שתף קטע נבחר

לקראת אישור פרסום דו"ח צוק איתן: "זלזלו בחיי הילדים שלנו, חייבים להפיק לקחים"

ברקע החשיפה ב"ידיעות אחרונות" מדיוני הקבינט הטעונים בעת המבצע, צפויה ועדת המשנה החשאית לענייני ביקורת המדינה לאשר בתחילת השבוע הבא את פרסום דו"ח מבקר המדינה המלא בנושא. הורים שכולים: "הפרסום הוא צוואה לא כתובה של הילדים שלנו". השר לשעבר פרי על התמלילים: "כולם עשו את תפקידם"

 

 

 

 

ועדת המשנה החשאית לענייני ביקורת המדינה התכנסה היום (ג') כדי לאשר לפרסום את ממצאי דו"ח מבקר המדינה על אודות מבצע צוק איתן. בתום הדיון החליטה הוועדה לדחות את ההצבעה ליום ראשון הקרוב בגלל "סוגיות ביטחוניות שהתעוררו". כפי הנראה, חברי הוועדה יאשרו לפרסם את כל פרקי הדו"ח, כולל החלק שעוסק בתפקוד הקבינט המדיני-ביטחוני בעת המבצע. הדיון נערך ברקע חשיפת "ידיעות אחרונות" על תמלולים מדיוני הקבינט במהלך המבצע.

 

חשיפה: דיוני הקבינט הטעונים יוצאים לאור

 

כמה הורים שכולים, שבניהם נפלו במהלך המבצע, ערכו מוקדם יותר מסיבת עיתונאים שבה דרשו לפרסם את ממצאי המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא. במסיבת העיתונאים דיברו אבי יעקבי, אביו של סמל-ראשון גלעד יעקבי ז"ל, שמואל לביא, אביו של סרן ליעד לביא ז"ל ואורית חי, אמו של סמל-ראשון עומר חי ז"ל.

 

"בחלוף שנתיים וחצי מסיום מבצע צוק איתן עומדים אנו כאן לראשונה בכדי לבקש את פרסום דו"ח צוק איתן", אמרו ההורים. "ברצוננו להבהיר שעל הבקשה חתמו מעל ל-50 הורים של חללי צוק איתן. אין לנו ולא הייתה לנו זיקה פוליטית לסיעות השונות. בקשתנו היא פרסום הדו"ח במלואו. אנחנו בטוחים שהמבקר וצוותו עשו עבודה מקצועית שקולה ומקצועית בבדיקת ההיבטים השונים הקשורים למערכה". 

הדו"ח המלא צפוי להתפרסם (ארכיון) (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הדו"ח המלא צפוי להתפרסם (ארכיון)(צילום: גיל יוחנן)

ההורים השכולים אמרו עוד כי "כעת, משהדו"ח הועבר לחברי הכנסת אנחנו רואים לוודא שמסקנותיו יישומו במלואן כהכנה למערכות הבאות במדינת ישראל בעתיד, בתקווה שלא תהיינה. אנחנו פונים לחברי ועדת המשנה בביקורת המדינה להמליץ על פרסום הדו"ח למעט חלקים שסווגו על ידי הצנזורה כפוגעים בביטחון המדינה. אנחנו רואים זאת כחובתכם המוסרית והלאומית.

 

"פרסום הדו"ח זו צוואה לא כתובה של הילדים שלנו. יצאנו למלחמה צודקת. לא הייתה ברירה. מן הסתם במלחמות יש ליקויים. חשוב לנו שהם יתוקנו. כל אידיוט שיורה טיל יכול לפתוח כאן במלחמה, לכן אנחנו צריכים להגיע למלחמה הבאה אחרי שהפקנו לקחים. אנחנו נעקוב אחרי דיוני הוועדה והחלטות הוועדה. יישום הלקחים. אם הממשלה לא תיישם את ההמלצות שהוועדה תמליץ, אנחנו נמשיך במאבק עד שההמלצות ייושמו. לא באנו לחפש אף אחד. רוצים שקיפות".

"חשוב שהליקויים יתוקנו" (צילום: עידו ארז ) (צילום: עידו ארז )
"חשוב שהליקויים יתוקנו"(צילום: עידו ארז )

אילן שגיא, אביו של סמל ארז שגיא ז"ל שנפל אף הוא במבצע בעזה, אמר לאולפן ynet בעקבות חשיפת דיוני הקבינט הטעונים בצוק איתן כי "ידענו את זה עוד ביום שנודע לנו על האסון הנורא שפקד אותנו. בגלל זה מספר מאוד גדול של הורים שכולים נלחמים שדו"ח המבקר יפורסם במלואו ושמתוך דו"ח המבקר, אם יש מסקנות, שיופקו הלקחים ושיישמו אותם ויתקנו אותם".

 

הוא אמר עוד כי "זה מרגיש שזלזלו בחיי הילדים שלנו, והדבר הזה לא יכול לעבור לסדר היום בצורה שקטה. אנחנו לא באים פה להפיל או להמליך ממשלות, אנחנו רק באים לפה כדי המצב שהיה בצוק איתן יתוקן ושאותם חיילינו בעתיד ימשיכו להיות החיילים שלנו, ולא יהיו עוד שם במשפחות השכולות".

 

על השאלה האם העלה בדעתו שכשבנו יצא למבצע, בחדרי הפיקוד לא ידעו מה לעשות, השיב שגיא: "לא, לא תיארתי לעצמי ואני גם בטוח שארז. הוא מגיל 15 חי את הצבא, הוא האמין בצבא. כשאני התנגדתי שהוא ילך לפנימייה הצבאית, הוא אמר לי 'אבא, רק בפנימייה הצבאית אני אוכל לתרום הרבה יותר טוב מאשר אם אהיה בתיכון רגיל. הוא אהב את המדים ותמיד אמר 'אין כמו הצבא, אני מאמין בצבא'. אם הוא היה כאן יתנו ורואה את מה שקורה – זה באמת היה מאוד עצוב לו".

 

השר לשעבר פרי: "התמלילים מהותיים"

ראש השב"כ לשעבר, ח"כ יעקב פרי (יש עתיד), התייחס אף הוא בראיון לאולפן ynet לפרסום דיוני הקבינט בעת המבצע. פרי, שכיהן אז כשר המדע והיה משקיף בקבינט, אמר בנוגע לתמלילים כי "זה בסך הכול משקף את המציאות, למרות שהדיונים היו ארוכים. התמלילים משקפים כמה קטעים פיקנטיים, אבל אי אפשר להימנע ולומר גם מהותיים, במיוחד בנושא המנהרות. עד כמה הצבא היה מוכן או לא מוכן לטיפול במנהרות, וכמובן שזה משקף את הצדדים".

 

הוא אמר עוד בנוגע לאתגר הטיפול במנהרות כי "זה לא חדש, המבקר כבר אמר את זה בדו"חות קודמים. זה היה ידוע שבסופו של דבר אותן טענות שטען ראש הממשלה, שבהרבה קבינטים עוד לפני צוק איתן נידון נושא המנהרות, הן רחוקות מן האמת. הצבא בא עם ידיעה, עם ידיעות מודיעיניות, גם של אמ"ן, גם של שב"כ, על העובדה שיש מנהרות שהן חוצות גבול אבל לא הביא תוכנית מבצעית שלמה עם חלופות, עם הערכת זמנים, לקבינט, וזה נעשה תוך כדי ההתקפות האוויריות או תחילת מבצע צוק איתן".

 

על השאלה אם הדרג הצבאי ניסה למסמס את נושא המנהרות, השיב ח"כ פרי כי "אני לא חושב שהמילה מסמוס היא נכונה. אני חושב שבסופו של דבר שההערכה, היום אנחנו יכולים להגיד בהחלט השגויה, של עד כמה המנהרות מהוות איום או יש כאלה שאוהבים לומר איום אסטרטגי, על מדינת ישראל, היא קריטית. והדבר הוכח כבר בימים הראשונים של צוק איתן כאשר חדרו חוליות דרך המנהרות ונעשו פיגועים והסתבר גם מבחינת גודל המנהרות, אורך המנהרות, כמות המנהרות שחוצות גבול שזה בהחלט איום שאפשר לקרוא לו איום אסטרטגי וההערכה הזאת היתה הערכת חסר".

 

פרי אמר עוד כי "הקרבות, אם אפשר להתבטא ככה בתוך הקבינט, מערכת היחסים בין ליברמן, ראש הממשלה, בנט, יעלון, היו מאוד לא סימפטיים. יחד עם זה ישנו רושם כאילו מישהו פה ניסה למעול בתפקידו. כולם עשו את תפקידם כולל צה"ל והשב"כ וגם גורמים מודיעיניים אחרים ואנחנו צריכים להבין שהבעיה העיקרית היא שכתוצאה ממבצע צוק איתן לא קרה שום דבר. איבדנו את טובי בנינו ולא עשינו לא שיקום ולא פירוז ולא קידמנו לא בנושא המדיני, לא בנושא הטקטי ולא בנושא הבינלאומי".

 

על חילופי הדברים בין בנט ליעלון אמר ח"כ פרי כי "היו שם התבטאויות חריפות. דין הדברים בין בנט לבין יעלון נבע מהעובדה שבנט הפעיל, אם אפשר ככה להתבטא, מערך איסופי משל עצמו בתוך השטח ברמת מג"דים ומח"טים, דברים שבדרך כלל לא ייעשו אבל על מנת להצדיק את זה אמר בנט 'היות ואני לא שומע ממך דיווחי אמת אני צריך לעשות איסוף עצמי'. אני לא חושב שאיסוף עצמי זה דבר נכון לעשות. אני גם לא חושב שבוגי לא דיבר אמת. חוסר המוכנות וחוסר הרצון להיות הרבה יותר תוקפן ואגרסיבי ולהיכנס מוקדם יותר כניסה קרקעית ללא ספק גרמו לחילוקי דעות ולהתבטאויות שבאמת פורום כזה לא סימפטי שיקרו בו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים