שתף קטע נבחר

מחקר: נמצאה הסיבה לתוקפנות של ילדים קטנים

מתייחסים שונה לבנים ולבנות שלכם? על פי מחקר חדש, מידת התוקפנות של הילד קשורה לאופן בו מתייחס אליו ההורה המושפע מתפיסות סטריאוטיפיות על הבדלים בין המינים. מה הפתרון? קיבצנו עצות להפחתת התוקפנות אצל בנים צעירים

קשה שלא לתמוה איך העמדות האישיות שלנו כהורים משפיעות על ההתנהגות של ילדינו מבחינת תפקידי מגדר. האם יש צידוק למשפט המוכר boys will be boys שעושה לבנים הנחות על התפרעויות? מחקרים רבים מוצאים שבנים מפגינים רמות תוקפנות גבוהות משל בנות. נשאלת השאלה האם מדובר בהבדל ביולוגי או שלסגנון ההורות יש גם השפעה על מידת התוקפנות שמפגין הילד.

 

במחקר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Child Development מטעם אוניברסיטת ליידן שבהולנד, בדקו החוקרים את יחס ההורים לילדיהם והשפעתו על תוקפנות הילד. במחקר נבחנו תפיסות סטריאוטיפיות לעומת שמרניות של האמהות ושל האבות. בנוסף, נבדק באיזו מידה האמהות והאבות נוטים להשתמש באמצעים פיזיים כגון אחיזה, דחיפה, כיוון מחדש וכדומה, וההבדלים בין בנים ובנות בגיל 4 מבחינת תוקפנות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

המדגם כלל 299 משפחות שבהן שני ילדים (156 בנים ו-143 בנות), הצעיר שבהם בן שנה והבכור בן שלוש בממוצע, שביחס אליו נבדק סגנון ההורות. החוקרים פגשו את הילדים וההורים בשתי נקודות זמן בפער של שנה. מתוצאות המחקר עולה שתפיסות שמרניות לגבי תפקידי מגדר השפיעו על אסטרטגיית ההורות אבל רק אצל האבות. עם זאת, אצל אבות עם תפיסות בקצה הסקלה - סטריאוטיפיות במיוחד או אנטי סטריאוטיפיות - יחסם לילדים הושפע ממידת התוקפנות של הילד או הילדה ולא מהמין שלהם. אמהות נטו להפגין יותר אסטרטגיות שליטה פיזיות עם בנים מאשר עם בנות, ללא קשר לעמדותיהן ביחס לתפקידי מגדר.

 

אולי יעניין אותך גם:

- גן פרטי או עירייה? הבחירה הנכונה

- כמעט ופספסנו: תמונות הילדים היפות ביותר

- 20 טעויות שהורים עושים עם ילדים בכורים

 

לפי תיאוריית התפקיד החברתי, הבדלי מגדר בהתנהגות חברתית נובעים מחלוקה מסורתית, בה נשים עדיין נתפסות כעקרות בית וגברים כמפרנסים. למרות יציאת הנשים לשוק העבודה, נשים עדיין נוטות להיות המטפלות העיקריות בילדים הצעירים, יש להן ייצוג יתר במקצועות בעלי אופי חינוכי וטיפולי ולגברים יש ייצוג יתר במקצועות עם כוח ומעמד. ההנחה היא כי תפקידי מגדר אלו מובילים לרעיונות סטריאוטיפיים ולציפיות לגבי הבדלים באופי ובהתנהגות של בנים ושל בנות, שמובילים ליחס שונה לגברים ולנשים והדבר משפיע גם על יחס ההורים לילדיהם. הקשר בין תפקידי מגדר וההורות השונה לילדים נצפה במחקר שנעשה לרוחב בשש תרבויות, המראה שבחברות בהן הגבר מעורב יותר בטיפול בילדים, בנים מפגינים יותר התנהגויות חברתיות וטיפוליות ופחות תוקפנות.

 

עצות להפחתת התוקפנות בקרב בנים צעירים:

 

1. מילים הן עוצמה: למדו את הבנים לבטא את רגשותיהם. ככל שייטיבו להעביר החוצה את תחושותיהם, כך יוכלו להכיל יותר את התסכול ולהימנע מלהגיב בתוקפנות.

 

2. התערבות פיזית כאסטרטגיה שנייה: נסו להימנע מהתגובה האינטואיטיבית הראשונית שהיא להשתלט פיזית על הילד המכה או המשתולל. אפשר לומר לו "זה לא נעים לי, בבקשה תפסיק", ואם הוא ממשיך לומר - "אתה לא מפסיק אז אנחנו מתרחקים ממך עד שתירגע" ולהתרחק ממנו פיזית לכמה רגעים.

 

לכתבות נוספות היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

3. טיפוח קשר קרוב: ככל שתיטיבו לטפח קשר אישי קרוב עם הבנים, כך הם ירכשו כלים לתקשורת טובה יותר, שאותה יוכלו ליישם בקשרים אחרים.

 

4. דוגמה אישית: הורים שמרשים לעצמם לבטא תוקפנות כחלק משגרת חייהם, מעבירים לבניהם מסר שזוהי דרך ראויה וחלק מארגז הכלים הלגיטימי של גברים. לא תוכלו לצפות מילדיכם להמציא את עצמם מחדש. חיקוי זהו כלי חינוכי ראשון במעלה, והוא יכול לשרת אתכם.


הכותבת היא עובדת סוציאלית קלינית (.M.S.W), מטפלת בילדים ובני נוער

 

ומה לגבי צבעים שונים בבגדים לבנים ובנות? מסתבר שיש הורים שעדיין מתעקשים על חלוקה ברורה. צפו: 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תנו דוגמה אישית להתנהגות טובה
צילום: shutterstock
מומלצים