שתף קטע נבחר

תקדים: נערה טרנסג'נדרית תעבור טיפול הורמונלי ללא אישור הוריה

א' נולדה כזכר למשפחה קשת יום. בגיל 17 היא ביקשה לעבור תהליך התאמה מגדרית - ונדרשה לקבל אישור מהוריה. אביה התנגד, וא' נאלצה לפנות לבית המשפט כדי לתבוע את זכויותיה. השופט פסק לטובתה: "מדובר ברצונו של אדם, התנהלות ש'עוצמת עין' נוכח סבלה בכלא גופה אינה עדיפה"

בית המשפוט לענייני משפחה פסק לטובת א', טרנסג'נדרית בת 17 מהמרכז, שביקשה להתחיל תהליך התאמה מגדרית בעזרת טיפול הורמונלי בלי אישור הוריה. משום שהיא קטינה, על-פי החוק הייתה צריכה לקבל אישור מהוריה כדי לעשות זאת. אביה, שריצה בעבר עונש מאסר בכלא וניתק עמה קשר, התנגד - וא' נאלצה לפנות לבית המשפט כדי לתבוע את זכויותיה.

 

א' נולדה כזכר וגדלה במשפחה קשת יום ולהורים גרושים, ואביה לא היה עמה בקשר. היא יצאה מהארון בגיל 14, ושכלא התקבלה על ידי חבריה היא סבלה מדיכאון וממחשבות אובדניות, נשרה מבית הספר ואושפזה מרצונה בבית החולים אברבנל.

 

כששאלת תהליך ההתאמה המגדרית עלתה, אמה הסכימה, ואילו אביה התנגד. באמצעות הקליניקה לייצוג בני נוער הפועלת במרכז הבינתחומי בהרצליה, שייצגה את האם, הגישה א' תביעה נגד אביה וביקשה מבית המשפט לאשר את הטיפול ההורמונלי. השופט ארז שני, מבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, פסק ביום חמישי האחרון לטובתה של א'. "כל העמדת מכשול בדרכה של הקטינה אינו עניין לשיחה אינטלקטואלית או להבעת דעה, מדובר ברצונות שהן בלב נימי נפשה של הקטינה ואין מדובר בעניין שתרופות נגד דכאון ייפתרו ממנו", כתב השופט בפסק הדין.

 

"לכאורה יכולתי לחמוק מן ההחלטה בנימוק שבעוד שנה תוכל ממילא הקטינה להחליט אם ליטול את הטיפול, אך אין בדעתי לעשות כן. בעצם, מדובר ברצונו של אדם, רצון שהוא חזק אפילו מן האדם, לפעמים, להגיד עצמו את ההגדרה הבסיסית ביותר הקיימת, לאמור הגדרתו המגדרית. בנסיבות שכאלה, התנהלות בית המשפט אשר 'עוצם עין' נוכח סבלה של הקטינה בכלא גופה הנוכחי והמתנה למשך שנה נוספת, רק כי קטינה היא, אינה נראית לי כשיטת פעולה עדיפה. שכן, המשמעות של הקטינות היא נטילת החירות מן הקטינה לדאוג לטובתה והפקדתה בידי", כתב שני.

"המון אנשים חיכו לפסיקה". עו"ד שרון ציונוב (צילום: גל חרמוני) (צילום: גל חרמוני)
"המון אנשים חיכו לפסיקה". עו"ד שרון ציונוב(צילום: גל חרמוני)
 

עורכות הדין עירית גזית ושרון ציונוב ייצגו את א' מטעם הקליניקה, שנותנת שירות משפטי לבני נוער ולצעירים מהקהילה הלהט"בית. ציונוב, שמכהנת כמנהלת מערך הקליניקות המשפטיות במרכז הבינתחומי, אמרה לאחר קבלת פסק הדין: "זו פסיקה תקדימית שהמון אנשים חיכו לה. אוכלוסיית הטרנסיות באופן כללי נמצאת בשוליים החברתיים, זו אוכלוסיה מוחלשת מאוד וכשמדובר בבני נוער הם מראש נתונים לאפוטרופוס שיכול להכריע את גורלן בצורה קריטית. גם מבחינת בתי המשפט, בניגוד לקבוצות אחרות באוכלוסיה הלהט"בית, הן זוכות ליחס משפיל ולא נשמע קולן".

 

על פי החוק קטינה לא יכולה להיות תובעת בתיק, ולכן יוצגה דרך אמה. "אנחנו כמובן מתנגדות למצב המשפטי - לא יכול להיות מצב שקטינה לא יכולה להיות מבקשת בתיק כזה גם אם זה נגד שני ההוריה, זה הגורל שלה שנמצא על הכף. הנערה פנתה אלינו ולקחנו את הייצוג של האמא כדי לדבר בשם הנערה. אני קוראת לבנות ובני נוער נוספים לפנות לקליניקה שמעניקה ייצוג משפטי בחינם", אמרה ציונוב. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים