שתף קטע נבחר

הרבה יותר מחומוס: 10 תחנות קולינריות במזרח ירושלים

חלמתם על טיול קולינרי בירדן אבל היא רחוקה, איסטנבול מפחידה וקהיר לא פחות? מזרח ירושלים תספק לכם את התחליף המושלם: שעה נסיעה ממרכז הארץ ואתם מקבלים פיתה עם קבב ב-10 שקלים, כוס מיץ תמרהינדי ב-3 שקלים, חופן מעמול פיסטוק חלבי ב-6 שקלים, ואווירה שאין שני לה. וכל זה מבלי להחתים דרכון

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)
השכונות הקרובות לקו התפר בין מזרח העיר למערבה זוכות בשנים האחרונות לפריחה. הדור החדש של בעלי העסקים מקלדניה, מבית לחם ומבית חנינא מעתיקים את מקום מושבם למוסררה, לשיח ג׳ראח ולבאב אל עמוד כדי ליהנות מנגישות גבוהה יותר.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

גם דור ההמשך של עסקים ותיקים מהעיר העתיקה מוציאים את החנויות והדוכנים אל מחוץ לחומות ולנו נותר רק לבוא וליהנות מכל השפע הזה.

 

תחנות קולינריות במזרח ירושלים:

סיורים קולינרים מודרכים במזרח העיר יש לא מעט, אבל אנחנו הצטרפנו אל לילך רובין, לבוקר של שוטטות, קניות ונשנושים, וגילינו את ה"קרויצברג" של מזרח ירושלים. הביקור במזרח העיר נתן לנו הזדמנות לשוטטות בתפר בין שכונת באב אל עמוד, שיח ג׳ראח וואדי ג׳וז, ואיפשר לנו מלבד לטעום טעמים אחרים, גם לקבל הצצה לתרבות הצריכה הקולינרית של ערביי מזרח העיר.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

בעוד שבמרכז השיח הקולינרי עומד החיפוש אחר חומרי הגלם הטובים, והיצרנים הארטיזנלים הוא הטרנד העכשווי, עבור תושבי מזרח העיר זוהי דרך חיים סטנדרטית, לפחות מאז הטורקים.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

כל הרחובות כאן הם למעשה סוג של מעדניה אחת גדולה עם מסורת קולינרית אורבנית לגבי כמעט כל מוצר או מאכל: קפה קונים אצל סנדוקה, מיצים באל ארז, וכעכ (הבייגל הירושלמי) אצל אמין או מוחבזת אל מוסררה. וחומוס? חומוס אוכלים אצל מי שמרגישים שם כמו בבית.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)
 

במורד רחוב שבטי ישראל, אחרי שעוברים את בית החולים הצרפתי ומגיעים לתחנה המרכזית של מזרח העיר, נמצא השוק המוביל לחלקה המזרחי של מוסררה ולשכונות באב אל עמוד ושיח ג׳ראח.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)
  

בנקודה הזאת אנחנו מתחילים, ומשם מעמיקים אל תוך השכונות. זה מקום נהדר לחובבי אוכל שרוצים להצטייד בחומרי גלם משובחים במחירים נמוכים, וכדאי לבוא עם תיק גב או עם עגלת קניות, כדי שתוכלו לסחוב בנוחות את המצרכים בחזרה לאוטו.

  

תחנה ראשונה: ירקות ב"אחים יוסרי", הנביאים 18

זהו ספק הירקות הגדול ביותר של מזרח העיר, ומי שמספק ירקות ופירות ללא מעט מסעדות גם במערבה. יש כאן מחסן גדול לקנייה סיטונאית, וחנות המיועדת ללקוחות פרטיים.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

דיבס כבר אכלתם? (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
דיבס כבר אכלתם?(צילום: תומי הרפז)

אפשר למצוא פה את כל סוגי הירקות והפירות הזמינים כעת וגם גידולי בלאדי מהשטחים, שאותם תוכלו לזהות על פי האריזה בארגזי קרטון ולא בארגזי הפלסטיק: תרד בר טרי בעונה, קומקוואט, פטאיה וערמונים, בקבוקי שמן זית ומציאה אחת שאסור לפספס - דיבס, סוכר ענבים נוזלי מחברון. מזגו אותו על טחינה גולמית וקבלו מעדן שקשה לעמוד בפניו.

 

תחנה שנייה: דוכני קבבים וחלקי פנים לאורך רחוב הנביאים

לקראת הצהריים תמצאו לאורך רחוב הנביאים דוכנים רבים המציעים בשר על האש. כל דוכן מתמחה בחלקי הבשר שלו, אשר נצלים אל מול עיני הסועדים. הגריל צנוע למראה, והפיתות מוגשות בפשטות עם סלט, ירק וטחינה.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

חובבי חלקי הפנים יתקשו לוותר על פיתה עם שקדי עגל ועוף, ומי שאוהב את הבשר שלו קונפורמיסטי יותר יהנה מקבבים משובחים ומשיפודי הפרגיות. המחיר האחיד - 10 שקלים לפיתה - הופך את העצירה כאן לחובה.

 

תחנה שלישית: תמרייה בממתקי שער שכם, הנביאים 10

התמרייה, מעטפות בצק דקיק במילוי קטיפתי של סולת חלבית מתובלת במי ורדים ובזוקות באבקת סוכר מוכנות, הן ממתק לבנוני מסורתי שאותו מכינים כאן מדי יום.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

יש גם זלבייה (כדורי בצק מטוגנים בסירופ) בסבוסות ובקלאוות למיניהן, המספקות זריקת סוכר קלה לפני שממשיכים את הטיול.

 

תחנה רביעית: חומוס אצל עכרמאווי, הנביאים 42

אפשר לשבת לרגע על הספסלים בכיכר שבה מסתיים הרחוב, להאכיל את חתולי הרחוב ואת היונים בשאריות הפיתה ולצבור כוחות לחומוס.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

החומוסיה הזאת בבעלות משפחת עכרמאווי נפתחה בסוף שנות השבעים ומגישה חומוס חלק וטעים, המוגש עם רוטב חמצמץ וכדורי פלאפל לוהטים ופריכים במחיר מצחיק של 20 שקלים.

 

תחנה חמישית: מיצים טבעיים באל ארז, סולטאן סולימאן 15

במעלה רחוב סולטן סולימאן משתנה תמהיל החנויות. את המאפיות והירקנים מחליפות חנויות בגדים, צעצועים, תכשיטים ונעליים ולאורכו יושבות על המדרכה רוכלות של עשבים.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)
 

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)
החנות הותיקה של אל ארז שופצה והתחדשה אפילו במכונות סחיטה חדישות לפרי הדר, גזר ורימונים, אבל כדאי להתמקד במיץ תמרהינדי ורוזטה, שאותם מכינים כאן כבר למעלה מחמישים שנה על פי ידע שהובא מדמשק ומלבנון (3 שקלים לכוס) ולהצטייד בקטאייף ביתי.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

תחנה שישית: מצרכי מכולת בסופרמרקט, סולטאן סולימאן 18

רחת לקום מטורקיה, עוגיות מירדן, גבינה מצרפת, מלבי משכם וטחינה מחברון - הלונה פארק הקולינרי הזה מתחבא בין המדפים במקום הקטן והפשוט למראה הזה.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)
 

המחירים, כמובן, לא דומים למחירי מערב העיר - יש כאן פחית קולה בשני שקלים, רחת לקום ב-5 שקלים, ומחירי הגבינות המיובאות נמוכים בכ-50 אחוזים מהמחירים המקובלים. זה המקום להצטייד בו בממתקים בשביל הילדים, ובמוצרי יסוד עם ניחוח של מזרח תיכון חדש.

 

תחנה שביעית: קפה בסנדוקה, סלאח אדין 1

בבית הקלייה הותיק הפועל משנת 1943 בבעלות משפחתית מייבאים וקולים פולי קפה מאזורי הגידול הנחשבים בעולם. הפולים נטחנים לעיני הלקוחות, ומייצרים ניחוח שקשה לעמוד בפניו.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

חוץ מקפה מחזיקה החנות המרווחת והנעימה מבחר של תבלינים, קטניות, אגוזים וממתקים, הכל ארוז לתפארת לצד תמרוקים ירדנים מסתוריים, בונבוניירות מהודרות והבלחות מוזרות של מוצרי יסוד כמו שימורי טונה ואננס. כדאי לפתח שיחה עם אחד הזבנים האדיבים, שישמח להמליץ על תערובת קפה על פי טעמכם האישי.

 

תחנה שמינית: בית קפה וחנות ספרים Educational Bookshop, סלאח אדין 19

במעלה הרחוב חבויה הפנינה הזאת, שנראית יוצאת דופן בין חנויות הבגדים והתבלינים. החלל הנעים משתרע על פני שלוש קומות, ומציע בית קפה וחנות ספרים בוטיקית המתמחה בספרות העוסקת בסכסוך הישראלי-פלסטיני ובסוגיות פוליטיות וחברתיות של העולם הערבי.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)
אפשר לקנות כאן ספרות עיונית בנושא, יצירות אמנות פוליטיות (למשל גלויות ותיקי גב עם יצירותיו של אמן הרחוב הבריטי בנקסי) לשתות קפה נהדר של סגאפרדו, ולנשנש עוגת שוקולד ביתית משובחת.

 

תחנה תשיעית: דונר קבאב בשווארמה איסטנבול, א-זהרה 5

מסעדה טורקית המתמחה בדונר קבאב - שווארמה בנוסח טורקי, שאותה מכינים כאן בשתי גרסאות - מבשר הודו ומבשר בקר.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

השווארמה מוגשת בלאפה או בבאגט לצד מבחר של סלטים. אפשר לשבת ולאכול במקום, אבל כדאי לקחת לאפה עמוסה כל טוב ביד ולהמשיך לעבר התחנה המתוקה והאחרונה.

 

תחנה עשירית: מתוקים בזלטימו, אל חרירי 4

הסניף המזרח ירושלמי של משפחת האופים הותיקה והידועה מציע מבחר מסחרר של מתוקים משובחים במיוחד.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

ממתק הדגל של המקום הוא כיסוני בצק דקיק ממולאים בגבינת עזים או באגוזים שאותם מכינים מול עיני המבקרים, אך אנחנו נשבינו דווקא בקסמן של עוגיות המעמול הידועות של זלטימו, הארוזות בניירות דקיקים ומרשרשים ממש כאילו היו אבני חן יקרות.

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

מעמול האגוזים מצוין, אך מעמול הפיסטוק חלבי הוא יצירת מופת של ממש. קנו קופסה שלמה (60 שקלים לקילוגרם), והמשיכו להרגיש את טעמה של מזרח ירושלים על הלשון גם בבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומי הרפז
סיור קולינרי במזרח ירושלים
צילום: תומי הרפז
מומלצים