתיים מהיהודים (20%).

אחד מכל חמישה צעירים חווה איחור בתשלום המשכורת

מהסקר עולה כי קיים שיעור לא מבוטל של פגיעה בזכויות סוציאליות בקרב העובדים הצעירים בישראל. אצל 21% מהצעירים משני המגזרים התרחש בין איחור לשניים בתשלום המשכורת, בעוד שאצל 12% מהם התופעה התרחשה מספר פעמים ול-5% הדבר קרה פעמים רבות.

 

אצל 43% מהצעירים משני המגזרים בין פעם אחת למספר רב של פעמים לא שולם כסף עבור שעות נוספות, ל-17% הורדו קנסות מהמשכורת, ל-27% לא שולמו זכויות סוציאליות ו-62% מהעובדים הצעירים התבקשו לבצע משימות שאינן בהגדרת התפקיד.

 

יחד עם זאת, במגזר הערבי הפגיעה בזכויות העובדים קלה יותר מאשר במגזר היהודי. 29% מהערבים העידו כי חוו אי-תשלום בעד שעות נוספות, לעומת 45% מקרב היהודים. 59% מהערבים ציינו שלא חוו מעולם אי-תשלום עבור שעות נוספות, לעומת שיעור מקביל של 50% במגזר היהודי. יותר צעירים ערבים (70%) מיהודים (62%) דיווחו שלא נתקלו מעולם באי-תשלום זכויות סוציאליות ויותר יהודים (41%) מערבים (20%) חוו איחור בתשלום המשכורת.

   

"הערבים חוששים לומר את התשובה האמיתית"

בנט-מד ישראל אומרים שאת הנתונים המעודדים לכאורה לגבי החברה הערבית יש לקרוא בעין ביקורתית. לדברי מוחמד כבוב, חבר קבוצת התעסוקה בנט-מד ישראל ומוסמך במינהל מדיניות ציבורית, "המציאות בחברה הערבית בשטח שונה מהנתונים המעודדים שעולים מהסקר.

 

"עובדים מהחברה הערבית חוששים לשנות את מקום עבודתם בגלל הקושי הכלכלי ובגלל חשיבות ביטחון התעסוקה, הקיום בכבוד ופרנסת המשפחה. לכן, גם כשפוגעים בזכויות שלהם במקום העבודה, הם לא ממהרים לקום ולהתלונן".

 

כבוב מעיר כי "שיעור המועסקים הצעירים בחברה הערבית אצל חברות קבלן הוא גדול משמעותית לעומת החברה היהודית. העובד הערבי מנוצל לרעה כי המעסיק יודע שזהו כוח עבודה זול יותר, שיסכים להתפשר על תנאים לא טובים, ואם ייצא החוצה - לא יצליח למצוא פרנסה אחרת במהרה, בגלל היותו בן מיעוטים וערבי".

 

לפי כבוב, המשיבים הערבים עלולים לחשוש לומר את תשובתם האמיתית, מתוך מחשבה שהסקר לא באמת אנונימי ויוכל לפגוע במעמדם. "גם נתון זה מעיד על החשש היומיומי לאבד את מקום העבודה ואת הפרנסה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים