שתף קטע נבחר

פתרון תעלומת מעגלי הפיות: "טרמיטים שאוכלים הכל"

בראיון לאולפן ynet סיפרה ד"ר אפרת שפר, אחת החוקרים שעומדים מאחורי המחקר שפתר את התעלומה, כי הטרמיטים יוצרים את המעגלים: "הם אוכלים את הצומח ויוצרים את המעגל ללא הצמחים"

 

 

תעלומת מעגלי הפיות בנמיביה מסעירה את מוחם ורוחם של רבים כבר שנים. תיאוריה חדשה-ישנה מצביעה על פתרון לתעלומה.

 

בראיון לאולפן ynet הסבירה ד"ר אפרת שפר מהאוניברסיטה העברית, שהייתה שותפה לכתיבת המחקר שהתפרסם בשער של כתב העת היוקרתי nature, על הממצאים החדשים:  "אנחנו מציעים פתרון שאומר שטרמיטים או מושבות של טרמיטים הם מסבירים את העיגולים המופלאים האלו שאנחנו רואים מפוזרים בכל השטח במדבר בנמיביה. יש הרבה מינים של טרמיטים, ברוב המערכות הטבעיות טרמיטים הם מרכיב חשוב במערכת, הם בעצם אוכלים את המזון שאף אחד לא אוכל, את הצומח היבש".

 

לשאלה למה מעגלים ולמה דווקא בנמיביה, השיבה ד"ר שפר: "הם יוצרים קנים בכל מיני מקומות, בכל מקום שיש בו הרבה צמחיה ויש בו מין כלשהו של טרמיט גילינו שבעצם יכולים להיות מפוזרים בכל השטח וליצור את הנקודות האלה במרחב, נקודות שמפוזרות בצורה שווה, שבעצם יוצרת מעין כוורת דבורים. במקרה בנמיביה מה שהם עושים זה כנראה אוכלים את הצומח ויוצרים את המעגל ללא הצמחים. במקומות אחרים הם יוצרים דגמים אחרים".

 

 

וכמה זמן לוקח ליצור את המעגל? "אנחנו לא בדיוק יודעים, אנחנו יודעים שאורך חיים של מעגל יכול להיות כמה עשרות שנים, בין 20 ל-30 ל-40 שנה. כלומר כן יש כל הזמן מעגלים שנוצרים ונעלמים", היא אמרה.    

למעגלים המסתוריים יש גם תיאוריות אחרות. "השבטים המקומיים מאמינים שזה האלים או הבל פה של דרקון שיצר את החורים האלה, אבל כרגע שתי התיאוריות המדעיות המובילות זה צמחים, אינטראקציה בין הצמחים עצמם שמתחרים על המים או התיאוריה של הטרמיטים", אמרה ד"ר שפר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים