שתף קטע נבחר

חודשיים לגל השריפות: זה מה שנותר מ"טרור ההצתות"

מימין נשמעו טענות לטרור הצתות, משמאל טענו שמדובר בשקרים גזעניים. מצגת שהוגשה לבכירי מערך הכבאות חודשיים לאחר גל השריפות מעלה שגם במוקדים שבהם נקבע שמדובר בהצתה, הראיות לא תמיד מבוססות. מנגד, הטענה שכל העצורים שוחררו אינה נכונה. בדיקה על מצב החקירה

חודשיים חלפו מאז שטען השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, שישראל הייתה נתונה תחת "טרור הצתות". הטענה הזאת התבססה בין היתר על מצגות שהציגו גורמי מקצוע בכבאות, שהצביעו על עשרות שריפות שלטענתם נגרמו מהצתות. מן העבר השני של המפה הפוליטית, ח"כים מהשמאל, ובעיקר מהרשימה המשותפת, טענו שמדובר בהסתה פרועה, והתבססו בין היתר על פרסומים ועל דיווחי המשטרה, שלפיהם כל עשרות העצורים החשודים בהצתה שוחררו, ורק נגד שמונה הוגש כתב אישום ללא ייחוס מניע לאומני.

 

בדיקה מקיפה במיוחד, שסוקרת את ממצאי חקירות השריפות על פי מצגות של שירותי הכבאות וההצלה שמתפרסמת לראשונה, חושפת תמונה מורכבת בהרבה. מצד אחד התברר כי קביעות רבות של חוקרי הכבאות, לפיהן שריפה כלשהי נגרמה מהצתה, התבססו לעיתים על ראיות לא מבוססות מספיק, ובמקרים אחרים קבעו החוקרים כי מדובר בהצתה ללא ראיות, בנימוק ש"נשללו כל האופציות האחרות". כמה מהאירועים שהוגדרו כהצתה התרחשו ליד יישובים ערביים, מה שמטיל ספק לגבי הרקע הלאומני.

 

מלבד השריפה בזכרון יעקב ואחת השריפות בנטף - בשאר שריפות הענק, ובהן זו בחיפה, אין ממצאים ברורים. בנוסף, מצגות שהוצגו על ידי חוקרי הכבאות מציגות בחלק מהשריפות ממצאים חלקיים, מידע כללי, תאריכים חסרים וממצאים הנתונים לפרשנות, כגון תמונות של מערומי עצים שמוצגות כ"מתקני הצתה".

 

מנגד, הטענה שכל העצורים שוחררו ולא הוגשו כתבי אישום בגין הצתה על רקע לאומני אינה נכונה, והיא נוגעת רק לעצורים שהיו בידי המשטרה. נגד שלושה פלסטינים שהיו עצורים בשב"כ הגישה לאחרונה הפרקליטות הצבאית כתבי אישום בגין הצתה על רקע לאומני ליד אריאל. לפי האישום, אחד המציתים אמר לאחר המעשה לחבריו "אינתיפאדת המציתים החלה". בידי השב"כ שלושה עצורים נוספים נגדם התבססו ראיות על הצתות באזור היישובים טל אל וגילון. בנוסף, ביותר מ-14 אירועי שריפה הצמודים לגדר ההפרדה כן הוצגו ראיות משמעותיות שמלמדות כי מדובר בהצתה.

 

בלי הסברים

עיון במצגות ובתסקירים שהוצגו על ידי החוקרים הראשיים של הכבאות וההצלה מגלה כי קיימת דיסאינפורמציה בנוגע לראיות ולממצאים שהובילו למסקנות בנוגע לנסיבות פרוץ כמה מהשריפות. אחת המצגות, שהוצגה לפני שבועיים לבכירי הכבאות בידי ראש מחלקת חקירות ברשות הכבאות, רן שלף, דומה מאוד למצגת שהוצגה להם מיד בתום גל השריפות. על המצגת ההיא נטען בזמנו כי היא דלה במידע בשל היותה ראשונית. למרות הזמן שעבר, כמחצית מהשקופיות בה לא עודכנו. למעשה, 18 מתוך 38 שקופיות הועתקו אחת לאחת מהמצגת שהוכנה חודשיים קודם לכן. ממצאים רבים מתוארים בדו"חות בכלליות, וחלקם ללא תאריכים וללא פרטים על אודות ממצאי חקירה סופיים.

 

המצגת הראשונה, שפורסמה לראשונה ב-ynet, חוברה על ידי אגף המבצעים בכבאות סמוך לאירועים והצביעה על 39 אירועים שנקבעו כהצתה. המצגת השנייה, שהוצגה לאחרונה הצביעה על 71 אירועים שנקבעו כהצתה. ואולם, עיון מדוקדק שערכנו במצגת העדכנית מעלה כי היא זהה כמעט לחלוטין לראשונה ולמרות הזמן הרב שחלף היא לא מצביעה על כל התקדמות בחקירה או על ראיות משמעותיות נוספות שנאספו, מלבד שינויים בנתונים המספריים שנוגעים למספרי ההצתות, ללא כל נימוק.

השריפה והנזקים בחיפה (צילום: Aviv) (צילום: Aviv)
השריפה והנזקים בחיפה(צילום: Aviv)

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

במספר שריפות קבעו חוקרי הכבאות כי די בעובדה שבשריפה היו מספר מוקדים כדי לקבוע כי מדובר בהצתה, על אף שגם בשריפות שנבעו מרשלנות היו לעיתים כמה מוקדים (כתוצאה מדילוג האש). לעיתים נקבע כי אירוע הוא הצתה בשל העובדה שהאש התחדשה במקום כמה פעמים, אולם גם חוקרי השריפות עצמם העידו כי היו מקרים בהם השריפה התפשטה מחדש ללא יד אדם.

 

בשתי המצגות הוסבר כי בדליקה בצומת סביון "נעצר חשוד" (ללא הסבר, ראיות, או פירוט), ובשקופית שאחריה נכתב כי מצלמת אבטחה הבחינה "בדמות אדם מגיחה בזמן דליקה למכון שטיפה", ללא כל הסבר מדוע זה מלמד שמדובר בהצתה. במצגת נכתב כי בשירותי הכבאות וההצלה ביססו את קביעותיהם על כמה ממצאים: מספר המוקדים, חומר דלק או בקבוקי תבערה שנמצאו, מצלמות אבטחה, הכנה להצתה וצילומים אוויריים.

 

"על כל אירוע ואירוע, במיוחד אם מדובר בהצתה, יש לנו חוות דעת מסודרת", אומר ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet בתגובה רן שלף, מחבר הדו"ח שעליו מבוססות המצגות. "את חוות הדעת אני לא יכול להפיץ, כי מקרים שיש בהפ חשד להצתה מועברים להמשך טיפול על ידי משטרת ישראל. לכל נקודה אדומה שאתה רואה במפה יש תיק חקירה. המצגת נועדה לתת מבט, כי יש לזה חשיבות ברמה הארצית. בדרך כלל אנחנו לא עושים את זה. יש חשיבות לתת תמונה כללית - לא רק לגבי האירועים המסוימים האלה. יכול להיות שבעתיד המשרד לביטחון הפנים או המשטרה יאשרו להוציא את כלל החומר". שלף אף הסכים לעבור איתנו על ממצאי השריפות העיקריים ולהסביר איך נקבעו המסקנות של שירותי הכבאות.

