שתף קטע נבחר

הנאום, המחאות והסרטונים. הכול על השבעת טראמפ

נאום ההשבעה המסעיר, הסוף של עידן אובמה, ההפגנות בוושינגטון וברחבי העולם - וגם המחמאות לבגדים של מלניה והריקוד "המביך אי פעם". סיכום היום ההיסטורי של דונלד טראמפ ואמריקה

 

מלניה בשמלה שכבשה את העולם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מלניה בשמלה שכבשה את העולם(צילום: EPA)

 

כחודשיים אחרי הניצחון המדהים בבחירות הושבע אתמול (יום ו') דונלד טראמפ לנשיא ה-45 של ארה"ב. בשעה 19:00 בגבעת הקפיטול בוושינגטון הניח טראמפ את ידו על התנ"ך ואמר: "אני נשבע חגיגית כי אמלא בנאמנות את תפקיד נשיא ארה"ב, וכי אפעל כמיטב יכולתי לשמור על חוקת ארצות הברית ולהגן עליה". אחר כך, בנאום הראשון כשנשיא הודה טראמפ לנשיא היוצא ברק אובמה ורעייתו מישל. אז תקף את התנהלותו של מי שהיה יריב מר שלו בתקופת מערכת הבחירות.

 

נאום הבדלנות: "אמריקה תחילה"

"היום אנחנו מעבירים את השלטון מוושינגטון ומחזירים אותו אליכם, לעם. במשך זמן רב מדי קבוצה קטנה בעיר הבירה שלנו קצרה את רווחי הממשל, בעוד העם שילם את המחיר. וושינגטון

שגשגה, אבל העם לא זכה לחלק בעושר שלה. הניצחונות שלהם לא היו הניצחונות שלכם, ההישגים שלהם לא היו ההישגים שלכם. כל הדבר הזה משתנה ממש כאן, ברגע זה. הרגע הזה הוא הרגע שלכם, הוא שייך לכם. 20 בינואר 2017 ייזכר כיום שבו העם הפך להיות המושל במדינה הזאת שוב. הגברים והנשים במדינה הזו שנשכחו - לא יישכחו עוד".

 

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הקלינטונים בדרך לטקס ההשבעה (צילום: AP) (צילום: AP)
הקלינטונים בדרך לטקס ההשבעה(צילום: AP)

השבעה היסטורית - עם כמות קהל קטנה יחסית. למעלה: השבעת אובמה ב-2009. למטה: ההשבעה אתמול (צילום: AP) (צילום: AP)
השבעה היסטורית - עם כמות קהל קטנה יחסית. למעלה: השבעת אובמה ב-2009. למטה: ההשבעה אתמול(צילום: AP)
 

"מהיום הזה והלאה, זה יהיה 'אמריקה תחילה'. כל החלטה הנוגעת לסחר, למסים, להגירה וליחסי החוץ תתקבל מתוך מחשבה אם היא מועילה לעובדים האמריקנים ולמשפחות האמריקניות. עלינו להגן על גבולותינו מההרס של מדינות אחרות שמייצרות את המוצרים שלנו, גונבות את החברות שלנו ומחסלות את המשרות שלנו. ההגנה תוביל לשגשוג ולחוזק גדול. אלחם עבורכם בכל נשימה ולעולם לא אאכזב אתכם", אמר טראמפ לעם האמריקני.

 

בהתייחסות ליחסי החוץ של ארה"ב אמר הנשיא ה-45 של ארה"ב: "נחפש ידידות ורצון טוב עם ארצות העולם, אבל נכיר בכך שזו זכותן של כל המדינות לחשוב קודם על האינטרס שלהן. איננו רוצים לכפות את רצוננו על אותם אנשים". אחר כך הבטיח: "נמחה את הטרור האיסלאמי מעל לפני האדמה".

 

תם עידן אובמה

לקראת נאומו של טראמפ נפרד אובמה מהחדר הסגלגל ועזב את הבית הלבן אחרי שתי כהונות. "זה היה הכבוד הגדול ביותר בחיי לשרת אתכם. הפכתם אותי למנהיג ולאדם טוב יותר. לא אפסיק. אהיה שם לצדכם כאזרח, אשאב השראה מקולות של אמת וצדק, הומור בריא ואהבה. אני עדיין מבקש מכם להאמין. לא ביכולת שלי לגרום לשינוי, אלא בשלכם. אני מאמין בשינוי מפני שאני מאמין בכם", כתב בהודעת הפרידה שלו לאמריקנים. זמן קצר אחר כך קיבלו ברק ומישל אובמה את פניהם של דונלד ומלניה טראמפ לפגישה בבית הלבן.

