שתף קטע נבחר

העזתים נחנקים ממפעלי הבנייה, ממשלת חמאס מתעלמת

ברחבי הרצועה ובתוך שכונות מגורים פועלים מפעלים למוצרי בנייה, והתושבים מתלוננים על התגברות בעיות נשימה ומקרים של סרטן ראות. עם זאת, תלונות תושבים לרשויות חמאס לא זוכות לטיפול - בין היתר עקב חוסר רצון הרשויות לפגוע בענף כלכלי פורח המפרנס היטב את קופת הארגון

רק באחרונה יצאו תושבי רצועת עזה לרחובות כדי להביע את מחאתם על היעדר אספקת חשמל סדירה. אבל זו לא הבעיה היחידה עמה הם נאלצים להתמודד בחיי היומיום. ברחבי הרצועה ובתוך שכונות מגורים פועלים מפעלים למוצרי בנייה, חלקם ללא רישיון מזהמים, אך תלונות של תושבים לרשויות חמאס לא זוכות לטיפול.

 

התעלמות חמאס מהבעיה מוסברת בעיקר ב"מצב הכלכלי הקשה" וחוסר הרצון לפגוע בענף כלכלי שדווקא פרח בשנים האחרונות וסביר שמפרנס היטב את קופת הארגון. בעלי המפעלים מסבירים כי פעילותם נחוצה כדי להיפטר מההריסות שנגרמו במהלך מבצע "צוק איתן".

אנשי חמאס ברצועת עזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנשי חמאס ברצועת עזה(צילום: רויטרס)

הסבר נוסף לאזלת היד של הרשויות נעוץ, ככל הנראה, גם בחוסר העניין הכללי של אנשי ממשלת חמאס לעסוק בסוגיה מעין זו. העדות הטובה ביותר לכך היא חוסר האכיפה והיעדר חלוקת סמכויות ברורות לגבי הגופים האחראים על העניין בעזה. ניסיון העבר כבר הוכיח שכשחמאס מעוניין לאכוף את מרותו ברצועה הוא יודע לעשות כן.

 

העיתון העזתי "א-ריסאלה" פרסם באחרונה תחקיר נרחב על בעיית מפעלי הבטון והחצץ המזהמים, וזאת בין השאר באמצעות עבודת שטח במפעלים ובאזורים הסמוכים אליהם. כך למשל, באזור עכילה בעיר דיר אלבלח שבמרכז הרצועה שוכן לו מפעל בטון בתוך שכונת מגורים. התושבים הנמצאים בבתים משתדלים לא לפתוח את החלונות נוכח כמויות האבק הנפלטות מהמפעל.

 

מרבית התושבים בסמוך למפעל סובלים מבעיות נשימה, וישנם אף דיווחים על מקרי מוות של תושבים מסרטן הריאות. התושבים בטוחים כי כל תופעות אלה הן תוצאה של המגורים בסמיכות למפעל, וסירובו של בעל המפעל להקים חומה שתפריד בין שטח המפעל לאזורי המגורים. בעבר שלחו התושבים תמונות וקטעי וידאו המוכיחים לדבריהם כי המפעל עובד מעבר לשעות המותרות ובניגוד לתקן, אך ללא תגובת הרשויות.

 

המצב בחלקים המזרחיים של העיר עזה אינו טוב יותר. חלקים אלה מכונים בפי התושבים "אזור הערפל" בשל השילוב המזהם של האבק והעשן הנפלט ממפעלי הבנייה. הזיהום מורגש בצורה ניכרת הרבה יותר בעונת הקיץ, באזור הכולל גם שטחי מגורים ושטחים חקלאיים.

 

לפי ההערכות, באזור של פחות מ-1,000 דונם פועלים כ-50 מפעלים לייצור חצץ. באזור גם נוהגים תושבים לשרוף צמיגים ישנים, שכן החומר שנותר לאחר הבעירה משמש את מפעלי החצץ בתהליך הייצור. העבודה מסביב לשעון ותנועת המשאיות הבלתי נפסקת פוגעת קשות בסביבה, ולפי התושבים "ממיתה אותם באיטיות".

 

ואכן דו"ח פנימי שהוכן על ידי גורמי סביבה בעזה מגלה כי מפעלי החצץ והפעילות סביבם מעלים את הטמפרטורה באזור, בין החודשים מרס עד נובמבר. בנוסף נמצאה עלייה במקרים של מחלות בדרכי הנשימה וסרטן הריאות בקרב תושבים המתגוררים בסמוך למפעלים הללו.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים