שתף קטע נבחר

ההצבעה על חוק הסיפוח - רק לאחר דיון בקבינט

ראש הממשלה מנסה למנוע בשלב זה את ההצבעה על חוק הסיפוח, ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט מתכוון להמתין ולשמוע ממנו בישיבת הקבינט מה מדיניות הממשלה מול הממשל האמריקני החדש. לאחר מכן, יחליט אם לעלות את החוק להצבעה בוועדת השרים

 

מעלה אדומים. מתיחות בקואליציה סביב סוגיית הסיפוח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מעלה אדומים. מתיחות בקואליציה סביב סוגיית הסיפוח(צילום: AFP)

תכונה בימין בעקבות כניסתו של נשיא ארצות הברית החדש לתפקיד: שר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט עשוי לדחות את הדיון על חוק הסיפוח של מעלה אדומים, שאמור לעלות מחר (יום א') להצבעה בוועדת השרים לענייני חקיקה.

 

רק אחרי ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני, שבה צפוי ראש הממשלה בנימין נתניהו להציג את המדיניות מול הממשל החדש של דונלד טראמפ, יחליט בנט אם להעלות את הנושא שוב. במקרה כזה, עשויה הוועדה להתכנס באופן מיוחד רק להצבעה בחוק המדובר. ראש הממשלה מנסה לפי שעה למנוע את ההצבעה על החוק מחר.

  

ראש הממשלה נתניהו פרסם הערב הודעה שלפיה אחד הנושאים הראשונים שבכוונתו להעלות מול הנשיא האמריקני הוא הסוגיה האיראנית. ההודעה הקפיצה את האגף הימני בקואליציה, ללא קשר ליוזמות חקיקה שכבר עומדות על הפרק ועשויות לאתגר אותו כבר ממחר ולמשך השבועות הקרובים.

 

בימים האחרונים התבטא בנט בצורה נחרצת ודרש לגבש מדיניות אסטרטגית מול הממשל החדש בוושינגטון בעיקר בנוגע להסדרת ההתנחלויות ביהודה בשומרון ולבנייה שם, כמו גם בנייה מסיבית בירושלים.

 

"איראן הוא נושא חשוב", צייץ בנט בחשבון הטוויטר שלו, "אך מניעת עוד איראן בלב יו"ש חשובה לא פחות. אסור באמתלה של 'איום איראן' להחמיץ הזדמנות היסטורית למנוע פלסטין על כביש 6".

 

גם מחוץ למערכת נשמעו מסרים דומים. השר לשעבר גדעון סער כתב בחשבון הטוויטר שלו: "טראמפ כבר כאן. זמן לפעול. המהלך ההיסטורי הנדרש: התנעת תהליך להחלת הריבונות על ההתיישבות היהודית ביו"ש. פגישת טראמפ-נתניהו בפברואר – מכרעת".

 

מחר, לאחר הדיון בקבינט יחליט כאמור בנט כיצד לנהוג. בכוונתו להביא לסדר היום של הקבינט והממשלה תוכנית רחבה סביב הרעיון "ריבונות במקום פלסטין" לעבודה מול הממשל, שבמרכזה כאמור בנייה בהתנחלויות והסדרת השטחים שבמחלוקת.

 

גורמים המקורבים לבנט אמרו כי בשבועות האחרונים פנו אנשי טראמפ וביקשו לדעת מה המדיניות הישראלית ומה רוצה הממשל הישראלי, ולכן השר טוען כי ישנו חלון הזדמנויות חד פעמי שעלול לא לחזור.

 

בדברי ההסבר להצעת החוק שצפויה לעלות מחר נכתב: "זכותו של עם ישראל על חבלי ארץ אלה הוכרה גם על ידי אומות העולם, בהצהרת בלפור ובהחלטת סן רמו, אשר נתנו תוקף בין-לאומי לקשר ההיסטורי שבין העם היהודי לבין ארץ-ישראל ולזכותו להקים בה מחדש את ביתו הלאומי".

 

עוד צוין בהצעת החוק כי "הכרה זו של האומות המאוחדות בזכות העם היהודי להקים את מדינתו בארצו, אינה ניתנת להפקעה - משפטים אלה, המובאים במגילת העצמאות של מדינת ישראל, ומגדירים את זכותו ההיסטורית והמשפטית של עם ישראל על ארצו, נכונים גם לגבי העיר מעלה אדומים. קיימת הסכמה רחבה בארץ ובעולם לגבי החלת הריבונות הישראלית על מעלה אדומים".

 

בהצעה נאמר כי החלת הריבונות לא תשנה באופן מהותי את המאזן הדמוגרפי בישראל, ולא תפגע באופייה הדמוקרטי של המדינה: "מוצע להחיל כבר עתה את המשפט, השיפוט והמנהל של מדינת ישראל על מעלה אדומים ולקבע את מעמדה כחלק בלתי נפרד ממדינת ישראל".

 

גורמים בסביבת ממשל טראמפ העבירו מסרים לישראל לא להפתיע בצעדים חד-צדדיים אלא לעבוד בשיתוף פעולה. עם זאת, גורמים בסביבת בנט מבהירים שנכון לרגע זה, ההצבעה על חוק הסיפוח נקבעה לשעה 18:00. אם בקבינט תימסר הודעה על מדיניות מוסדרת בעניין ההתנחלויות והבנייה, ונתניהו יחזור בו מנאום בר אילן, ההצבעה לא תתקיים.

 

 

השתתף בהכנת הידיעה: איתמר אייכנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי, דניאל אליאור
ראש הממשלה נתניהו והשר בנט
צילום: עמית שאבי, דניאל אליאור
מומלצים