 

מחווה נשיאותית לפני הטקס (צילום: CNN)
מחווה נשיאותית לפני הטקס(צילום: CNN)

אובמה יוצא מהבית הלבן לפני טקס ההשבעה (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה יוצא מהבית הלבן לפני טקס ההשבעה(צילום: AP)
 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

המסוק של אובמה יוצא מוושינגטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המסוק של אובמה יוצא מוושינגטון(צילום: AFP)

אחרי טקס ההשבעה של טראמפ הסתיים רשמית עידן אובמה. ברק ומישל, מלווים בנשיא החדש ובגברת הראשונה, עלו על מסוק צבאי בוושינגטון. משם המשיכו לנמל התעופה בבסיס חיל האוויר אנדרוז במרילנד. אובמה נפרד בבסיס מאנשי הצוות ששירתו אותו לאורך השנים. אז עלה על מטוס עם מישל, נופף לעם האמריקני ויצא לחופשה בקליפורניה.

 

הנשיא מתחיל לעבוד

זמן קצר אחרי הטקס כבר נקט טראמפ צעדים ראשון כנשיא. כשאובמה בדרך לחופשה בקליפורניה חתם טראמפ על הצו הנשיאותי הראשון בכהונתו – נגד תוכנית הדגל של הנשיא לשעבר. הצו שעליו חתם טראמפ נועד להקל על הרשויות מול רפורמת הבריאות "אובמה-קר". ריינס פרייבוס, ראש הסגל של טראמפ בבית הלבן, אמר כי הכוונה היא "להפחית את הנטל הכלכלי" שיוצרת תוכנית הבריאות של ברק אובמה, שאותה התחייב טראמפ לבטל במהלך כהונתו.

צו נשיאותי ראשון - נגד תוכנית הדגל של הנשיא לשעבר (צילום: AP) (צילום: AP)
צו נשיאותי ראשון - נגד תוכנית הדגל של הנשיא לשעבר(צילום: AP)
 

באתר הבית הלבן החדש פורסם החזון של הנשיא הנבחר. באחד הסעיפים, תחת הכותרת "להפוך את הצבא שלנו לחזק שוב", נכתב כי ממשל טראמפ יפתח מערכת טילי הגנה אווירית נגד מתקפות טילים ממדינות כמו איראן וצפון קוריאה. הנשיא הנכנס חתם על כמה מינויים רשמית, והכריז על הצעה לחוקק "יום פטריוטיות" כיום חג לאומי.

 

התהלוכה - והאלימות

מהחדר הסגלגל המשיך טראמפ עם רעייתו מלניה לתהלוכה המסורתית בשדרות פנסילבניה בוושינגטון, אירוע חגיגי עם אלפי משתתפים. גם בתהלוכה, כמו בימים שקדמו לטקס ההשבעה ובמהלך הטקס עצמו - ההפגנות נגד הנשיא הנבחר לא פסקו. מאות נעצרו במהלך העימותים בין מתנגדיו של טראמפ לשוטרים. בתהלוכה, לצד קריאות בעד טראמפ, נשמעו גם שריקות בוז רמות.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

מפגינים לבושים בשחור התפרעו אתמול בוושינגטון. גם לאורך הלילה נמשכו העימותים בין מפגינים לאנשי כוחות הביטחון בוושינגטון הבירה. במסגרת המהומות השליכו המפגינים אבנים לעבר סניפים של מקדונלד'ס, סטארבקס ו"בנק אוף אמריקה", וניפצו את שמשותיהם. "גז פלפל ואמצעים אחרים שימשו להשיג שליטה על פורעי החוק ולהגן על בני אדם ורכוש", נמסר בהודעת המשטרה בוושינגטון. בהתקוממות נוספת, השליכו מפגינים לבושים בשחור סלעים לעבר תחנות אוטובוס וניפצו שמשה של לימוזינה, שרוססה בכיתוב: "אנחנו האנשים".

המהומות בוושינגטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המהומות בוושינגטון(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 

 

בתיעוד מאחד ממוקדי המחאה נגד טראמפ נראה ריצ'רד ספנסר, מנהיג תנועת "הימין האלטרנטיבי" (אלט-רייט) שדוגלת בעליונות הגז הלבן, סופג אגרוף בפניו ממפגין. ספנסר ארגן את כנסי "הייל-טראמפ" במהלך תקופת הבחירות, והתראיין בגנות ההפגנות הסוערות שנערכות במקביל לטקס ההשבעה. היום נמשכות המחאות נגד הנשיא החדש של ארה"ב, בצעדת נשים ענקית בוושינגטון בהשתתפות כחצי מיליון בני אדם.

 

הפגנות גם ברחבי העולם

לא רק בוושינגטון מפגינים בסוף השבוע נגד טראמפ. בארה"ב נמשכת המחאה נגדו גם בניו יורק, שיקגו וערים נוספות. גם בערים גדולות אחרות בעולם - לונדון, רומא, ברלין ומלבורן - מוחים נגד הנשיא הנבחר, בעיקר בגלל התבטאויותיו נגד נשים. המוני בריטים, רובם נשים, התאספו החל משעות הצהריים בסמוך לשגרירות ארה"ב בלונדון ומחו נגד הנשיא האמריקני החדש. לפי הערכות, בהפגנה צפויים להשתתף כ-200 אלף בני אדם, בהם גם הזמרת לילי אלן שתופיע וראש העיר לונדון סאדיק קאן, שאמר: "כפמיניסט אני תומך לחלוטין בשוויון בין המגדרים וכאחד הצועדים אני נחוש לגמרי לעשות הכל כדי להבטיח שנשים צעירות בלונדון יזכו לאותן הזדמנויות כמו גברים".

מפגינים נגד טראמפ בלונדון (צילום: GETTYIMAGES) (צילום: GETTYIMAGES)
מפגינים נגד טראמפ בלונדון(צילום: GETTYIMAGES)

 (צילום: GETTYIMAGES) (צילום: GETTYIMAGES)
(צילום: GETTYIMAGES)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

אלפי מפגינים פקדו גם את הייד פארק בסידני שבאוסטרליה ו-7,000 נוספים צעדו במלבורן. "שנאה, דברי שטנה, אפליה ומדיניות מפלה הן לא רק בעיות של הנשים בארה"ב, אלא של הנשים בכל העולם", אמרה אחת המפגינות. כ-5,000 מפגינים התקהלו בסמוך למתחם "מרטין פאלאס" שבסידני והניפו שלטים ועליהם הכיתוב: "נשים לעולם לא יובסו" ו"לזרוק את טראמפ".

גם בגרמניה נערכו שורה של הפגנות ענק, בין היתר בברלין, מינכן ופרנקפורט. הרחבה הסמוכה לשער ברנדנבורג שבברלין הייתה מלאה עד אפס מקום במפגינים שהניפו כרזות שבהן נראה דיוקן של אשה מוסלמית שעוטה חיג'אב הצבוע בדגלי ארה"ב. בהפגנה נוספת, שנערכה ברומא שבאיטליה, הגיעו אלפי בני אדם.

 

הנשפים, הציוצים והסרטונים

אחרי תהלוכת הניצחון בשדרות פנסילבניה הגיע הזוג הנשיאותי הטרי ל"נשף החופש" (The Liberty Ball), הראשון מבין שלושה נשפים שנערכו לכבודו הנשיא החדש ברחבי הבירה. דונלד ומלניה טראמפ רקדו בנשף את ריקודם הראשון כזוג נשיאותי, לצלילי שירו של פרנק סינטרה "My Way", בביצועה של זמרת הג'אז ארין בוהם. בכניסה לנשף התייחס טראמפ ליום ההשבעה ואמר כי "אנשים שלא היו נחמדים אליי אמרו שעשינו עבודה טובה היום". לבאי הנשף הבטיח: "אתם תראו כמה דברים מדהימים בשבועות הקרובים".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

 

 

בסלואו הנשיאותי המשיכה מלניה לקצור מחמאות על ההופעה שלה. אחרי התלבושת של ראלף לורן בטקס ההשבעה, שהובילה להשוואות לג'קי קנדי אונסיס, כנראה הגברת הראשונה האהודה ביותר בהיסטוריה האמריקנית, הופיעה מלניה בשמלה לבנה של המעצב הצרפתי הרווה פייר. חובבי האופנה התפעלו מהשמלה חסרת השרוולים ובעלת השסע והסרט האדום, ואמרו כי מדובר בבחירה אלגנטית, מודרנית ורעננה. הביקורות על הסלואו הנשיאותי היו פושרות הרבה יותר.

 

"הריקוד הכי מביך אי פעם", לעגו ברשת לסלואו שבו לא הפגין הנשיא יכולות ריקוד מרשימות במיוחד, והעדיף לנופף לתומכיו בקהל. גם ביומו הגדול לא הפסיק טראמפ לצייץ בטוויטר. "תודה לכם על עוד ערב נהדר בוושינגטון הבירה. ביחד נעשה את אמריקה נהדרת שוב", כתב טראמפ בחשבון הטוויטר שלו, לפני שעבר לחשבון הטוויטר הנשיאותי. בציוץ נוסף כתב: "יום וערב פנטסטיים בוושינגטון. תודה ל'פוקס ניוז' ולכל כך הרבה כלי תקשורת על ביקורות נהדרות לנאום".

 

באחד האירועים ערך טראמפ מחווה להילרי קלינטון, שהפסידה לטראמפ בבחירות והגיעה לטקס ההשבעה, ולבעלה הנשיא לשעבר ביל. בארוחת צהריים רשמית הודה טראמפ לזוג על נוכחותם, וביקש מהאורחים לקום ולמחוא להם כפיים. קלינטון, שהייתה מועמדת ברורה לניצחון בבחירות, ניסתה אתמול להסתיר את אכזבתה ככל שניתן. הגולשים ברשת לא פספסו את הבעת פניה העגמומית של מישל אובמה, שתקפה את טראמפ על יחסו לנשים במהלך הקמפיין.

 

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שני רגעים נוספים מטקס ההשבעה הפכו לוויריאלים ברשת. בראשון תועדה הילרי במבט זועף, ככל הנראה כשבעלה ביל נעץ מבטים באיוונקה טראמפ, בתו של הנשיא החדש. בשני ניסה הנשיא ה-43, ג'ורג' בוש הבן, להיאבק בשכמיית גשם - ללא הצלחה יתרה.

 

התגובות בעולם

בשעה שבעולם מוחים, המנהיגים מנסים להסתגל למציאות החדשה - ולהגיב בהתאם לנאום ההשבעה המסעיר של הנשיא הנבחר. במרכז ההתייחסות עמד הטון ה"בדלני" של הנשיא החדש בנאום הראשון כנשיא, והחשש שטראמפ יבטל הסכמים בין ארה"ב לבעלות הברית האירופאיות שלה. סגן הקנצלרית של אנגלה מרקל, זיגמר גבריאל, אמר אתמול כי "שמענו מטראמפ נאום לאומני", והזהיר מפני "דרך קשה". מרקל התייחסה היום לשותפות הסחר הגדולה בין ארה"ב לגרמניה ואמרה אחרי הנאום כי "הדבר הטוב ביותר לכולנו הוא שנעבוד יחד בהתבסס על ערכים משותפים למערכת הכלכלית הבינלאומית".

 

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי אמרה כי היא בטוחה שטראמפ מבין את הערך האסטרטגי של ברית נאט"ו, שבה פקפק טראמפ במהלך קמפיין הבחירות. מיי אמרה כי היא מאמינה שבריטניה, שעושה את דרכה מחוץ לאיחוד האירופי, יכולה לגבש הסכם סחר חדש עם ארה"ב. מיי וטראמפ צפויים להיפגש בוושינגטון בקרוב.

 

בשעה שברחבי אירופה התקיימו הפגנות נגד הנשיא הנבחר, במוסקבה אופטימיים הרבה יותר. הקרמלין מסר כי רוסיה מקווה לדיאלוג בונה עם ממשל טראמפ, ולשיפור הקשר עם וושינגטון שהגיע לשפל בתקופת אובמה. דמיטרי פסקוב, הדובר של ולדימיר פוטין, אמר כי פוטין יתקשר בקרוב לטראמפ כדי לברך אותו. הוא הוסיף כי למרות האופטימיות, תהיה זו "אשליה" לצפות שלא יהיו מחלוקות בין הצדדים בארבע השנים הקרובות.  

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

נשיא מכסיקו, אנריקה פנה נייטו, שיחסי ארצו עם טראמפ מתוחים מאוד בשל ההתבטאויות הקשות של טראמפ נגד מהגרים מכסיקנים והבטחתו לבנות חומה בגבול מכסיקו ולאלץ את מכסיקו לשלם על הקמתה, בירך את טראמפ אחרי ההשבעה. הנשיא המכסיקני אמר כי ישאף לדיאלוג "מכובד" עם ממשל טראמפ. עם זאת הוא הזהיר שריבונות מכסיקו, האינטרסים הלאומיים שלה וההגנה על המכסיקנים יהיו בחשיבות עליונה.

 

יו"ר הרשות הפלסטינית אבו שיגר הודעת ברכה קצרה ועניינית לרגל השבעתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב. בהודעה כתב אבו מאזן כי הוא מברך את טראמפ ומצפה לעבוד איתו כדי להגיע

לשלום, ביטחון ויציבות בעולם סוער ובאזור שחווה שלב טרגי. בנוסף, הביע אבו מאזן תקווה שהוא וטראמפ יתרמו ליצירת עתיד בטוח לכולם. ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, כינה את טראמפ "חבר" וכתב בטוויטר כי הוא מצפה לשיתוף פעולה קרוב כדי "להפוך את הברית בין ארה"ב לישראל חזקה מתמיד".

 

נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, היה המנהיג הראשון שבירך ושוחח עם טראמפ אחרי זכייתו בבחירות בנובמבר האחרון. אחרי ההשבעה אתמול מיהר לברך שוב: "אנו מקווים שתקופת נשיאותו של טראמפ תהיה התחלה חדשה למסלול היחסים בין מצרים לארה"ב", אמר הנשיא המצרי והוסיף כי "קשרי החברות יהודקו, ויתחזק הקשר האסטרטגי המיוחד בין מצרים לארה"ב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הריקוד של דונלד ומלניה טראמפ
צילום: רויטרס
מומלצים