שתף קטע נבחר

ביטול הסכם הסחר - מבחן ראשון לאמן המו"מ

החלטת הנשיא טראמפ להוציא את ארה"ב מהשותפות הטרנס-פסיפית מדאיגה את המדינות שנשארו בהסכם, ועוררה ביקורת במפלגה הרפובליקנית. מי שהתפאר ביכולות המו"מ שלו ינסה לשפר את מצב העובד האמריקני באמצעות הסכמים דו-צדדיים. פרשנים מזהירים שמדובר בהימור. גרמניה: "אם טראמפ פותח במלחמת סחר אפשר לנצל את זה"

ההחלטה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לפרוש מההסכם הטרנס-פסיפי (TPP), כפי שהבטיח, הובילה את המדינות החברות בשותפות לחפש דרכים איך להציל את הסכם הסחר הקיים. מנהיגי חלק מ-11 המדינות הנוספות שמעורבות בשותפות אמרו שהם מקווים שההסכם ישרוד עם ארה"ב או בלעדיה.

 

ראש ממשלת אוסטרליה מלקולם טרנבול אמר היום (ג') כי שוחח על עתיד ההסכם עם ראשי ממשלות יפן, סינגפור וניו זילנד. והוא מאמין שההסכם, שנועד להשפיע על 40% מהכלכלה העולמית, יוכל לשרוד גם ללא ארה"ב. "לאבד את ארה"ב זה הפסד גדול, אין ספק", אמר טרנבול לעיתונאים. "אבל אנחנו לא ננטוש את ההתחייבויות שלנו למקומות העבודה לאוסטרלים".

טראמפ עם מנהיגי איגודי עובדים, אתמול בבית הלבן (צילום: AP) (צילום: AP)
טראמפ עם מנהיגי איגודי עובדים, אתמול בבית הלבן(צילום: AP)

טראמפ מציג את הצו הנשיאותי שמוציא את ארה"ב מה-TPP (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ מציג את הצו הנשיאותי שמוציא את ארה"ב מה-TPP(צילום: AFP)
 

טראמפ אמר כי הוא מעדיף שארה"ב תחתום על הסכמים דו-צדדיים מאשר על הסכמי שותפות עם מדינות רבות. "אסון פוטנציאלי לארצנו", כינה את ההסכם שהמתין לאישור הקונגרס מאז שהושג ב-2015. ה-TPP נועד לבטל חסמי סחר ולקבוע כללים אחידים לאזור. מתנגדי ההסכם אמרו שהוא שם את האינטרסים האזוריים לפני האינטרסים הלאומיים. לדעתו של טראמפ הסכמי סחר כאלה מובילים לנטישת חברות אמריקניות למדינות שונות, ולכן לירידה במספר מקומות העבודה בארה"ב.

 

 

"מקווה שטראמפ יבין שההסכם חשוב"

ההחלטה של ארה"ב לצאת מההסכם היא מפלה למנהיגים שהשקיעו הון פוליטי במלחמה על אשרורו. אחד מהם הוא ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, שארצו השלימה את תהליך אשרור ההסכם רק בשבוע שעבר כשהיא מודעת לכוונתו של טראמפ לבטל את החברות האמריקנית. אבה אמר שהוא מקווה שטראמפ "יבין את חשיבות ההסכם", ושהוא מעוניין לפגוש את נשיא ארה"ב בהקדם. אבה הוסיף שיעדי ההסכם עדיין חשובים ליפן וש-TPP יכול להוות מודל להסכמי סחר של מדינות האזור עם אירופה.

"הפסד גדול". מלקולם טרנבול, ראש ממשלת אוסטרליה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"הפסד גדול". מלקולם טרנבול, ראש ממשלת אוסטרליה(צילום: EPA)

ספג מפלה. ראש ממשלת יפן שינזו אבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ספג מפלה. ראש ממשלת יפן שינזו אבה(צילום: רויטרס)
  

מנהיגי 11 המדינות שנותרו בשותפות הטרנס-פסיפית אמורים להיפגש בקרוב ולדון על הצעדים הבאים. "12 מדינות חתמו על ההסכם ועכשיו אחת רוצה לצאת החוצה", אמר אונג קה צ'ואן, שר המסחר של מלזיה. "11 המדינות האחרות יכולות להמשיך ולשנות את הסעיפים. יש הרבה אפשרויות ש-11 המדינות יכולות להמשיך איתן".

 

רפובליקנים נגד טראמפ: "טעות חמורה"

לפי טרנבול קיימת אפשרות שסין תצטרף להסכם בעקבות יציאתה של ארה"ב, אך זה דורש שינוי של סעיפי ההסכם. טרנבול לא אמר שטראמפ עשוי לחזור בו, אך רמז שאולי העמדה הכוללת של הממשל תשתנה. "צריך להכיר בכך שמזכיר המדינה שלו, רקס טילרסון, תומך בהסכם כבר זמן רב. המפלגה הרפובליקנית והקונגרס גם תומכים ב-TPP. זו אפשרות שהמדיניות האמריקנית תשתנה במהלך הזמן על זה, כפי שקרה עם הסכמי סחר אחרים", הסביר.

שר המסחר של טראמפ ווילבור רוס (צילום: MCT) (צילום: MCT)
שר המסחר של טראמפ ווילבור רוס(צילום: MCT)
 

 

אחד המתנגדים במפלגה הרפובליקנית להחלטתו של טראמפ הוא הסנאטור ג'ון מקיין. "ההחלטה של הנשיא טראמפ להוציא רשמית את ארה"ב מהשותפות הטרנס-פסיפית היא טעות חמורה", אמר מקיין. "יהיו לה השלכות קשות על הכלכלה האמריקנית ועל העמדה האסטרטגית שלנו באזור".

 

אחרי ביטול הסכם TPP הלחץ עובר לטראמפ, ויכולות המו"מ שלו יעמדו למבחן. רוב הפרשנים הכלכליים בארה"ב תמכו בהישארות של ארה"ב בשותפות, ואמרו שההסכם יוביל להורדת מחירים ולהעלאת המכירות מעבר לים של יצרני המכוניות, החקלאים וחברות הטכנולוגיה. טראמפ, מחבר הספר "איך לעשות עסקים" (בשמו המקורי Art Of The Deal), שהתפאר במשך השנים ביכולות המו"מ שלו, הבטיח בקמפיין הבחירות שהוא יכול להשיג עסקאות טובות יותר לארה"ב.

 

בסוף השבוע: פגישה עם ר"מ בריטניה

טראמפ ואנשיו ינהלו מגעים עם מדינות רבות להסכמים דו-צדדיים. "זה עידן חדש במדיניות הסחר האמריקנית", הצהיר דובר הבית הלבן שון ספייסר. "ממשל טראמפ יחפש הזדמנויות סחר דו-צדדיות עם בעלות ברית ברחבי העולם". ממשל טראמפ לא סיפק בינתיים הרבה פרטים על איך ינצל את הסכמי הסחר החדשים שישיג ליצירת מקומות עבודה לאמריקנים. בראש צוות הסחר שלו עומד היזם והמיליארדר ווילבור רוס, שיהיה שר המסחר. עורך הדין רוברט לייטיזר ינהל את לשכת הסחר והכלכלן פטר נבארו יוביל את מועצת הסחר של הבית הלבן.

תרזה מיי. תגיע בסוף השבוע לוושינגטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תרזה מיי. תגיע בסוף השבוע לוושינגטון(צילום: רויטרס)
 

לורי וולך, שעומדת בראש מרכז מעקב הסחר האזרחי בארה"ב ומתנגדת ל-TPP, מזכירה שמדובר בהימור. היא אומרת שטראמפ יוכל להתמקח על הגנות לעובדים שעלולים להיפגע במסגרת הסכמים שיעניקו לחברות תמריצים להקים מפעלים מעבר לים. "אתה יכול לעשות חצי מהתהליך נכון ועדיין בסוף התוצאה לא תהיה מה שאתה רוצה", היא אומרת. היא מדגישה כי הבוחרים יוכלו לבחון את ביצועיו בדו"חות ממשלתיים חודשיים על תעסוקה וסחר.

 

המבחן הראשון יהיה בקרוב. טראמפ ייפגש ביום שישי עם תרזה מיי, ראש ממשלת בריטניה, שעסוקה בתהליך יציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי ומגיעה לארה"ב עם אינטרס ברור: בריטניה חייבת להתחיל לנהל מו"מ להסכמי סחר חדשים לקראת הפרישה מהגוש האירופי המשותף.

 

בגרמניה הגיבו היום להחלטתו של טראמפ ואמרו שגרמניה יכולה להרוויח מהמצב. זיגמר גבריאל, הסגן של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ושר האוצר בממשלתה, אמר היום כי גרמניה יכולה לנצל את המצב. "אם טראמפ מתחיל מלחמת סחר עם אסיה ודרום אמריקה זה יפתח לנו הזדמנויות", הבהיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראמפ אתמול בבית הלבן
צילום: AFP
מומלצים