 

בית מאיר

השריפה בבית מאיר, כמו ארבע שריפות אחרות, הוגדרו על ידי שלף כ"תקלה". בבוקר האירוע דיווחה המשטרה בהודעה רשמית כי השריפה החלה ככל הנראה מהצתה ונצפו חשודים נמלטים מהמקום, ואלו אף נעצרו. מאוחר יותר אף דווח כי צילומי חיל האוויר זיהו את החשודים בשעת מעשה. למרות זאת, כבר בשעות הצהריים, לאחר חקירת החשודים, התברר כי "הדמויות הנמלטות" היו שוהים בלתי חוקיים, והשריפה בכלל החלה בעקבות פצצת תאורה שירה כוח מג"ב עליהם, זאת על אף ששימוש באמל"ח זה הוגדר על ידי שירותי הכבאות כאסור ומסוכן בגלל השריפות.

 

למרות שמסקנות אלו היו ידועות למשטרה כבר בצהרי יום השריפה, היא לא הכחישה או אישרה את הממצאים. למעשה, עד היום לא יצאה כל הודעה רשמית שנוגעת לחקירת השריפה בבית מאיר. שלף, מצידו, דווקא רואה בחקירת האירוע בבית מאיר הוכחה לאמינות חוקרי השריפות. "מערך החקירות של הכיבוי, המשטרה וגם הפרקליטות היו יכולים בשקט לסגור תיק על שלושת האנשים שנעצרו", הוא אומר.

 

"ואני אומר לך שאם היינו מביאים לבית משפט את החשודים האלה, יש סיכוי טוב שהם היו יושבים בכלא על הצתה. למה? כי הם היו במקום שלא היו אמורים להיות בו. פרצה דליקה ובאמת סתם הסתובבו שם? אני אומר לך שבית המשפט היה יכול להכניס אותם (לכלא) על ההצתה והנזק. בדקנו, והתברר שהלוחמים ירו פצצת תאורה. הלכנו וחיפשנו במוקד הדליקה ומצאנו שרידים של פצצת תאורה".

 

זכרון יעקב

גם במצגת העדכנית נקבע מפורשות כי השריפה החלה בשל הצתה. באחת השקופיות נכתב "הדליקה בזכרון יעקב - נמצא בנזין במוקד הדליקה", ובאחרת "נמצא בנזין לאחר הפעלת 'כלב' (גישוש, ר"י)". גם במקרה זה, חודשיים חלפו מאז אותה שריפה ולא פורטו כלל ממצאים חדשים הנוגעים לחקירה: כיצד התבצעה ההצתה ואיך הופעל כלב הגישוש.

 

שלף בתגובה: "הדליקה החלה בשטח פתוח ליד כביש 77. הבאנו לשם כלב והוא זיהה נקודה ששם היה חומר שנשלח לבדיקת מעבדה. אנחנו לא מסתמכים על הכלב. שלחנו את הממצאים לבדיקת מעבדה וגילינו שמדובר בבנזין. בנזין לא צריך להיות בשטח פתוח סתם, זה נמצא גם במוקד הבעירה".

השריפה בזכרון יעקב (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
השריפה בזכרון יעקב(צילום: אלעד גרשגורן)

 (צילום: יניב שוורץ ) (צילום: יניב שוורץ )
(צילום: יניב שוורץ )

נחף

פרק אחר במצגת מוקדש למקרים שבהם נקבע כי שריפה היא הצתה בשל תמונות שהתקבלו מחיל האוויר. על פי המצגת, הצילומים הראו שלושה מוקדים של התפשטות האש בין נחף לחלוץ, מה שהביא למסקנה שמדובר בהצתה. אבל המוקדים קרובים מאוד דווקא ליישוב הערבי, ודווקא שם פונו תושבים מבתיהם, מה שמעלה סימני שאלה לגבי התיזה לפיה מדובר בהצתה לאומנית.

 

שלף דוחה את הטענות: "אלו שלושה מוקדים שאין ביניהם קשר. אתה עושה את החשבון ומבין שמי שפעל לא סתם עשה את זה באופן אקראי, הוא ידע את כיוון הרוח וידע לאן היא מובילה את זה".

השריפה באזור נחף (צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז צפון) (צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז צפון)
השריפה באזור נחף(צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז צפון)

על הטענה שהכפר נחף הוא זה שפונה בסופו של דבר הוא אומר: "יצא בסוף שבוע דיווח מקצין בכיר שאמר שהצבא סייע לכבות דליקה בכפר פלסטיני סמוך לטלמון כי ההצתה הסתבכה. זה קורה. לא תכננו טוב את הרוח, וזה התחיל להיכנס לתוך הכפר. ברוב המקרים שאנחנו רואים זה אנשים שיוצאים מהבתים שלהם בכפר, הולכים כמה מאות מטרים, מדליקים וחוזרים".

 

נווה שלום ונטף 1

החקירה הובילה למסקנה ששתי השריפות הללו נבעו מרשלנות. השריפה בנווה שלום ניצתה כתוצאה מגחל נרגילה שעישנו נערים סמוך ליישוב. חוקר צח"מ של כבאות מחוז ירושלים, טפסר משה אלעזרי, תיעד את השאריות שהשאירו אותם נערים במוקד הדליקה ומה שנשאר מ"ראש" הנרגילה. יום לאחר מכן פרצה שריפה באזור נטף שנמשכה כמעט 48 שעות, התפשטה לאזור נווה אילן והגיעה כמעט עד תחנת הדלק בשער הגיא.

 

חוקרי הכבאות במחוז ירושלים הגיעו למסקנה ודאית שמוקד השריפה החל בגלל מדורה שהדליקו פועלים מטעם מע"צ כדי להתחמם. שאריות מדורה זו תועדו על ידי החוקרים, וארבעה מהפועלים נעצרו בחשד לרשלנות, אך הם שוחררו על ידי בית המשפט בנימוק שאין כל ראיה שמקשרת אותם לאותה מדורה, וכי במקום עבדו עשרות פועלים.

 

הלהבות בנווה שלום (צילום: כבאות והצלה ירושלים) (צילום: כבאות והצלה ירושלים)
הלהבות בנווה שלום(צילום: כבאות והצלה ירושלים)

השריפה השנייה בנטף

הפעם השיגו שירותי הכבאות וההצלה ראיות חד משמעיות שמדובר בהצתה. השריפה כילתה כ-25 אלף דונם בשטח שבין גדר ההפרדה הסמוכה לכפר קטנה לבין שטחי היישוב נטף. נגרם נזק לשני מבנים, בהם מסעדת "המטבח של רמה".

 

עם פרוץ השריפה העידו תצפיתנים של רשות הטבע והגנים כי זיהו פלסטינים משליכים בקבוקי תבערה סמוך לגדר. חוקרי כבאות והצלה של מחוז ירושלים דיווחו כי מצאו במקום ההתלקחות סימנים מובהקים של בקבוקי תבערה, וכן בקבוק שלא התנפץ משום שנתקע בגדר. במצגת החתומה על ידי שלף, כמו גם במצגת הראשונה, הופיעו שתי תמונות של הבקבוק שנתקע בגדר ולא התלקח. לאחר השריפה נעצר חשוד במעשה מהכפר קטנה. מהשב"כ נמסר ל"ידיעות אחרונות" כי העצור מקטנה הועבר לטיפול משטרתי.

 

 

טלמון, דולב וחלמיש

על פי המצגות וממצאי החוקרים של כבאות והצלה יו"ש, ישנן ראיות משמעותיות המעידות כי מדובר בהצתות, אולם המצגת חסרה ודלה במידע. נטען בה כי השריפה בחלמיש - שגרמה לפגיעה קשה ב־18 בתים - היא תוצאה של הצתה, משום שהחלה בשני מוקדים סמוכים ליישוב. למצגת צורפה מפה שבה נראים המוקדים הסמוכים לגדר היישוב, מה שאומר כי הסיכוי נמוך מאוד שגורם אחר הביא לפריצתה.

 

גם השריפה של טלמון נבעה מהצתה, על פי המצגת, אולם לא נכתב כיצד הגיעו החוקרים למסקנה, ואילו השריפות בדולב מוגדרות כהצתה, על פי שלף, בשל העובדה שהאירוע חזר על עצמו, כלומר האש התחדשה. במהלך גל השריפות אף פורסם סרטון אבטחה בו נראות דמויות בכביש הכניסה ליישוב, אולם בסקירה של שלף אין התייחסות לסרטון.

 

השריפה בכניסה ליישוב טלמון (צילום: נתנאל שמולביץ/TPS) (צילום: נתנאל שמולביץ/TPS)
השריפה בכניסה ליישוב טלמון(צילום: נתנאל שמולביץ/TPS)

שי תורג'מן, ראש ענף חקירות בכבאות והצלה יו"ש, אומר ל"ידיעות אחרונות" כי בשריפה בחלמיש נקבע כי מדובר בהצתה בשל מציאת שני המוקדים הסמוכים לגדר. "אחד המוקדים היה סמוך לאדמות המעובדות על ידי פלסטינים ולכפר פלסטיני", הוא אומר.

 

לגבי טלמון הוא אומר כי "לא נמצא מה גרם לשריפה, אבל הגענו למסקנה שמדובר בהצתה על ידי שלילת כל האפשרויות האחרות. מבחינתנו יש לנו שלושים אופציות - מכשל חשמלי ועד משחקי ילדים. ברגע שנשללו כל האופציות האחרות, זה לא יכול להיות דבר למעט הצתה. השטח הוא סטרילי מבחינת סיבות אחרות".

 

מסקנות דומות התקבלו לגבי השריפה בדולב. "גם שם זה נעשה על ידי שלילת כל אופציה אחרת. לעיתים אנחנו מגיעים לסבירות גבוהה שמדובר בהצתה. אתה יודע להגיד: 'כל הדברים האלה והאלה לא נמצאים פה'. מה שנשאר זה יד אדם. אין פה מקריות. בדולב נמצאו בקבוקי זכוכית שהיו חשודים כבקבוקי תבערה, אבל לאחר בדיקה מצאו שלא היו שם מאיצים".

 

השריפה בדולב (צילום: אהוד אמיתון, TPS) (צילום: אהוד אמיתון, TPS)
השריפה בדולב(צילום: אהוד אמיתון, TPS)

על הסרטון שפורסם ולא זכה להתייחסות בסקירה הוא אומר: "הוא מתייחס לאירוע השני, שהוא המשך של הראשון. כן מזהים שם מישהו בורח, אך לא התייחסנו לסרטון כי זה אירוע מתמשך שחוזר על עצמו. שריפות בשטח פתוח בתא שטח כזה עצום קשה לכבות עד תומן. לעיתים משב רוח או גץ שכבה גורמים לבעירה, ואתה חוזר לעבוד שם".

 

תעלומת חיפה

במצגת העדכנית ביותר לא מופיע כל מידע אודות שריפת הענק בחיפה, והיא גם אינה מופיעה כלל ברשימת מוקדי ההצתה. במצגת הראשונית, לעומת זאת, הוקדשה שקופית לשריפה עם מפה, והוסבר שם כי השריפה פרצה בשלושה מוקדים: האחד ב-09:30 בתחנת חלץ, השני ב-10:04 בגשר עופר, והשלישי ב-11:45 במוקד אחר מזרחית לרמת חן. לגבי המוקד השלישי גם צוין מפורשות כי התרחש "ניסיון הצתה ובריחת חשוד ממוקד".

 

במצגת המעודכנת השריפה נעדרת, ורב הנסתר על הגלוי לגבי ממצאי החקירה בה. לא צוין אילו ממצאים גרמו לכבאות להסיק כי היה ניסיון הצתה במוקד השלישי ומדוע החקירה נעדרת מהמסקנות שהוצגו לבכירי מערך הכבאות על ידי שלף לפני שבועיים.

 

שלף בתגובה: "חוות הדעת עוברת כרגע בקרה על ידי יועץ משפטי של מחוז חוף והיא בשלבי סיום של העבודה. אנחנו חושדים שזה לא רק שלושה מוקדים, אלא אולי אפילו יותר. היא כתובה והיא בשלב אחרון של בקרת ייעוץ משפטי".

 

אירועים סמוכי גדר

בשני התסקירים של הכבאות הוצגה שקופית עם מפה, שעל פיה התרחשו 14 אירועי הצתה בקו התפר, בהם בכביש 443, בסמוך לישפרו סנטר במודיעין, מתן, מגידו, מבשרת ציון (באזור גדר ההפרדה) והר אדר. מסיבה לא ברורה, גם אירוע בגן הוורדים בראשון לציון הוכנס לתוך רשימה זו, וגם הוא הוגדר כהצתה.

 

לחלק מאירועים אלו הוצגו בהמשך הסקירה גם הממצאים שהובילו למסקנה זו, כמו למשל בנטף (סימני בקבוק תבערה במוקד ותצפיות), מגידו (שלושה מוקדים ומערום עצים) וחורשים (רכב עם "מתקן הצתה" שנמלטו ממנו חשודים), אולם בחלק מהאירועים לא הוצגו ראיות ומסקנות. כך או כך, מפת ההצתות המצביעה על ריבוי מקרים סמוכים לגדר ההפרדה הייתה גם אחד הגורמים שהביאו את חוקרי הכבאות לחשוד באירועים אלו ככאלה שנגרמו מהצתה מכוונת.

 

אש ביער חורשים הסמוך לאורנית (צילום: נעמה הירש) (צילום: נעמה הירש)
אש ביער חורשים הסמוך לאורנית(צילום: נעמה הירש)

על אירועים סמוכי גדר אומר שלף: "הרבה אירועים מהצד המזרחי של קו התפר התחילו מתוך כוונה שהרוח המזרחית תוביל את זה לנירים, לאורנית, ולכיוון הר אדר־מבשרת. האירועים האלה, חלקם התפתחו וחלקם לא. כך אם זה בא מכפר שנקרא אבו־סלמן, וזה קרוב מאוד לנירית, ואתה מוצא שני צמיגים שמהם התחילה הדליקה".

 

 

על הטענה שמיקומי השריפות לבדם אינם מהווים ראיה להצתה אמר שלף: "ראינו שדליקה החלה בטל אל, אחרי כמה ימים דליקה ביער אחיהוד, ואחרי כמה ימים דליקה נוספת בגילון. קח את המפה. במקרה הזה לשב"כ יש שני עצורים שהודו ושיחזרו. עשינו פה עבודת חקירה מאוד יסודית. הופעתי עשרות פעמים בתקשורת, ובכל הפעמים הייתי מאוד זהיר ואמרתי שחלק הם תוצאה של רשלנות וחלק הצתות. היו כאלה שאמרו הכל הצתה. אבל כשאתה מקבל בסוף את התמונה, אחרי עבודה יסודית, אני יכול להגיד לך שהתעקשנו להגיע לחקר האמת. כל חוות דעת כתובה, מנוסחת ותעמוד במבחן משפטי. אני לא יודע באיזה תיקים אני אקרא, אבל אם השב"כ עצר עצורים, וגם אם הם הודו, המומחים שלי יצטרכו לבוא ולהציג את תיק החקירה".

 

כל אחד מהאירועים שמוצגים במצגת - יש סבירות גבוהה שהם תוצאה של הצתה?

"כן, לכל אירוע יש ממצאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רמי לדור
שריפת הענק בזכרון יעקב
צילום: רמי לדור
מומלצים