שתף קטע נבחר
 

המנהל המיוחד לנכסי פישמן: "זו פשיטת הרגל הגדולה ביותר בתולדות המדינה"

עו"ד יוסי בנקל הגיש לביהמ"ש את הדו"ח הראשון מטעמו על מצב הנכסים של פישמן ועל פעולותיו. לדבריו, על אף שפישמן מנסה לצייר את פשיטת הרגל כעניין אישי שלו, מדובר בהתמוטטותה של קבוצה עסקית הכוללת למעלה מ-120 חברות בארץ ובחו"ל

"ניתן לומר באופן החלטי כי בפנינו פשיטת הרגל הגדולה ביותר בתולדות מדינת ישראל, שכן עד למועד הגשת דו"ח זה הונחו על שולחני הוכחות חוב בהיקף של כ- 4 מיליארד שקל", כך פותח היום (ב') עו"ד יוסי בנקל, המנהל המיוחד לנכסיו של איש העסקים אליעזר פישמן את הדו"ח הראשון מטעמו על מצב הנכסים של פישמן ועל פעולותיו. הדו"ח הוגש היום לנשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

עו"ד בנקל מוסיף כי ניתן להניח שבהמשך תוגשנה הוכחות חוב נוספות אשר יגדילו את מצבת החובות של פישמן. הוא מדגיש כי על אף שפישמן מנסה לצייר את פשיטת הרגל כעניין אישי שלו, מדובר למעשה בהתמוטטותה של קבוצה עסקית הכוללת למעלה מ-120 חברות בארץ ובחו"ל, ומציין ש"נראה כי משרד האוצר לא הצליח לאתר את כל מרכיבי הקבוצה, שכן מבדיקותיי עד כה, עולה כי הקבוצה כוללת מספר רב יותר של חברות, בארץ ובחו"ל, נוסף על יחידים, בני משפחה ועובדים בכירים ששמם נעדר מהצו האמור", נכתב. "למרות שהחייב ובעיקר בני משפחתו הקרובים מנסים כיום להתנער מקיומה של 'קבוצת פישמן', הרי שהם עצמם לא רק שטבעו שם זה בעצמם, אלא עשו כל שביכולתם כדי להחדירו לתודעה הציבורית, להשתמש בו לצרכיהם ולמנף אותו בכל הזדמנות ודרך אפשרית".

 

"מדובר בנכסים ששווים המצטבר הוא לפחות מאות מיליוני שקלים" 

הדו"ח מכוון את הזרקורים אל קבוצת פישמן, אשר דרכה ניהל אליעזר פישמן את עסקיו בארץ ובעולם באמצעות מבנה החזקות אשר בראשו ניצבים הוא עצמו, אשתו - טובה פישמן, שלושת ילדיהם ושני החתנים: אייל פישמן, ענת מניפז ובעלה טל, רונית פישמן אופיר ובעלה רותם אופיר ורונית אבן אשר מלווה את פישמן כיועצת צמודה ומנהלת עסקים שנים רבות.

 

לטענתו של עו"ד בנקל לא מדובר בעניין סמנטי או תאורטי, אלא בשאלה בעלת חשיבות שלא ניתן להקל בה ראש, לגבי נכסיו של פישמן והימצאותם בידי יחידי קבוצת פישמן או בשליטתם הישירה והעקיפה. הוא כותב כי על אף שחקירות הנושא רק החלו, ניתן לומר כעת בזהירות שמדובר "בנכסים ששווים המצטבר הוא לא פחות ממאות מיליוני שקלים.

 

"פישמן ובני משפחתו הקרובים החלו להיערך כבר לפני כ-16 שנה לאפשרות שהוא יפשוט את רגלו ובעקבות כך תקרוס הקבוצה כולה, ועשו כל שביכולתם כדי להעביר חלקים ניכרים מנכסיו לשליטתם הישירה והעקיפה".

 

בדו"ח מוצגת דוגמה לגבי היקף עסקי הקבוצה, לפיה במהלך עשר השנים האחרונות בהן שלטו פישמן ובני משפחתו בכלכלית ירושלים בע"מ, הם משכו לעצמם דמי ניהול, משכורות ותקבולים נוספים בסך של לא פחות מ-85 מיליון שקל, ובנוסף הם וחברות בקבוצת פישמן קיבלו ממנה דיבידנדים שהסתכמו בכ- 556 מיליון שקל.

 

"כבר בשלב זה ניתן לומר כי יהיה צורך בבדיקת האופן, העיתוי והנסיבות בהם הגיעו נכסים מסוימים לבני משפחתו של החייב, כמו גם לבדוק בדיקות מעמיקות את ההתחייבויות הצולבות שבין חברות הקבוצה, לרבות אופן יצירת השעבודים ותוקפם"' כותב עו"ד בנקל.

 

בדו"ח עולה ביקורת על התנהלותם של פישמן, בני משפחתו וחלק מעובדי הקבוצה הבכירים בטענה כי הם אינם משתפים פעולה עם המנהל המיוחד. "אין זה בראש מעיניהם, לשון המעטה, לסייע למנהל המיוחד למלא את התפקיד שהוטל עליו על ידי בית המשפט הנכבד", הוא כותב.

 

אליעזר פישמן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אליעזר פישמן(צילום: מוטי קמחי)

ביחס להצעה להסדר הנושים שהציע פישמן לבית המשפט לפיה פישמן התחייב לשלם כ-88 מיליון שקל בדרך של מימוש מלוא זכויותיו ונכסיו האישיים וכן על חשבון כספים נוספים, שאינם חלק ממסת נכסיו האישיים, כותב עו"ד בנקל כי היא "איננה ראויה בעליל", ומדגיש כי לא ניתן בנקודת הזמן הזו להצביע על היקפים של נכסיו של פישמן והתמורה שניתן יהיה לקבל עבורם.

 

על פי הערכתו של פישמן, שנכללה בבקשה לאישור ההסדר, נכסיו האישיים מוערכים בסכום שבטווח של 50-70 מיליון שקל. אולם, עו"ד בנקל מציין כי לא ניתן לקבוע במועד הגשת הדו"ח מהו היקף מצבת נכסיו הבלתי המשועבדים של פישמן, מפני ש"קיים ספק האם מה שפישמן מגדיר כמלוא נכסיו הם אכן כל נכסיו".

 

הבקשה לצו לכינוס נכסיו של פישמן ולהכרזה עליו כפושט רגל הוגשה בחודש יולי האחרון והיא מבוססת על חוב של 196 מיליון שקל למס הכנסה. לפני כחודש, מינה השופט אורנשטיין את עו"ד בנקל למנהל המיוחד לנכסיו של פישמן והורה על פישמן להעביר 15 אלף שקל כל חודש לקופת הכינוס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים